כבר מעל לשנה שאזורי הטיולים שלנו בישראל התכווצו. הטיול השנתי לאגמון החולה, הביקור בגליל העליון ובחוף הקסום שבגליל המערבי וכמובן חופשת החורף ברמת הגולן - כל אלו נלקחו מאיתנו בתקופה שבה אנחנו הכי צריכים אותם.

עם זאת, יש מקום אחד בישראל שעוד אפשר להגיע אליו ולטייל בו, להרים את הראש לשמיים ולראות דבר אחד - ציפורים נודדות.

עונת הנדידה בעמק המעיינות בבקעת בית שאן נמצאת בנובמבר בשיאה, אלפי ציפורים חולפות בשמיים מדי יום, בכל שעה ביממה, גם באישון לילה.

עם המעבר לשעון חורף, יצאנו לביקור בעמק המעיינות, למרגלות הגלבוע, עשינו מסלול הליכה קצר, ראינו להקות ציפורים ושמענו את קרקורי העגורים שהעלו לנו חיוך על השפתיים. דווקא בתקופה הזאת מצאנו נחמה אמיתית בטבע, במחזוריות וגם נזכרנו בחשיבות שבגלגל החיים.

כפר רופין (צילום: אורן גבאי גולן)
כפר רופין (צילום: אורן גבאי גולן)

בשעת בוקר מוקדמת הגענו לפארק הצפרות בכפר רופין. הפארק הוקם בשנים האחרונות כשותפות בין קיבוץ כפר רופין, החברה להגנת הטבע, רשות ניקוז ירדן דרומי והחברה הממשלתית לתיירות, ותופתעו לגלות שהוא פתוח והכניסה אליו ללא עלות.

במקום תמצאו מסלול הליכה קצר ומוסדר עם אזורי תצפית שונים, שמהם ניתן לצפות על להקות ציפורים רבות.

פגשנו את חן רבאון שרי, חברת קיבוץ כפר רופין ומנהלת מרכז הצפרות. "בכל שנה עוברות בישראל מעל ל־500 מיליון ציפורים. אנשים לפעמים חושבים שאני טועה במספר, אז לא, זו הערכה המבוססת על תצפיות, חוקרים וצפרים".

תופעת הנדידה בטבע היא מלאת קסם וגורמת לכל צופה פליאה והשתאות. התופעה הזאת היא לא ייחודית לציפורים. בעלי חיים רבים כמו פרפרים, לווייתנים ומדוזות נודדים בעקבות מזון ותנאי מזג אוויר משופרים.

"לאן הברווזים עפים כשהאגם קפוא?", שאל דני סנדרסון והוא לא לבד. ב־150 השנים האחרונות המחקר המדעי תפס את מקומם של המיתוסים והאגדות, אך גם כיום עדיין אין תשובות מוחלטות לשאלות הקשורות בנדידת ציפורים, ובכך טמון הרבה מהיופי.

אז למה? למה לציפורים לעזוב את המקום שבו הן נמצאות ולצאת למסע ארוך ומסוכן לאורך אלפי קילומטרים? כנראה שחיפוש עצמי, הרפתקאות וריגושים הם לא העניין, אלא סיבות הרבה יותר פרקטיות: הציפורים מחפשות את התנאים האידיאליים שבהם יוכלו להתרבות. מזג אוויר נוח, אוכל בשפע וביטחון הם אלו שיבטיחו את המשך הישרדותן. "כשמתקרב החורף הקר לאזורים הצפוניים של כדור הארץ, זה האות למאות מיליוני ציפורים לצאת למסע אל מקומות חמים יותר בצד הדרומי של הכדור - זוהי נדידת הסתיו שאנו רואים כרגע בשמי ישראל, ולמעשה היא התחילה כבר בקיץ. הציפורים נודדות מאירופה ומאסיה לאפריקה החמימה. הנתיב הזה עובד גם לכיוון השני בנדידת האביב, שבה חוזרות הציפורים צפונה עם הפשרת השלגים והתעוררות הטבע מחדש", משתפת חן.

עגורים, חסידות ושקנאים הם עופות גדולים הנודדים בלהקות בשעות היום, נהנים להם מ"טרמפים" של זרמי אוויר חם (תרמיקות) המסייעים להם לדאות ובכך לחסוך הרבה אנרגיה בתעופה. את העופות הגדולים הללו אי אפשר לפספס, אך יש עוד הרבה מינים של ציפורים, כמו חופמאים, ברווזים למיניהם, ואפילו ציפורי שיר קטנות מאוד שנודדות לבד ובלילה, והן נסתרות מעינינו. במשך היום הן נחות, אוכלות ואוגרות אנרגיה להמשך המסע.

