עוזר בכיר לראש הממשלה בנימין נתניהו אמר השבוע לדונלד טראמפ וג'ארד קושנר כי ישראל ממהרת לקדם עסקת הפסקת אש בלבנון, זאת במטרה להעניק ניצחון מדיני מוקדם לנשיא הנבחר, כך לפי שלושה גורמים ישראליים בכירים בהווה ולשעבר שתודרכו על הפגישה ועדכנו את ה"וושינגטון פוסט".
רון דרמר, השר לנושאים אסטרטגיים, הגיע ראשית למעונו של טראמפ במאר-א-לגו, פאלם ביץ', פלורידה, בסיור שלו בארה"ב ביום ראשון לפני שנסע לבית הלבן כדי לעדכן את גורמי ממשל ג'ו ביידן על מצב השיחות עם לבנון – סימן לכך שמרכז הכובד הפוליטי של אמריקה השתנה במהירות לאחר ניצחונו של טראמפ בבחירות.
"יש הבנה שישראל תעניק משהו לטראמפ; שבינואר תהיה הבנה לגבי לבנון", אמר גורם ישראלי ל"וושינגטון פוסט". דובר של דרמר אמר לפוסט כי הוא דן במגוון רחב של נושאים במהלך נסיעתו אך לא הרחיב בנושא. לשכת נתניהו, דובר טראמפ ודובר קושנר סירבו להגיב.
טראמפ אמר שהוא רוצה להביא לסיום המלחמות במזרח התיכון, אך הוא גם אמר לנתניהו בשיחה בחודש שעבר "לעשות מה שאתם צריכים לעשות" נגד חיזבאללה וחמאס. לא ברור איזו השפעה, אם בכלל, תהיה להצעה הלבנונית שנדונה במאר-א-לאגו על השיחות התקועות להפסקת אש ושחרור בני ערובה בעזה.
"לנתניהו אין נאמנות לביידן והוא יתמקד לחלוטין בחיזור אחר טראמפ", אמר פרנק לוונשטיין, שליח מיוחד לשעבר למשא ומתן ישראלי־פלסטיני בתקופת הנשיא ברק אובמה, ששירת במהלך המעבר לממשל טראמפ הראשון. אם 2016 מהווה סימן, הוסיף, "טראמפ לא יהסס לפעול כאילו הוא כבר נשיא כשהוא רואה הזדמנות".
נתניהו אמר בהצהרת וידאו ביום ראשון כי שוחח עם טראמפ שלוש פעמים בימים האחרונים וכי השניים ראו "הזדמנויות גדולות לפנינו לישראל, במיוחד בקידום השלום".
נתניהו נמצא בקשר קבוע עם טראמפ כבר הרבה לפני הבחירות, לפי גורם ישראלי, ודרמר בקשר עם קושנר, שעזר לתווך הסכמי נורמליזציה בין ארבע מדינות ערביות לישראל במהלך הקדנציה הראשונה של טראמפ ושומר על קשרים אישיים ופיננסיים באזור.
קושנר צפוי למלא תפקיד מייעץ במקרה של משא ומתן עתידי על נורמליזציה בין ישראל לערב הסעודית, גם אם לא ימונה לתפקיד רשמי בבית הלבן, כך לפי גורם לשעבר בממשל טראמפ.
ביום ראשון, אמר הגורם הישראלי, השיחות במעון של טראמפ בפלורידה התמקדו בהצעה ישראלית להפסקת אש בלבנון הכוללת שיתוף פעולה מערבי ורוסי. גורם צבאי ישראלי אמר שמתגבשות גם תוכניות להגביר את הפעילות הקרקעית בלבנון אם השיחות יקרסו בסופו של דבר.
לפי גורמים ישראלים, תנאי העסקה המתגבשת ידרשו מלוחמי חיזבאללה לסגת מעבר לנהר הליטני. גורם המקורב לחיזבאללה אמר כי הארגון יהיה מוכן להסיג את לוחמיו צפונה מהליטני כחלק מהפסקת אש זמנית. הגורם הישראלי אמר שהצבא הלבנוני יקבל שליטה על אזור הגבול לתקופה ראשונית של 60 יום, בפיקוח של ארה"ב ובריטניה.
לוונשטיין אמר שייתכן שנתניהו מכוון להשגת הסכם זמני בעוד ביידן בתפקיד, ומשאיר את ההסדר הסופי כדי שטראמפ יזכה בקרדיט. "הדבר היחיד שנתניהו דואג לו יותר מטראמפ הוא הפוליטיקה הפנימית שלו, והחזרת אזרחים ישראלים לצפון היא יעד מרכזי שהוא עשוי לא לרצות לחכות איתו", אמר.
המתווה הרחב של ההסכם המתגבש דומה לזה שהיה בסבבי משא ומתן קודמים ומתיישר עם רצונו המוצהר של טראמפ לשים קץ למלחמה הרב-חזיתית של ישראל, אך התוכנית טרם הוגשה באופן רשמי לחיזבאללה, לפי גורמים בשתי המדינות. עוד נמסר כי ההצעה קוראת לאפשר לצבא הישראלי לפעול מעבר לגבול במקרה של הפרות – דבר שהוא בגדר קו אדום עבור גורמים לבנוניים.
