מלחמת רוסיה-אוקראינה הביאה עמה גל גדול של פליטים ברחבי אירופה. שרת הפנים איילת שקד אמרה בהקשר זה כי "מדינת ישראל, באופן יחסי לגודלה, קלטה מהמספרים הגבוהים ביותר עד עכשיו של פליטים". חבר הכנסת לשעבר, ד"ר רומן ברונפמן, המשמש כיום כמומחה לרוסיה והמזרח התיכון, שוחח על כך היום (ראשון) עם ענת דוידוב בתוכנית "איפה הכסף?" ב־103fm וזעם על ההתבטאות של שקד. בהמשך, העריך האם לנוכח הסנקציות שהוטלו על רוסיה, מרי אזרחי בוולדימיר פוטין צפוי לפרוץ בקרוב.
בפתח דבריו התייחס למספר הפליטים שיצאו עד כה מן המדינה המופגזת: "נכון להיום ההערכות השונות מדברות על מיליון וחצי פליטים שכבר יצאו מאוקראינה למדינות סמוכות. ממה ששמעתי עכשיו משרד הפנים, אני לא רוצה להגיד לך ברצינות, אבל הוא מדבר דברי הבלים. לא קלטנו את מספר הפליטים הגדול ביותר, זו בדיחה. קלטנו אלפיים לעומת חצי מיליון בפולין, חצי מיליון ברומניה ושלוש מאות אלף בהונגריה. על מה היא מדברת? איזה הכי גדול בעולם? למה בכלל להביא את עצמה לצחוק?".
מיד לאחר מכן, הביע את דעתו על הדרישה של משרד הפנים מאוקראיניים שנכנסו לישראל, במסגרת ויזת תייר, לשלם סכום של 10,000 שקל עבור המשך השהייה בה. "או שזה פליטים או שהם בני ערובה", אמר בכעס ד"ר ברונפמן, "שתבחר איך היא מגדירה את זה. אבל בואו נעזוב אותה עם המצפון שלה".
כשנשאל, כיצד היה נוהג לו היה בצמרת מקבלי ההחלטות, השיב ד"ר ברונפמן כי היה מאפשר לעשרות אלפים לבוא בשערי המדינה, אך גם הבהיר: "אנחנו במצב יוצא דופן. מלחמת רוסיה נגד אוקראינה היא לא מלחמת עולם אבל יש לה השלכות לכל העולם. מדינות שכנות לאוקראינה כבר קלטו את המספר הגדול בעולם וגם הונגריה משתתפת בזה. זה הגל הראשון אבל הגל שיגיע אלינו יגיע בצורה של עלייה מסיבית, לא רק מאוקראינה, אלא גם מרוסיה, ומשם העלייה תגיע מוקדם יותר כדי הם מאורגנים יותר ונמצאים בדרך".
יחד אם זאת אמר: "צריכים לשנות נהלים וכל בן אדם שנכנס לישראל יש לנו מעקב אחריו. בן אדם יבוא לחצי שנה- שנה ואז נתמודד איתו. אם שוק ישראלי קלט 200 אלף יוצאי אפריקה הוא בוודאי יכול לקלוט פליטים של מלחמה באירופה. שקד הוציאה אותי מדעתי, אלה דברי בלע. יש מקום גם לפליטים הומניטריים. גם למעשים הומניטריים יש מקום בערכים היהודיים".
בהמשך, דיבר ד"ר ברונפמן על השפעת הסנקציות הכלכליות על רוסיה ואמר: "קודם כל יש פה באמת תנועה דו־סיטרית, לא צריך לחשוב שהסנקציות פוגעות רק בכלכלה הרוסית כי הן פוגעות גם בכלכלת העולם. יש המון מפעלים שנסגרים עקב הסנקציות, זה בסופו של דבר פגיעה באספקת סחורות, נפט, גז וחיטה. יש פה כלל עולמי במיוחד בעידן הגלובליזציה. אנחנו לא נמצאים בעולם מבודד אלא בעולם גלובלי שעובד בתיאום של עשרות שנים ההחלטה לנתק שורה ארוכה מאוד של בנקים שמזוהים עם השלטון הרוסי ומערכת סוויפט מעמידה את כל כלכלת העולם בשיתוק חלקי".
על קשרי המסחר בין רוסיה לסין אמר: "הסחורות לא מגיעות באופן ישיר בין סין לרוסיה, לפעמים הן עוברות במדינה שלישית. הודו הצטרפה שלשום לסנקציות. יש פה מהלך מאוד מתואם ומאוד חזק שלא היה כמותו לא רק מאז מלחמת העולם השנייה אלא בהיסטוריה הכלכלית של העולם הגלובלי".
לסיום, נשאל האם לנוכח המלחמה והסנקציות, צפוי מרי אזרחי ברוסיה נגד שלטונו של פוטין. ד"ר ברונפמן השיב: "כן, זה יכול לבוא רק מתוך רוסיה, אם אנחנו לא רוצים מלחמת עולם שלישית וזה יבוא ממקבלי ההחלטות. הסנקציות שאנחנו מדברים עליהן זה קודם כל נגד אוליגרכים, המערכת השלטונית של פוטין ומערכת מקבלי ההחלטות ששם יש תזוזה. יש מאות התפטרויות מתפקידים ניהוליים. אלו אבני יסוד של הכלכלה הרוסית. לאזרחים יש העמדה שלהם שהם נגד מלחמה. היום היו 44 הפגנות מסיביר ועד מוסקבה".
סייעה בהכנת הכתבה: שני רומנו 103fm