הלילה קיבלנו את פניה של שנה חדשה, ויותר מכך - עשור חדש החל. פרופ' דוד פסיג, עתידן, מומחה בחיזוי מגמות טכנולוגיות, חברתיות וחינוכיות, התארח בתוכניתה של אילה חסון ב-103FM וסיפר כיצד העלייה בתוחלת החיים בעשור החדש תשפיע עלינו כחברה, ומה המדינה צריכה לעשות כדי להיערך לכך.
"באופן כללי הישראלי מוסיף כל עשר שנים בערך שנתיים-שלוש שנים לתוחלת החיים שלו. אם אתה היום בן 30, כנראה שתחיה עד גיל 100, שזה אומר עד סוף המאה ה-21".
הגיל יתארך ונצטרך לשקול מחדש את כל נושא הפנסיה. צריך להיערך לזה.
"לצערי הרב אנחנו לא נערכים לזה כל כך בארץ. זו אחת הסוגיות שיכולה לגרום לתרבויות לקרוס. אם אנשים יחיו 40 שנה בפנסיה, מי ישלם על זה?".
ומה הם יעשו? ישבו ויקללו בפייסבוק? מעט אנשים יודעים אחרי היציאה לפנסיה למלא את החיים שלהם בעשייה. צריך גם אפשרות כלכלית לזה.
"היום הישראלי חוסך בין מיליון למיליון וחצי שקלים בחייו. זה בקושי מספיק למחיה של 15 שנה. אם הנושא לא יטופל כראוי, זה ייפול על הראש של כולנו במפתיע".
תן לי משהו טוב ואופטימי שיקרה בעשור החדש?
"הילדים שלנו יהיו יותר חכמים, יותר בריאים, יותר יפים וכמובן יאריכו יותר ימים. ב-50 השנים האחרונות ה-IQ עלה ב-17% בממוצע. הילדים שלנו פי כמה חכמים מאיתנו. רואים זאת בשטח".
ממה זה נובע?
"אני טוען שזה בא בעקבות הטכנולוגיה שאנחנו מפתחים. אנחנו יוצרים כלים שכל הזמן משפרים לנו את המיומנויות הקוגנטיביות. ילדים יכולים לקחת מכשיר חשמלי ולפתור בעיות מבלי לקרוא את המדריך שלו".
וזה לא על חשבון היכולות הרגשיות?
"זה תמיד יבוא עם מחיר מסוים אך סך הכל המין האנושי נמצאה בדיכוטומיה. היכולות הגופניות שלנו מתקדמות. אנחנו מתקדמים ב-IQ אך מתרחקים ב-EQ".