בית הסוהר "אופק" הוקם בשנת 2001 כמתקן ייחודי לבני נוער עד גיל 18 מתוך הבנה שיש להתאים לנערים תנאים משלהם, וכיום מוחזקים בו כ-220 אסירים. הטיפול בנוער בכלא 'אופק' הינו ביטוי לייעודו החברתי של שירות בתי הסוהר ומהווה תרומה חשובה לחוסנה של החברה הישראלית, כשהשהייה בו מהווה תחנה ברצף חייו של הנער.
סגל בית הסוהר מנהל מספר רב של פרויקטים, חלקם בשילוב עם גורמי קהילה רבים, בהם צה"ל, מכינות קדם צבאיות ורשות שיקום האסיר. הצופים החלו את דרכם בכלא אופק עוד מראשיתו. הנערים הנמצאים בכלא, לא התנסו בעברם בתנועות נוער והחשיפה לתנועת הצופים מאפשרת להם חוויה של נערים בגילם, התנסות בפעילות חברתית ערכית ותחושת שייכות לקהילה - דבר שבמקרים רבים חסר להם בחיים שמחוץ לכלא, במטרה ללמד אותם להאמין בעצמם וביכולתם וזכותם לחיים מחוץ למעגלי הפשיעה והאלימות.
תנועת הצופים וכלא לנוער הם לכאורה שני ניגודים. הצופים - חורטת על דגלה ערכים כדמוקרטיה, שוויון, אחריות חברתית וזכות לבחירה, וכלא מעצם טבעו הינו הגבלה של חופש, כללים, נהלים וחוקים נוקשים וצמצום זכות הבחירה, לכאורה. שני הגופים משדרים קווים מקבילים ומי חשב שייפגשו יחד?
דווקא לכן - שילוב הידיים האמיץ ביניהם יוצר הזדמנות אדירה לבני הנוער מחדש: להיות שוב נערים כמו אחרים, חבר'ה שהם חלק מן המניין, מן הקהילה. לעשות מה שכל הנערים עושים, להתחבר, ליצור פעילות חיובית, להיות מעורבים חברתית וערכית ולצאת לדרך אחרת וחיובית.
במפגשים הללו הנערים, שרבים מהם לא גדלו בסביבה בריאה מקבלים אפשרות להיות חלק מתנועת נוער, שם הם משחקים יחד, רוקמים חברויות וקהילה משלהם ומקיימים אירועים וטקסים, חוגגים חגים ויוצאים לטיולים. המפגשים - בין בוגרי תנועת הצופים לנערים מכלא אופק - נעשים אחת לשבוע ומטרתם: "לנרמל" את שבט בית הסוהר ככלל השבטים בארץ.
לאורך השנים האסטרטגיה הוכיחה את עצמה כמוצלחת בתור זו שסיפקה מעטפת חברתית-ערכית לנערים ונערות בכלא ומעורבותה תרמה להתפתחות האישית ולעתידם של האסירים הצעירים. אלעד, רכז הפעילות מטעם תנועת הצופים, שוחח עם מעריב וסיפר מתי החלה פעילותם בכלא אופק, מהיכן הרעיון ומה המשמעות עבור המדריכים והנערים כאחד.
"זו השנה ה-21 שתנועת הצופים מפעילה שבט צופים בתוך כותלי כלא אופק - כלא הנוער היחיד בישראל. הפעילות התחילה בשנת 2003, שנה אחרי פתיחת כלא אופק כמתחם נפרד. הרעיון החל מחשיבה משותפת של פרופ' מרים גולן, ד"ר אילי גולדברג ז"ל שהייתה מנהלת הכלא באותה תקופה ומנהל מחלקת נוער וקהילה בתנועה דאז - גיל תמיר", סיפר אלעד למעריב.
מהיכן הגיע הרעיון להפגיש בין שני "עולמות" שונים כל כך?
