עוד רגע אנחנו נפרדים מפברואר עתיר הפריחות ונכנסים לחודש מרץ, שבו מתקיימת צעדת "בעקבות ראשוני ים המלח", אירוע הדגל של צפון ים המלח - חבל ארץ שקצת מפוספס על ידי התייר הישראלי. צפון ים המלח, המרוחק מטיילת המלונות, הוא גן עדן למטיילים שמחפשים פינות שלוות, טבע פראי וגם המון אתרים היסטוריים מרתקים.
עבור מטיילים רבים הצעדה היא עוד תירוץ לראות מקרוב חלק מהסודות הכי שמורים של האזור ולפגוש אנשים מעניינים, מאחר שבמיוחד לכבודה ייפתחו, למשך ארבעה ימים, שפך הירדן וארץ המנזרים, שנמצאים מעבר לגדר המערכת. שניהם סגורים בדרך כלל למטיילים, מאחר שהם נמצאים תחת שליטת הצבא, אך כאמור, לארבעה ימים בשנה הם יהיו פותחים ויאפשרו לצועדים לראות מקרוב את הסוד השמור של ים המלח הצפוני.
ארץ המנזרים, אזור שמוכר גם בשם "ארץ המרדפים", הוא חבל ארץ עוצר נשימה, שבו ניתן למצוא ריכוז גדול יחסית של מנזרים בשל הקרבה למוקד הטבילה של הנוצרים על נהר הירדן. המנזרים, שהוקמו הרבה לפני קום המדינה, ננטשו על ידי הנזירים שחיו בהם לפני למעלה מ־50 שנה. האזור, שסגור במהלך השנה למבקרים, היה בעבר בשליטה ירדנית ונכבש על ידי צה"ל במלחמת ששת הימים. אף על פי שהוא היה בידיים ישראליות, האזור היה מועד לפורענות ואף חדרו דרכו מפגעים רבים. על כן הוא זכה לכינויו המפוקפק "ארץ המרדפים". בשנת 1970 הוא נסגר רשמית למבקרים והוכרז כשטח צבאי סגור, כך שרק מטיילים ותיקים זכו ליהנות מהמנזרים שבתחומו ומחבל הארץ היפהפה. ממש לא רחוק ממנו נמצאת עוד נקודת עניין לחובבי טבע, האזור שבו נשפך הירדן לים המלח. גם שפך הירדן נמצא תחת אותה שמירה צבאית, וזאת הזדמנות פז לחזות באחד מפלאי הטבע המקומיים.
הצעדה תתקיים במהלך סוף השבוע הראשון והשני של חודש מרץ ותצא בשלושה מסלולי טיול קוויים:
מסלול ארץ המנזרים (4.5 ק"מ) - מסלול משפחתי שיוצא מאתר הטבילה קאסר אל־יהוד אל המנזרים (לא תתאפשר כניסה אל המנזרים).
מסלול ארץ המנזרים ובית הערבה ההיסטורי (6.5 ק"מ) - מסלול למשפחות שאוהבות ללכת, המשלב את אתרי המנזרים הסגורים בדרום הירדן, גשר עבדאללה וקבר האחים בקיבוץ בית הערבה ההיסטורי אשר נשאר כעדות יחידה להתיישבות היהודית שהייתה כאן בתקופה של לפני קום המדינה.
מסלול שפך הירדן (7.5 ק"מ) - מסלול למשפחות שמורגלות בהליכה ועובר באפיק נחל הירדן עד לשפך הירדן אל ים המלח. לאורך המסלולים מוצבים שלטים עם הסברים קצרים על האזור, תמונות היסטוריות והפעלות.
נקודת ההתכנסות למסלולים: צומת לידו. בנקודת המפגש יקבלו המשתתפים צמיד בצבע המסלול שאליו נרשם, מפה ובקבוק מים.
מתי: שישי ושבת 3־4, 10־11 במרץ. היציאה למסלולים בין השעות 08:00־11:00 בכל שעה עגולה.
לפרטים נוספים ולכרטיסים: https://www.dead-sea.org.il/
אם אתם מגיעים לצעדה, כדאי לנצל את ההזדמנות לעצירה באחת מהאטרקציות המקומיות. התיירנים המקומיים ערוכים לשטף המבקרים, ובאזור ניתן למצוא שלל פעילויות, החל מטיולי אופניים וסדנאות אומנות, ועד שיט בים המלח.
ביקור באזור מחייב קפיצה לחופים היפים של ים המלח, אך אם אתם מעדיפים דווקא שכשוך במים מתוקים, תוכלו לקפוץ לשמורת עינות צוקים (עין פשחה), אחד מאוצרות הטבע של צפון ים המלח. זהו לא פחות מנווה מדבר ירוק, שבו מחכות לכם כמה בריכות רדודות ונוף עוצר נשימה. השמורה מחולקת לשלושה אזורים: מרכז השמורה, שבו נמצאות הבריכות הרדודות ופינות ישיבה; אתר ארכיאולוגי מתקופת בית שני, שבו נמצאים בית אחוזה ובריכת השקיה; ובדרום השמורה נמצאת בריכת התמר. החלק הדרומי פתוח לקהל רק כחלק מסיור מודרך.
איך מגיעים: בווייז "שמורת הטבע עינות צוקים".
