"תגיד, אתה מכיר מישהו בקפריסין?" הפכה לשאלה הנפוצה ביותר בקבוצות הפייסבוק הישראליות מאז אוקטובר האחרון. בעוד שבעבר הדיון בקבוצות אלו התמקד בהשוואת משכורות בהייטק הבריטי או בטיפים לקבלת ויזת עבודה בגרמניה, היום השיח שונה לחלוטין. משפחות ישראליות מדברות בגלוי על הצורך במקום מפלט, על החיפוש אחר שגרה שקטה, על הרצון להעניק לילדים שנת חיים אחת ללא אזעקות.

נתונים חדשים של חברת פספורטכארד מציירים תמונה מפתיעה של מהפך בהעדפות היעדים. הערים הגדולות באירופה, שפעם היו סמל לרילוקיישן מוצלח, מאבדות את מעמדן. במקומן, דווקא המדינות ה"קטנות" - אלו שתמיד נחשבו לשכנות השקטות והפחות מתוקשרות של אירופה - מגלות את עצמן כיעד מבוקש לישראלים המחפשים התחלה חדשה.

קפריסין, שתמיד נתפסה כיעד לחופשה קצרה, הפכה למוקד משיכה לישראלים המחפשים בית חדש. המרחק של פחות משעת טיסה מישראל, היחס החם לישראלים, והאפשרות לשמור על קשר הדוק עם המשפחה בארץ, הפכו אותה לאופציה אטרקטיבית במיוחד.

חוף הים, לרנקה (צילום: אורן גבאי גולן)
חוף הים, לרנקה (צילום: אורן גבאי גולן)

שכחו מתאילנד: לכאן בורחים הישראלים ב-2024
הבריחה החורפית: 13 מלונות ומקומות שנפתחו ב-2024 שאתם חייבים להכיר

גם איטליה, שבעבר נחשבה בעיני ישראלים בעיקר כיעד לטיולים וקניות, מגלה את עצמה מחדש כמקום מגורים. בניגוד לערים אירופאיות אחרות, שם ההפגנות האנטי-ישראליות הפכו לחלק מהנוף, ברחובות רומא ומילאנו הישראלים מרגישים בטוחים יותר. הקהילה היהודית החמה, המטבח המשובח והאווירה המשפחתית האיטלקית מזכירה לרבים את הבית הישראלי.

במזרח הרחוק, התמונה השתנתה לחלוטין. סינגפור והונג קונג, שפעם היו סמל לרילוקיישן יוקרתי והצלחה כלכלית, איבדו את מעמדן. במקומן, דווקא הפיליפינים, עם עלויות המחיה הנמוכות והיחס החם לישראלים, מושכת יותר משפחות. גם אוסטרליה הרחוקה, שתמיד הייתה חלום רחוק עבור ישראלים רבים, הופכת למציאות עבור אלו המחפשים יציבות ושקט בקצה השני של העולם.

באטומי גיאורגיה (צילום: רויטרס)
באטומי גיאורגיה (צילום: רויטרס)

ההפתעה הגדולה היא גיאורגיה. המדינה, שבעבר הייתה מזוהה בעיקר עם חופשות סקי וטיולי ג'יפים, הפכה לבית חם לקהילה ישראלית גדלה והולכת. העלויות הנמוכות, היחס החם במיוחד לישראלים, והאפשרות לנהל אורח חיים מערבי במחירים נוחים, הפכו אותה לאופציה מפתיעה ומבטיחה.

לדברי דודו חובה, משנה למנכ"ל פספורטכארד רילוקיישן: "ניכר כי השינוי במפת היעדים של הישראלים ברילוקיישן השנה בהשוואה לתקופה שקדמה לה, מושפע רבות מהמלחמה. אנו רואים שתחושת הביטחון ביעד הפכה לשיקול המרכזי בהחלטה והישראלים מעדיפים יעדים בטוחים יותר. מדינות בהן יש ריבוי הפגנות אנטי ישראליות וגילויי אנטישמיות ירדו בדירוג ואף יצאו מרשימת עשר המדינות המועדפות לרילוקיישן, דוגמת צרפת ובריטניה".

המציאות החדשה הובילה גם לשינוי בשירותים המוצעים לישראלים בחו"ל. פספורטכארד השיקה לאחרונה את "חדר המצב" - שירות חינמי המספק התרעות בזמן אמת על אירועים העלולים לסכן ישראלים ברחבי העולם. במקביל, החברה מציעה ביטוח רפואי מקיף שמתפקד כמו קופת חולים ישראלית בחו"ל, מביקורי רופא שגרתיים ועד טיפולים מורכבים.

המפה החדשה של הרילוקיישן הישראלי משקפת את המציאות המורכבת של החיים בישראל בתקופה זו. יותר מתמיד, ישראלים מחפשים לא רק מקום לגור בו, אלא מקום שיוכלו להרגיש בו בטוחים, מוגנים ומקובלים. מקום שאולי אינו בית, אבל לפחות מציע מעט שקט בתקופה סוערת.