"הרעיון הוא פשוט - איפה שיש נוער, יש צופים, איפה שיש צופים יש נעורים. לרוב, שיתוף הפעולה הוא מלא, בעצם פעילות הצופים היא חלק מפעילויות החינוך בכלא ומתרחשת באגף. הנערים יכולים לבחור האם לקחת חלק בכל שבוע מחדש, להשתתף במשחק, לנהל דיון או כל משימה צופית אחרת שמתקיימת במהלך היום".
האם יש פעמים שהפעילות מעוררת רגשות חרטה אצל חלק מהנערים, על המקום בו הם נמצאים כיום?
אלעד השיב: "לרוב אנחנו פוגשים נערים שלא היו חלק מפעילות הצופים מחוץ לכותלי הכלא. אז יש לפעמים רתיעה או סימני שאלה בתחילת הדרך אבל בסוף כולנו רוצים להיות חלק מקבוצה, לשחק, לחוות נעורים וגם ללמוד עוד על עצמנו ולהתפתח - בגיל ההתבגרות וגם בגילים מבוגרים יותר. הפעילות מתקיימת בתוך האגף, על ידי צוות הדרכה צעיר יחסית שמורכב מש"ש (חברי וחברות שנת שירות) ומדריכים/ות בוגרים/ות בנוכחות של קציני החינוך וסוהר שנמצא בצמוד לפעילות. המפגש הזה בתוך כותלי הכלא, מייצר אמון וקרבה גם למי שהיה עם חששות קודם ומאפשר מפגש עם יכולת להשתטות וחווית נעורים".
"לתנועת הצופים יש 100,000 חניכים וחניכות ברחבי הארץ, 150 מתוכם בתוך כותלי כלא אופק אבל בדיוק כמו כל חניך אחר שלנו, היינו רוצים לפתח אחריות חברתית, מודעות למצוקות חברתיות, עשייה קהילתית ובעיקר רצון ואחריות לקחת חלק פעיל בחיים בחברה הישראלית על כל גווניה. הפעילות שלנו מאפשרת לחוות חוויה נורמטיבית של בני ובנות נוער. אני חושב שיותר מחרטה הייתי רוצה לראות את הנערים נחשפים לאופציות אחרות, לאפשרות להיות פשוט נערים".
"מחנה הקיץ הוא אירוע שיא בכל שבטי תנועת הצופים, וכן גם אצלנו, בכלא אופק. המטרה המרכזית היא לייצר חוויה כמה שיותר 'צופית'. לילה תחת כיפת השמיים (לחלק מהנערים זו חוויה שלא חוו כבר המון זמן), בישול ארוחת ערב, פעילויות, משחקים, דיונים, זמן לשבת עם חברים, המדריכות והמדריכים, כתובת אש, או בקיצור - פשוט מחנה קיץ", סיכם אלעד.
רב כלאי רותם הרוש-קוצ׳ינסקי, ראש תחום חינוך בבית הסוהר אופק, אמרה למעריב: "המטרה שלנו היא להעניק לנערים כלים מהעולם הנורמטיבי ודפוסי התנהגות חדשים על מנת לסייע להם ככל הניתן. אנו מתמודדים עם אתגרים רבים, כולל אימפולסיביות טבעית של גיל ההתבגרות ורקע של עבריינות, אך עם זאת, דרך יצירת אמון בנינו אנו מצליחים להוביל לשינויים משמעותיים".
"פעילות הצופים בבית הסוהר ׳אופק׳ היא חלק חשוב מתהליך השיקום. אנו בוחרים בקפידה נערים שישתתפו בפעילות לאורך השנה, כאלו שהראו יכולת להשתלב ולהשתקם. פעילות הצופים בבית הסוהר זו הזדמנות ייחודית עבור אותם נערים לחוות חוויות נורמטיביות ולפתח כישורים חברתיים חיוביים. אני מאמינה שכאשר נותנים אמון מתוך מקום של ביטחון וגבולות, ומשלבים פעילויות כמו הצופים, הנער פנוי לשיקום אמיתי, לצד בניית עתיד חיובי יותר. הרגעים המרגשים ביותר הם כשאנחנו רואים את השינוי מתרחש, גם אם הוא קטן ביותר".