הממ"ד הוא הרבה יותר מסתם חדר נוסף בבית. הוא קו ההגנה הראשון שלנו ברגעי חירום, ולכן חשוב לוודא את תקינותו באופן קבוע. אך איך עושים זאת? באמצעות קבוצת רב בריח, יצרנית דלתות ביטחון מהמובילות בעולם, יצרנו מדריך שיכין אתכם לשעת חירום.
נתחיל מהדלת, שהיא אחד המרכיבים החשובים ביותר. דלתות ממ"ד איכותיות מיוצרות מפלדה, הן עמידות בפני הדף ומצוידות במערכות איטום והידוק מתקדמות, והן כוללות חיזוקי רוחב פנימיים, לשונית טריקה, בריחים נוספים להידוק ואיטום וצירים מחוזקים, תוך עמידה בתקנים המחמירים ביותר.
ד"ר בני ברוש, מהנדס ראשי בקבוצת רב בריח, מסביר כי "דלתות הממ"ד נפתחות כלפי חוץ, מה שמגביר את עמידתן כנגד עומסי הדף ופיצוצים. על מנת לוודא שהדלת ניתנת לאיטום ותוכל להגן עלינו מפני חומרי לחימה כימיים וביולוגיים וכנגד חדירת עשן - חשוב לבדוק את טריקתה ואת אטימותה באופן קבוע". דלת ממ"ד הינה דלת ביטחון, היא כוללת גומי עבה, חזק ואטום אשר יוצר לחץ בין כנף הדלת למשקוף גם בעת שיגרה ולכן פעמים רבות סגירת הדלת עם הלשונית נעשית על ידי טריקה מעט בחוזקה. כמו בכל דלת יש להיזהר תמיד על האצבעות שלנו ושל היקרים לנו.
האם בזמן אזעקה, נדרש להרים את הידית כלפי מעלה כאשר הדלת סגורה?
ברוש מסביר כי "לאחר שווידאנו שכל בני הבית והאורחים נכנסו למרחב המוגן, לא די בטריקת דלת הממ"ד. יש לוודא הרמת הידית באופן מלא וזאת כדי להיות בטוחים שהדלת סגורה מהודקת בחוזקה למשקוף ואטומה". במקרה שמדובר בדלת ישנה או שאינכם בטוחים כי היא אטומה באופן מלא, יש לפנות לחברה היצרנית לבדיקה ולקבלת שירות.
האם ייתכן שייווצרו קשיים בטריקה ונעילה של הדלת כתוצאה משימוש יום-יומי?
שימוש רב עלול לסובב את האטם שבצד הצירים. על מנת לפתור את הקושי, מומלץ להיעזר באיש מקצוע על מנת שלא לגרום לנזק בלתי הפיך. התיקון של איש המקצוע יתבצע על ידי שליפת הגומי במקומות בהם הוא הסתובב, מריחת סיליקון או סופר 7 מתחת והשבת הגומי למקומו כאשר אינו מסובב.
האם אנו מחויבים להשתמש באופן יום יומי בדלת הממ"ד הכבידה מעט, האטומה והעשויה פלדה?
לא. בוודאי תשמחו לדעת שניתן גם מבחינה טכנית וגם על פי התקנים והנחיות פיקוד העורף, להתקין במרחב המוגן דלת פנימית נוספת נוחה יותר לשימוש ולהותיר את דלת הפלדה של הממ"ד פתוחה באופן קבוע בשגרה תוך בדיקת תקינותה מדי פעם באופן שתמשיך לעמוד לצידנו בשעת חירום.
גם חלון המרחב המוגן חשוב מאוד לשמירת ביטחוננו בשעת חירום
ד"ר ברוש מסביר עוד כי "ישנם חלונות בהם מערכת ההידוק והאטימה הם בחלון הפלדה החיצוני וישנם כאלה שבהם חלון הפלדה החיצוני נסגר אך לא נאטם וחלון האלומיניום הפנימי עמיד להדף ונאטם למסגרת האלומיניום בכל ארבע פאותיו. וודאו שהחלון נסגר ונאטם בכוח סביר ושאין סידוק בשמשה.
הרכיב השלישי שהינו חשוב מאוד לבטיחותנו ולביטחוננו הינו מערכת האוורור והסינון
מערכות אלו מותקנות בדירות מזה מעט למעלה מעשר שנים ובמרחבים מוגנים ישנים יותר ייתכן ואינן מותקנות. גם עבור ממ"דים אלו ניתן לרכוש מערכות אוורור וסינון ביתיות אשר ייוצרו ויותקנו על ידי חברות מורשות לפי התקן הישראלי המחמיר. לדברי ד"ר ברוש, "מערכות אלו הן מערכות מצילות חיים והן יכולות לספק לנו אוויר צח כאשר אנחנו שוהים בממ"ד זמן רב ובפרט כאשר ישנה דלקה או עשן בתוך הדירה ואיננו מצליחים להימלט ממנה. במצב של איום מנשק לא קונבנציונאלי הן גם יסננו את האוויר הנכנס לממ"ד מחומרים מסוכנים. הוראות שימוש והפעלה מוצגות על גבי המערכות עצמן ובאתרי האינטרנט של החברות השונות. הקפידו לפעול על פיהן בלבד. אחת לשלוש שנים מומלץ לקרוא לחברה המתקינה לבדיקת תקינות המערכת ובדגש על כושרו של המסנן".
על מנת שהשהייה שלנו במרחב המוגן תהיה נוחה ובריאה, הקפידו מראש לוודא בשעת שיגרה שאין במרחב המוגן כתמי עובש ורטיבות, חומרים לא בריאים או מסוכנים, סכנות בטיחותיות וכדומה. וודאו שמערכות החשמל והתקשורת תקינות, ששקעי החשמל, עובדים ושיינה קליטה סלולארית ותקשורת אלחוטית אשר חשובות מאוד בשעת חירום.
בריהוט המרחב המוגן הימנעו ככל הניתן מהתקנת מדפים ומתקנים כבדים ומהסמכת ארונות גבוהים עם ציוד כבד או שביר (ספרים, כלי חרסינה, וכדומה) לקירות ובפרט לקירות המרחב המוגן הפונים כלפי חוץ. בנוסף, ניקיון ותחזוקה שוטפת הם המפתח לממ"ד תקין. נקו באופן קבוע, את כל רכיבי המרחב המוגן, כולל פתחי האוורור, ושמנו צירים ומנעולים לפחות פעם בחצי שנה.
אל תשכחו לאחסן את ציוד החירום הבסיסי בתוך הממ"ד וחדשו אותו מעת לעת - מים, מזון שאינו מתקלקל, תרופות, תאורת חירום, ספרים ואמצעי פעילויות לילדים לשהייה ארוכה ורדיו עם סוללות. ודאו שהכול בתוקף והחליפו מה שצריך. לבסוף - תרגלו כניסה מהירה לממ"ד עם כל המשפחה. זה לא רק מגביר מוכנות, אלא גם מפחית חרדה בזמן אמת ויכול להיות אפילו פעילות מהנה ומגבשת למשפחה.
זכרו שהמרחב המוגן הוא המקום הבטוח ביותר בשעת התקפת טילים, רקטות וכלי טיס לא מאוישים וגם בשעת רעידת אדמה, באם לא ניתן לצאת במהירות מהמבנה. למדו ועקבו אחרי הנחיות פיקוד העורף והישמעו להם בעת חירום. ממ"ד תקין הוא לא מותרות - הוא הכרח. בדיקות תקופתיות ותחזוקה שוטפת הם המפתח להבטחת בטיחות המשפחה בשעת חירום.