מדינת האי הזעירה סינגפור רושמת הישג מרשים בפתיחת 2025: דרכונה מוכתר כחזק ביותר בעולם, כך עולה מדירוג רבעוני יוקרתי של חברת הייעוץ הנלי ופרטנרס.

המספרים מרשימים: מחזיקי הדרכון הסינגפורי יכולים לנוע בחופשיות בין 195 יעדים ברחבי העולם, מתוך רשימה של 227 מדינות וטריטוריות - הישג חסר תקדים בזירה הבינלאומית.

במרחק קצר ניצבת יפן, שהצליחה להבטיח את המקום השני עם גישה ל-193 יעדים. הקפיצה במיקומה נובעת בעיקר מחידוש היחסים עם סין והסרת מגבלות הכניסה שהוטלו בתקופת הקורונה.

הנוכחות האירופית בולטת במיוחד בצמרת: ארבע מעצמות מהאיחוד - צרפת, גרמניה, איטליה וספרד - חולקות את המקום השלישי עם פינלנד ודרום קוריאה, כשבאמתחתן גישה ל-192 יעדים.

הגנים הבוטניים של סינגפור (צילום: booking.com)
הגנים הבוטניים של סינגפור (צילום: booking.com)

כוחו של האיחוד האירופי מתבטא גם במקום הרביעי, שם התמקמו שבע חברות באיחוד. אוסטריה, דנמרק, אירלנד, לוקסמבורג, הולנד, נורווגיה ושוודיה נהנות כולן מכניסה חופשית ל-191 מדינות - עדות להשפעת הסכם שנגן המאפשר תנועה חופשית ליותר מ-425 מיליון אזרחי האיחוד.

חמש מדינות משלימות את החמישייה הפותחת: בלגיה, ניו זילנד, פורטוגל, שוויץ ובריטניה, כל אחת עם גישה ל-190 יעדים.

כאן יבלו הישראלים בקיץ: יעד חדש במחיר של פחות מחופשה באילת
בריטניה מקשיחה: מהיום גם ישראלים נדרשים לשלם דמי כניסה להיכנס למדינה

תהום הולכת ומתרחבת

מדד הנלי, החוגג שני עשורים לקיומו, מספק תמונת מצב מקיפה על חופש התנועה העולמי. הנתונים, המתקבלים ישירות מארגון התעופה הבינלאומי, חושפים פערים מטרידים.

בקצה השני של הסקאלה מצויה אפגניסטן, שאזרחיה מוגבלים לגישה ל-26 יעדים בלבד - ירידה של שני יעדים בהשוואה לשנה שעברה. מעליה ממוקמות סוריה, עם גישה ל-27 יעדים, ועיראק עם 31 יעדים.

הפער בין המדינות בראש הדירוג לאלו שבתחתיתו מעולם לא היה עמוק יותר, תופעה המדאיגה מומחים בתחום ההגירה העולמית. "המציאות המשתנה של משבר האקלים ואי-היציבות הפוליטית מחייבת חשיבה מחודשת על מושג האזרחות", מתריע כריסטיאן ה. קיילין, יו"ר הנלי ופרטנרס. "אסונות טבע תכופים ועליית הטמפרטורות הופכים אזורים שלמים לבלתי ראויים למגורים, בעוד סכסוכים מזוינים מאלצים קהילות שלמות לחפש מקלט".

טאלין, אסטוניה (צילום: אינגאימג')
טאלין, אסטוניה (צילום: אינגאימג')

מגמות עולמיות

הדומיננטיות האירופית נמשכת גם בהמשך העשירייה הפותחת, עם מספר הפתעות מעניינות. אוסטרליה ויוון חולקות את המקום השישי, כשמלטה, פולין וקנדה במקום השביעי. צ'כיה והונגריה תופסות את המקום השמיני, ארצות הברית ואסטוניה את התשיעי, ואת העשירייה הפותחת משלימות לטביה, ליטא, סלובניה ואיחוד האמירויות.

איחוד האמירויות מהווה סיפור הצלחה יוצא דופן בתחום הניידות הגלובלית. המדינה הצליחה להשיג גישה ל-72 יעדים נוספים מאז 2015, זינוק שהעלה אותה 32 מקומות למיקומה הנוכחי עם גישה ל-185 יעדים. סין מציגה גם היא התקדמות משמעותית, עם קפיצה מהמקום ה-94 בשנת 2015 למקום ה-60 כיום.

לצד סיפורי ההצלחה, ישנן גם נסיגות מפתיעות. רק 22 מדינות חוו ירידה בדירוג בעשור האחרון, כשבראשן ניצבת ונצואלה. ארצות הברית מפתיעה במקום השני ברשימת היורדות, עם צניחה של שבעה מקומות. וַנוּאָטוּ, בריטניה וקנדה משלימות את רשימת המדינות שחוו את הירידות המשמעותיות ביותר בדירוג העשור האחרון.