הסקרים שמתקיימים בימים אלו בריטניה לקראת הבחירות הקרובות, לא מאירים פנים למפלגה השמרנית. בשיחה עם שגריר ישראל לשעבר בבריטניה ויועצו של ראש הממשלה מארק רגב, ראש מכון אבא אבן לדיפלומטיה בינלאומית, הפועל בבית-ספר לאודר לממשל באוניברסיטת רייכמן. שאלנו אותו מה הם הלכי הרוח שמובילים את הציבור הבריטי לקראת הבחירות המשמעותיות מאוד במדינה.
מבוי סתום? בחמאס דוחים את הצעת ישראל וטוענים - שונה מהותית ממה שהציג ביידן | דיווח
נמצאים בתוך בועה: נתניהו, גלנט והלוי עלולים להמר על גורל ישראל ולהביא לקריסתה
אז איך בעצם הגענו שוב למצב של חוסר ודאות וטלטלה פוליטית כפי שידעה בריטניה בשנים האחרונות?
"רישי סונאק התחיל להיות ראש ממשלה ב-2022 והוא נכנס בתקופה מאוד לא קלה מבחינתו ומבחינת מפלגתו המפלגה השמרנית. לפניו, הייתה ראשת הממשלה ליז טראס שהתפטרה לאחר 45 ימים והיא באה אחרי בוריס ג'ונסון. הייתה תחושה בציבור שבריטניה לא מנוהלת. היה כישלון בטיפול בקורונה שגו'נסון הטיף משהו אחד לציבור ועשה משהו אחר בביתו".
כזכור, ג'ונסון, שכיהן כראש ממשלה בין 2019 ל-2022, התפטר מהתפקיד לאחר שורה של שערוריות, כולל דיווחים על כך שהוא ובכירים אחרים נכחו במסיבות ושתו אלכוהול במעונו בדאונינג 10 במהלך 2020 ו-2021, בזמן שרובם של אזרחי בריטניה נאלצו להישאר בבתיהם.
וכעת הגענו לתקופה של ראש ממשלה חדש
"כן כשרישי סונאק נכנס לתפקיד, הוא ידע שזה יהיה קשה, אבל אפשר להגיד שהוא אכן מנהיג באופן יציב. ברגע שהשמרנים בשלטון כבר יותר מעשור, החל מתקופת דוויד קמרון, יש עייפות החומר מצד הבריטים והסקרים נותנים אולי ללייבור את האפשרות לעשות את המהפך. עם לא פחות מ20 נקודות יתרון בסקרים".
אז היה לחץ בעצם על סונאק להקדים את הבחירות?
"הוא יכול היה למשוך עוד כמה חודשים, אך הוא זיהה בתקופה האחרונה שני גורמים שבגינם כדאי לו להקדים אותן: נתוני האינפלציה ונתוני הצמיחה שהיו טובים מאוד".
אז בעצם הכלכלה זה נושא מרכזי במערכת הבחירות הקרבה?
"בטח הכלכלה היא תמיד נושא חשוב אך היא משתלבת עם עוד נושאים, ומה שקרה למעשה זה שהוא ירש את הבלאגן של קודמיו. וכאשר הוא מנסה לעשות היום לעשות סדר ולשנות את התדמית זה מאוד לא קל".
כאשר אנחנו מדברים על חלופה שלטונית בדמותה של מפלגת הלייבור, האם ישנה דמות מובילה משמעותית היום בזויות הישראלית?
"לאחר שקורבין התפטר מתפקידו נכנס במקומו קיר סטארמר, שעשה הכל כדי להרחיק את עצמו ממורשת קורבין. לאחר כניסתו לתפקיד, הוא התרחק מכל ההתנהלות הזו והתופעות של האנטישמיות והראה אי סבלנות טוטאלית בנושא. לפי כל הסקרים הוא יהיה ראש הממשלה הבא".
אז דיברנו מעט על כלכלה אבל מה מעסיק היום את האזרח הבריטי ובשמו של איזה נושא הוא ילך לבחור הגירה?
"הגירה זה נושא גדול אבל בעיקר גם הכלכלה הוא היה שר האוצר סונאק, הוא נותן ניהול כלכלי מקצועי ובריטניה צומחת שוב וזה 'הטיקט' הכרטיס שלו."
בזווית הישראלית?
"שני המועמדים יצהירו על עצמם כידידי ישראל, ללייבור יש נטייה אולי להיות יותר ביקורתיים אבל בכל זאת וראינו זאת גם בהחלטה של בית הדין בהאג בICC בריטניה הרשמית הסתייגה מההחלטה להעמיד את נתניהו לדין. הם אמרו שזו טעות ונציג הלייבור בפרלמנט אמר שכן צריך לכבד את המוסדות ויש ניואנס של הבדל. סטארמר לא רוצה את הביקורתיות הזו כלפיי ישראלים אבל יש הבדלים קטנים בין המפלגות. אנחנו זוכרים שבלייר ובראון שני ראשי הממשלה האחרונים של הלייבור היו ידידי ישראל".
כמה יהודים היום יש בבריטניה והאם הם משפיעים יש חיים סבן בריטי היום שמשפיע כמו בארצות הברית?
"יש אזור בחירה או שניים שהיהודים משפיעים אבל אין מישהו אחד בשיעור קומה פוליטי כמו בארצות הברית".
מה לגבי ההשפעה האיסלאמית המתחזקת באירופה איך זה בא לידי ביטוי בבריטניה ראינו את ביידן שמאותגר בנושא הזה?
"זה קיים גם בבריטניה יש ברית בין איסלמסטים לבין השמאל הרדיקלי. ראינו בעבר ורואים את זה היום גם בהפגנות ומשפיע יותר על מפלגת הלייבור כאמור".
יש לשינוי הזה הדמוגרפי והאתני למעשה עוד השפעות
"ראש הממשלה הנוכחי רישי סונאק הוא בחור צעיר בן 44, הוא הלא לבן הראשון להיות ראש ממשלת בריטניה, וזה שפרץ את תקרת הזכוכית ההורים שלו הם הודים והוא הינדי בדעתו, זה דבר שעשה היסטוריה".