הרצח של שליח חב"ד הרב צבי קוגן באבו דאבי טלטל את הקהילה הישראלית, ומעלה סימני שאלה קשים לגבי ביטחונם של ישראלים באיחוד האמירויות. האירוע הטראגי מגיע דווקא בזמן שחברת התעופה איתיחאד איירווייז מכריזה על הגברת תדירות הטיסות לתל אביב ל-19 טיסות שבועיות החל מאמצע דצמבר.

המציאות הביטחונית החדשה מותירה את התייר הישראלי עם אפשרויות מוגבלות ביותר. טורקיה כבר מזמן ירדה מהמפה, מרוקו ומצרים הפכו ליעדים מורכבים, ואפילו יעדים אירופאיים מסוימים דורשים זהירות מוגברת. האמירויות, שהיו עד כה בבחינת נווה מדבר של ביטחון יחסי במזרח התיכון, עלולות להצטרף לרשימת היעדים המאתגרים.

ובכל זאת, הישראלים ממשיכים לנהור לאמירויות. למעלה מ-15 טיסות יומיות יוצאות מישראל לדובאי ואבו דאבי, עדות לאהבה העזה שפיתחו הישראלים למדינות המפרץ. השילוב של קניות, מלונות פאר, אטרקציות מרהיבות ומחירים נוחים יחסית הפך את האמירויות ליעד מועדף, במיוחד בחודשי החורף הנעימים.

אבו דאבי (צילום: אינג'אימג')
אבו דאבי (צילום: אינג'אימג')

לא לונדון, לא פריז: היעדים החמים החדשים של הישראלים
שכחו מתאילנד: לכאן בורחים הישראלים ב-2024

המטה לביטחון לאומי אינו מותיר מקום לספק. איחוד האמירויות מוגדרת כעת ברמה 3 - איום בינוני, עם המלצה ברורה להימנע מנסיעות שאינן חיוניות. עם זאת, האזהרה אינה חלה על טיסות קונקשן, אם כי מומלץ להישאר בתחומי שדה התעופה עד לטיסת ההמשך.

איך מתנהלים במציאות ביטחונית מורכבת שכזאת?

בעידן החדש הזה, התיירים הישראלים נדרשים לאמץ גישה זהירה יותר. ראשית, חשוב להצניע את הזהות הישראלית במרחב הציבורי. הדבר כולל הסתרת סממנים יהודיים בולטים כמו מגן דוד או כיפה, והימנעות משיחות בעברית במקומות הומי אדם. 

התנועה במרחב דורשת תשומת לב מיוחדת. בשדה התעופה, למשל, מומלץ לבחור רק במוניות רשמיות ולהימנע מהצעות הסעה אקראיות. במקרה של תחושת מעקב או חשד כלשהו, המשטרה המקומית, הידועה בנוכחותה החזקה ובמערך המצלמות המתקדם שלה, היא כתובת מיידית.

דובאי, איחוד האמירויות (צילום: אינג'אימג')
דובאי, איחוד האמירויות (צילום: אינג'אימג')

האם עדיין כדאי לטוס?

למרות המתיחות הגוברת, איחוד האמירויות עדיין נחשבת למדינה מתפקדת היטב עם מערכת אכיפה חזקה. המחויבות הממשלתית להסכמי השלום נותרה איתנה, והמדינה משקיעה משאבים רבים בשמירה על ביטחון התיירים. עם זאת, המציאות החדשה מחייבת ערנות מוגברת.

עבור מי שבכל זאת מחליט לטוס, מומלץ לשמור על קשר רציף עם המשפחה בארץ, להצטייד בכרטיס SIM מקומי, ולשמור את מספרי החירום הרלוונטיים: משטרת אבו דאבי (999), שגרירות ישראל באבו דאבי, ומוקד החירום של משרד החוץ.

בסופו של דבר, ההחלטה אם לטוס נותרת בידי כל אחד ואחת. אך גם מי שבוחר לטוס חייב להפנים את המציאות החדשה ולנהוג במשנה זהירות. האמירויות אמנם עדיין פתוחות בפני הישראלים, אך הימים של ביטחון מוחלט, כך נראה, חלפו להם.