"ישראל נמצאת במיקום אסטרטגי ייחודי על ציר נדידת הציפורים בין אירופה ואפריקה. מיקומה של ישראל, כגשר יבשתי בין שלוש יבשות - אסיה, אירופה ואפריקה - הופך אותה למסדרון נוח ובטוח בנתיב הנדידה. הציפורים מעדיפות לעוף מעל היבשה ולא מעל הים וכן מעדיפות אזורים שבהם יש צמחייה, מאגרי מים ודגים, כדי שיוכלו להצטייד לדרך. שקנאי, לדוגמה, יכול לעוף 3,000 ק"מ בלי לאכול. כשהשקנאים מגיעים לישראל, הם כבר מורעבים וצריכים כמות גדולה של דגים כדי לשבוע", מעידה חן.

והאמת היא שיש הרבה מקומות בארץ שמוכרים כ"נקודות חמות" לצפרים ולצלמי ציפורים. עמק המעיינות הוא מבין המשובחים בעיקר בתקופה זו של השנה, ולא רק משום שכל האופציות הצפוניות יותר פשוט לא רלוונטיות כרגע. ומאחר שרובנו לא צפרים - גם אם אנחנו נהנים מהתופעה הייחודית, כדאי לפחות פעם אחת בחיים לעשות סיור צפרות מודרך.

בפארק הצפרות בכפר רופין תוכלו לקבל סיור צפרות מודרך בתיאום מראש עם חן - 050-5395856.

בריכת הטחנה

אחרי 13 דקות נסיעה הגענו לפארק המעיינות כדי לחוות חלק משביל שעובר בין שדות חקלאיים ומעיינות צלולים. אחד העובדים במקום המליץ לנו לשכור רכב גולף, כדי שנספיק לראות עוד נקודות עניין יפהפיות.

נסענו לכיוון בריכת הטחנה, שזוכה לפחות סיקור ברשתות, כנראה בשל העובדה שהיא בריכה די רדודה ופחות אטרקטיבית לרוחצים בחודשי הקיץ.

בריכת הטחנה קיבלה את שמה בזכות טחנת הקמח העתיקה ששכנה בסמוך לה. הטחנה הופעלה באמצעות מי המעיין שהוזרמו אליה דרך אמת מים. את שרידיה עדיין אפשר לראות במקום תחת עצי אקליפטוס עתיקים ומרבד ירוק של חורש שצומח בכל חורף מחדש.

משם המשכנו לעין מודע, אחד המעיינות היפים שבעמק המעיינות. בעונת החורף אזור הישיבה שמסביב למעיין מתכסה בצמחי בר והופך את המקום לקסום במיוחד.

לאחרונה נפתחה במקום עגלת קפה עם אוכל ומאפים טעימים במחירים מעולים - קפה מודע. לקחנו קפה וסנדוויץ', וישבנו מול המעיין ומול השמש שכמעט שוקעת. תענוג של ממש.

האוכל ב''קפה מודע'' (צילום: באדיבות המקום)
האוכל ב''קפה מודע'' (צילום: באדיבות המקום)

את הביקור סיימנו בתל שוכה, הגבעה המפורסמת עם מגדל השמירה האייקוני. ישבנו לצפות בשקיעה יפהפייה מלאת צבעים. לרגע מסוים שמענו קולות קרקור שנשמעו רחוקים מאוד, להקת עגורים גדולה חגה מעלינו בגובה רב. אילולא הקולות שהפיקו, לא היינו מבחינים ביופי הזה שמעל ראשינו.

חזרנו למבואת הכניסה ונסענו לפודטראק שממוקם בסמוך למתחם הגלמפינג "לילה - להיות וטבע". הפודטראק "נוימנס בורגר" מציע תפריט בשרי הכולל המבורגרים וכריכי בשר מפורק טעימים מאוד, עם מגוון תוספות וספיישלים לבחירה.

ישבנו שם אחרי יום ארוך, החושך ירד על העמק ושלוות חורף באוויר. כל ביקור בעמק המעיינות בעונה הזאת הוא חוויה מהנה ונעימה, של התחדשות ושל חיבור לטבע, רגע של שקט ושל יופי יוצא דופן. 

בריכת הטחנה (צילום: אורן גבאי גולן)
בריכת הטחנה (צילום: אורן גבאי גולן)