הכניסה בתשלום.
מאחר שצפון ים המלח טומן בחובו המון סודות ופינות חבויות מהעין, האופציה המומלצת היא טיול מודרך עם מורה דרך מוסמך. דניס נוביצקי, שחי באזור ים המלח כבר כ־20 שנים, מציע סיורים לזוגות ולמשפחות מאזור ירושלים דרך צפון ים המלח ועד לאזור עין בוקק. בסיורים שלו הוא מצליח לשלב את ההיסטוריה של האזור בצורה מאוד נעימה, שמתאימה גם לילדים. בנוסף, הוא מעביר טיולי בולענים בחוף ים המלח, שזאת חוויה מרתקת בפני עצמה.
טלפון: 5311977 - 053
אם אתם חובבי גרפיטי, אל תוותרו על עצירה ב"גלריה 430-", שנמצאת בצמוד לחוף קליה. ה"גלריה" הלא שגרתית הזאת נמצאת על שרידי מחנה ירדני נטוש. היא נמצאת בסמוך לכביש ופתוחה לכל דורש, והוקמה כחלק מניסיון של עשרות אומנים מהארץ והעולם להעלות את המודעות למצבו המתדרדר של ים המלח. כדי להעביר את המסר הם השתמשו במבנים נטושים שהיו בשימוש של ראשוני עובדי מפעל האשלג בים המלח טרם הקמת המדינה, ובהמשך שימשו את החיילים הירדנים לאחר שהשטח עבר לחזקתם עם קום המדינה, עד שלבסוף ננטש במלחמת ששת הימים. כיום, כאמור, המבנים משמשים כגלריה חיה עם ציורים צבעוניים.
אחרי שהעליתם דופק בצעדה תוכלו למלא מצברים במסעדת "מי קאסה", שנמצאת בסמוך לצומת ורד יריחו. את המסעדה, שהיא סוג של אואזיס בלב המדבר, פתחו בשנת 2018 אורלי הרטיג וגל חצור.
בני הזוג הפעילו במשך שנים מסעדה במצדה, אך עם בוא הקורונה הם חישבו מסלול מחדש והחליטו לפתוח מקום משלהם הרבה יותר קרוב לבית - קיבוץ קליה. את המסעדה שלהם ניתן לראות עוד מהכביש הראשי, כי צבעי השחור־לבן שלה בולטים בין צבעי המדבר הרגועים. פנים המסעדה מעוצב בחמימות, בזכות כישורי ההנדי־מן של גל עם שלל ענתיקות ורהיטים שהוא בנה במו ידיו. כשתסתובבו בחלל, תתקשו להאמין שהמבנה הייחודי הזה שימש בעבר כבית אריזה לתמרים.
כיום התפריט שלהם כולל מגוון אפשרויות, כאלה שאפשר לקחת לדרך או ליהנות מהן באווירה הייחודית של המקום. מארוחות בוקר מפנקות ועד המבורגרים ופסטות. לאחרונה הם גם הוסיפו פיצות נהדרות, שאפשר להזמין עד לצימרים, אם אתם מבלים את הלילה באזור. כעת הם פתוחים כל השבוע, במתכונת של 9:00־21:00, אך בסופי שבוע כדאי להזמין מקום בשל עומס המטיילים.
איך מגיעים: בווייז "מי קאסה".
לפרטים נוספים: 9707078 - 02
אם אתם מעוניינים בחוויית אירוח שתתאים לכל המשפחה, נסו לקפוץ לחווה החקלאית בלב מדבר. החווה, המשתרעת על שטח של ארבעה דונם, מציעה פעילות מותאמת לכל המשפחה עם מסעדה, פינת חי ונוי מדבר. החווה צמודה ליישוב ורד יריחו, והיא מנוהלת על ידי נועם ונבוט, אח ואחות שעבדו שנים בתחום התיירות ולפתע מצאו את עצמם בתקופת הקורונה נטולי תיירים. את הזמן הפנוי שנפל עליהם הם ניצלו לבניית חווה אינטימית עם סוסי פוני, כבשים, עזים, טווסים ועוד. בסמוך לפינת החי, הם בנו חלל שבו פועלת מסעדת בשרים עממית, כשהמטרה היא לספק חוויה כוללת המשלבת מצד אחד היכרות עם בעלי החיים והטבע ומצד שני אוכל טוב ומנחם.
המסעדה כשרה והתפריט שלה כולל מנות כמו מקלובה, עוף בבור, בשרים על האש, המבורגר, חציל בלדי עם טחינה, מגוון סלטים ועוד. הם מציעים גם ארוחות בוקר לא חלביות, מאחר שהמקום כשר, שבהן מוגשות שקשוקות וטחינות מיוחדות. לצליאקים ולנמנעים מגלוטן, יש גם מגוון מנות עבורכם.
כך שלמעשה משפחות יכולות לאכול ואז הילדים יכולים לטייל בחווה, לראות את החיות וליהנות מהאווירה המדברית.
פתוח בימים ראשון עד חמישי בין השעות 10:00־19:00, שישי: מ־10:00 ועד שעה לפני כניסת השבת.
איך מגיעים: בווייז "חווה חקלאית בלב מדבר".
פרטים בטלפון: 5565234 - 054