שנת הלימודים החדשה עומדת בפתח, ועדיין לא נראה פתרון באופק למשבר בין משרדי החינוך והאוצר לארגון המורים, שמאיימים להתחיל את השנה ב־1 בספטמבר. רן ארז, יו"ר ארגון המורים, שוחח על כך היום (שלישי) עם ענת דוידוב ב־103fm ועדכן במצב המסובך.
סערת השלט נגד השר קיש: אחד ממובילי המחאה בתגובה ראשונה
"ניסיון להלך אימים": המכתב החריף שנשלח לממונה על השכר במשרד האוצר
שלושה ימים לפתיחת שנת הלימודים: הולך ופוחת הסיכוי שהשנה תיפתח כסדרה
בפתח שיחתם, הבהיר: "כרגע אין שום הסכמה עם משרד האוצר, למרות ששר החינוך קיש מעוניין מאוד לפתוח את שנת הלימודים ולא להשבית את המערכת, שר האוצר סמוטריץ' דווקא מעוניין במשבר, במטרה לנסות בהזדמנות זאת גם לצאת בתור גיבור וגם לשבור את ארגון המורים".
כשנשאל על עמדתו, ענה כי "אף אחד לא אוהב את המלחמות. במלחמות יש רק נפגעים ואנחנו מעוניינים ללמד ולפתוח את שנת הלימודים, אבל לא בכל מחיר. הגיע הזמן שיתייחסו אלינו וישלמו לנו בהתאם למה שאנחנו זכאים לקבל".
בהמשך, דיבר על הפערים במערכת החינוך: "יש פערים בכמה סוגיות. סוגיה ראשונה - אורך ההסכם. אנחנו רוצים הסכם לשלוש וחצי שנים מקסימום והם רוצים שש שנים. דבר שני, אנחנו רוצים מינימום 2,000 שקל תוספת לכל המורים, הם מוכנים לשלם בערך חצי מזה, כ־1,000 שקלים, כאשר ממול, אנחנו רואים בעצם שחיקה של השכר שלנו. היום עובדים אותה עבודה, אבל בגלל האינפלציה מקבלים הרבה פחות. לפני חודש-חודשיים הייתי קונה קילו בשר טחון בסופר ב־32 שקלים והיום זה 50 שקלים, אבל אנחנו מרוויחים אותו הדבר. אנחנו רוצים לשמור על ערך השכר שלנו".
הוא המשיך: "למורים הוותיקים הם מוכנים לתת מקסימום 850 שקלים ברוטו לתקופה של שש שנים, בסוף הדרך. לא כל חודש, אלא כל שנה יעלו את השכר ב־200 שקלים, כך שבסוף השנה השישית זה יהיה 850 ולמורים החדשים 1,500 שקלים. במילים אחרות, למורה החדש ירצו להבטיח מלכודת דבש, למשוך אותו למערכת ואחר כך לתקוע אותו שם עם שכר נמוך".
כשנשאל "יש עוד פערים חוץ מהשכר?", ענה ארז: "כן, למשל בא משרד האוצר ואומר, 'מפני שאנחנו לא רוצים לתת לכם יותר כסף, אנחנו מוכנים לתת לכם שווי כסף'. מה זה אומר? 'תעבדו פחות עבור הכסף שאתם מקבלים. נפחית להם שעות עבודה עם תלמידים'. מי בעצם עלול להיפגע פה מההפחתה הזאת של השעות? התלמידים. הם אלה שבאים ואומרים 'על גבם של התלמידים, אנחנו נוכל לתת לכם יותר כסף. בואו נפגע בתלמידים, ניקח מהם שעות, השעות האלה שוות כסף, אתם תקבלו את זה ואז יהיה לכם שכר יותר גבוה'. הם רוצים להוריד שעות מול תלמידים. זאת אומרת, התלמידים יקבלו פחות שיעורים".
"שר האוצר הוא אדם חכם ומשכיל והוא מבין טוב מאוד", הוסיף. "הוא רוצה ללכת לפי המדיניות של פורום קהלת, לשבור את העבודה המאורגנת. הוא רוצה את המורים חלשים, הוא רוצה להחתים אותם על חוזים אישיים, גם מורים וגם מנהלים, ואז למעשה אין להם יותר את הביטחון התעסוקתי והכלכלי ואפשר לעשות איתם מה שרוצים. הוא אומר את זה, הוא רוצה לפרק את 'הארגון האנכרוניסטי הזה'. הוא בעד חוק הג'ונגל שהחזק ישרוד והחלש ייעלם. מי שיש לו כסף יקנה חינוך פרטי, מי שאין לו כסף יישאר חוטב עצים ושואב מים".
"אתם מוכנים שיוציאו נגדכם צווי מניעה?", שאלה דוידוב, ארז ענה כי "אנחנו נערכים גם לכך. כדי להוציא צווי מניעה צריך לפנות לבית הדין הארצי לעבודה, לבקש אותם ושם ניאבק משפטית על מנת שלא יוציאו לנו את הצווים. לא יכול להיות שלא מאפשרים לאנשים להיאבק על מנת לקבל הסכם קיבוצי בשכר הולם יותר".
"יש אופציה שזה כן יקרה. תקיימו את הצווים?", שאלה המגישה, וארז ענה: "בוודאי שכן. אנחנו מורים מחנכים, אנחנו יודעים לקיים צווים. אנחנו לא מוכרים בשוק".
לבסוף, נשאל: "מה הסיכוי שלא תהיה שביתה?". הוא הסביר כי "לאור מה שקורה היום, 95% יש שביתה. אני חושב שככל שמתקרבים ל־1 בספטמבר, גם שר החינוך וגם שר האוצר מבינים שאי אפשר לשחק יותר ואי אפשר למשוך את הזמן יותר, אז לכן הם יצטרכו להתעשת ולהגיש הצעות הרבה יותר קונקרטיות".