לראשונה מאז פרוץ המלחמה: גן לאומי ברעם, שמורת החולה, אכזיב, יחיעם, תל חצור, נחל עמוד ומבצר נמרוד נפתחים למבקרים. 6 אתרים נוספים, ביניהם תל דן והבניאס, עדיין סגורים לשיקום.
"זהו רגע מרגש ומלא תקווה", כך הכריזה היום השרה להגנת הסביבה, עידית סילמן, בישיבת הממשלה שהתקיימה בנהריה. "אחרי שנה קשה של לחימה בלתי פוסקת ואתגרים רבים, האפשרות לשוב ולטייל בנופים המרהיבים של הצפון היא קרן אור של חיבור מחודש לטבע שלנו, לאדמה ולמורשת".
ההחלטה על פתיחת שבעת האתרים התקבלה בהתאם להנחיות פיקוד העורף, ומסמנת את תחילתו של תהליך השיקום באזור. בין האתרים שנפתחים ניתן למצוא את מבצר נמרוד - המצודה הצלבנית הגדולה בישראל, את שמורת החולה המהווה בית גידול לציפורים נודדות, ואת גן לאומי אכזיב על חופו הקסום.
"אנו נרגשים לפתוח מחדש לציבור הרחב את אתרי הצפון, שחלקם נותרו סגורים למעלה משנה", אומרת רעיה שורקי, מנכ"לית רשות הטבע והגנים. "היציאה אל שמורות הטבע והגנים הלאומיים מאפשרת להתנתק מהשגרה ולהתחבר ליופיו של הטבע הישראלי המקבל מופע של חורף בתקופה זו".
עם זאת, שורקי מדגישה כי המצב עדיין מורכב: "ישנם אזורים שלא היו נגישים לנו בזמן הלחימה וכעת אנו נכנסים אליהם לבחינת מצב השטח". שישה אתרים מרכזיים, ביניהם שמורות הטבע בניאס, תל דן ונחל עיון, עדיין סגורים לצורך שיקום והסדרה. הרשות מעריכה כי עלות השיקום תגיע למיליוני שקלים.
מחזקת את הקשרים: ישראל חתמה על הסכם עם המדינה האסייתית
הישראלים ינהרו לשם? אלו הדירות הזולות ביותר באירופה
ברשות הטבע והגנים מדגישים כי בטיחות המטיילים היא בראש סדר העדיפויות. צוותי הרשות פועלים למיפוי שבילי הטיול בשיתוף עם משטרת ישראל והרשות לפינוי מוקשים, במטרה לוודא את בטיחותם מנפלים. המטיילים מתבקשים להישמע להנחיות הביטחון ולהימנע ממגע בחפצים חשודים - במקרה של זיהוי נפל יש להתרחק מיידית ולדווח למוקד 100.
"יש לנו מחויבות לצפון, לביטחון ולשיקום", מסכמת השרה סילמן. "גם בזמנים מורכבים, הטבע של הצפון ממשיך להוות מקור השראה וכוח, ואנו כאן כדי להבטיח שהוא יישאר כך לכלל הציבור".
לפני כל יציאה לטיול מומלץ להתעדכן באתר רשות הטבע והגנים.