"האם יש אדם שפוי שמאמין שנסכים להסדר או לפתרון שמשרת את האינטרסים של ישראל על חשבון האינטרסים והריבונות של לבנון?", אמר יו"ר הפרלמנט הלבנוני נביה ברי ביום שלישי. ברי, בעל ברית של חיזבאללה, שימש כמתווך במשא ומתן. הגורם המקורב לחיזבאללה אמר כי "התנאי של הארגון להתקדמות נשאר ברור: יש לאסור על ישראל לבצע מבצעים בתוך שטח לבנון".
"זו הייתה עסקה שנתניהו חיכה לתת לטראמפ", אמר ישראל זיו, ראש אגף המבצעים לשעבר בצה"ל, שנשאר בקשר עם חברים בכירים במערכת הביטחון. "אבל לחכות יגבה מחיר", הוסיף זיו, בהתייחסו לכך שחיזבאללה התאושש בשבועות האחרונים והרג יותר חיילים ישראלים, לאחר סדרה של מכות קשות להנהגה הבכירה שלו ולרשת התקשורת שלו.
לאחר פגישותיו במועדון הפרטי של טראמפ במאר־א־לאגו, דרמר נפגש ביום שני ושלישי עם גורמי ממשל ביידן בוושינגטון, כולל עמוס הוכשטיין, השליח המיוחד של הנשיא ללבנון, לפי גורם בכיר אמריקאי.
הגורם הבכיר ציין שנתניהו נשאר מעורב עם הממשל בתהליך הפסקת האש בלבנון. גורם אמריקאי שני אמר שכל העבודה על עסקה אפשרית עדיין נעשית על ידי צוות ביידן ושהושגה התקדמות.
ההתייעצויות של נתניהו עם טראמפ לפני ואחרי הבחירות מדגימות כמה הוא השקיע בתוצאות ההצבעה וכמה בקפידה הוא מכייל את האסטרטגיה שלו לממשל החדש. אבל זיו אמר שראש הממשלה יצטרך לשקול את "הגחמות" של הנשיא הנבחר – פוליטיקאי בלתי צפוי באופן ידוע – אל מול שיקולי ביטחון לאומי, מכיוון ש"כל המנוף שלו הוא טראמפ".
ונראה שיש גורם חדש בתוכנית השלום של ישראל ללבנון: רוסיה, מדינה שקשריה עם טראמפ סיבכו את כהונתו הראשונה. לפי הגורם הישראלי, ההצעה קוראת לרוסים למנוע מחיזבאללה להתחמש מחדש דרך נתיבי היבשה הסוריים, שבמשך שנים היו הנתיב העיקרי להעברת נשק מאיראן, הפטרונית העיקרית של הארגון.
גורמים רוסים ביקרו בישראל ב־27 באוקטובר כדי לדון בתוכנית, לפי הגורם הישראלי. דרמר ערך ביקור חשאי ברוסיה בשבוע שעבר לשיחות המשך, אמרו הגורמים הישראלי והאמריקאי.
משרד החוץ הרוסי לא הגיב לבקשת תגובה. הגורם האמריקאי אמר שרוסיה לא תהיה מעורבת ביישום או בפיקוח על הסכם הפסקת האש.
לגבי הטענות הסותרות על מעורבות רוסית, לוונשטיין אמר, "ייתכן ששתיהן נכונות: אין תפקיד לרוסים כעת תחת ביידן, אבל יהיה להם תפקיד גדול מאוחר יותר כשטראמפ ייכנס לתפקיד".
רוסיה, בעלת ברית של איראן, שומרת על נוכחות בסוריה מאז שנכנסה במהלך מלחמת האזרחים בתמיכה בנשיא בשאר אל־אסד, ועבדה יד ביד עם חיזבאללה כדי לדכא באכזריות את ההתקוממות החמושה נגד ממשלתו. כעת, נראה שישראל סומכת על רוסיה שתלחץ על הנשיא הסורי לחתוך את קווי האספקה של חיזבאללה. "חיזבאללה נמצא בפינה," אמר האדם הקרוב לארגון.
ישראל מאמינה שכוח הלחימה של האויב נחלש עד לנקודת פשרה. אם חיזבאללה יקבל את העסקה, אמר זיו, היא תיכנס לתוקף "מהר מאוד, מכיוון שיש ציפיות שניסיונות להפר אותה יהיו גם מיידיים".
במקביל למתקפה הדיפלומטית של דרמר, צה"ל מתכונן לשלב שני של המבצע הקרקעי, לפי גורם צבאי ישראלי, למקרה שהשיחות יקרסו. ובימים האחרונים, חיל האוויר של ישראל תקף בעוצמה את לבנון.
"לקחנו מחיזבאללה את היכולת לתקוף אותנו" כפי שיכל לפני המלחמה, אמר הגורם הצבאי. אבל תמיד יש עוד מה לעשות, הוסיף. גם צה"ל וגם חיזבאללה טענו ששדה הקרב נשאר החזית העיקרית במשא ומתן. זה הגורם היחיד, אמר ראש ממשלת לבנון נג'יב מיקאתי ביום שני, שיכול "לשנות את המשוואות הפוליטיות".