בסקרים שערכה חברת “דיירקט פולס" עבור תנועת “עזה לעולם" בשבוע שעבר, ובמסגרתם נשאל בין השאר על הסכמה או התנגדות להצעת נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ לעידוד הגירה מרצון של תושבי רצועת עזה, עלו נתונים מעניינים: בהצעה תומכים 60% ממצביעי המרכז־שמאל ו־96% ממצביעי הימין.
בפילוח למצביעי המפלגות הממצאים מפתיעים עוד יותר: 57% ממצביעי העבודה ואפילו 33% ממצביעי מרצ תומכים ברעיון ההגירה מרצון. בצד זאת, ממצאי סקר שערך מכון סקרים ברמאללה בספטמבר 2024 בקרב תושבי הרצועה מצביעים על כך שכמחצית מהם, 49%, היו מוכנים להגר אילו ניתנה להם האפשרות.
תנועת “עזה לעולם", שיזמה, כאמור, את הסקר הישראלי, הוקמה באוקטובר 2023, מיד עם פרוץ מלחמת חרבות ברזל. היא מציגה את עצמה כתנועה חוצת מגזרים ומחנות פוליטיים למציאת פתרון קבע שיבטיח שלום ברצועת עזה. בתנועה טוענים שכדי להשיג ביטחון יציב וארוך טווח לאזרחיה, מדינת ישראל צריכה לקדם משא ומתן עם מדינות ברחבי העולם על קליטת כל תושבי עזה המעוניינים בהגירה.
הבכירים בממשלה הבינו
“כבר בשבעה באוקטובר כתבתי ברשתות החברתיות את עקרון הדברים סביב ‘עזה לעולם’", אומר אמיר וייטמן, יו"ר תנועת הליברלים בליכוד ויוזם “עזה לעולם". “אני חושב שהסיפור של עשיית שלום עם הערבים הוא סיפור שמעולם לא הייתה לו היתכנות, ואני חושב שמי שמבין את התרבות המוסלמית יודע שזה המצב".
"צריך רק לקרוא היסטוריה ולהבין את התיאולוגיה המוסלמית. בכל הזדמנות שתהיה לאויבים שלנו לטבוח בישראל – הם יעשו זאת. הדרך היחידה, איכשהו, לא להיות בשלום, כי שלום לא יהיה, אלא להיות באי־לוחמה, כמו שיש לנו עם ירדן ועם מצרים, היא לעשות הפרדה – אנחנו פה והם שם. ו’שם’ זה מחוץ לגבולות ישראל".
הוסיף כי "במסגרת פעילותי בליכוד יש לי קשרים אישיים עם רוב השרים וחברי הכנסת בליכוד. אני יכול לומר לך שכשהצגתי בפניהם את העיקרון שלפיו ‘עזה לעולם’ פועלת, רבים מהבכירים בממשלה הסכימו שהרעיון טוב ושאין ברירה אחרת. הראשונה שהגיבה בהתלהבות לרעיון, ואת זה אני חייב לציין בשבחה, היא השרה גילה גמליאל".
ומה עם הטענות שהרעיון הזוי ומופרך לגמרי?
“ודאי שיש כאלה. רבים טענו שהרעיון הזה הזוי, אבל הבכירים בממשלה הבינו שזה לא הזוי. אנשים שחושבים שהרעיון הזוי הם בדרך כלל אנשים חסרי מעוף, אנשים קטנים, ויש הרבה כאלה במדינה. אבל האנשים הבכירים בישראל, בעלי המעוף, מיד אמרו לי שהם השתכנעו ושהם מעוניינים ללכת על פי הרעיון הזה ברגע שתהיה הזדמנות. באוקטובר ובנובמבר 2023 הם אמרו שעדיין אין הזדמנות לעשות זאת, ושצריך לחכות שטראמפ ייבחר".
אף אחד לא ידע אם הוא ייבחר.
“ברור שלא ידעו אם הוא ייבחר, אבל אמרו לי שגורל התוכנית תלוי בבחירתו: אם הוא ינצח – יש סיכוי לתוכנית הזו, ואם לא – אז אין סיכוי. גם טראמפ מבין שזה הפתרון היחיד וגם ראש הממשלה בנימין נתניהו מבין זאת".
אתה סומך על טראמפ?
“טראמפ הוא פרגמטי, הוא מבין עם מי יש לנו עסק, הוא מבין את המצב וגם יודע שישראל לבד לא יכולה להוביל את המהלך הזה, אלא רק ארצות הברית יכולה לעשות זאת".
מרגע שטראמפ הצהיר על תוכניותיו בעניין עזה הוא נתקל בהתנגדות מצד מדינות רבות. עד כמה אתה חושב שהרעיון באמת ישים?
“כל העולם כמעט מתנגד לזה, אז ארצות הברית צריכה להפעיל לחץ מסיבי, והיא תצליח. הלחימה בעזה צריכה להתחדש. ברגע שתושבי עזה יעזבו – לחמאס לא יהיה שום כוח ותוכל להשמיד אותו לגמרי. אני מאמין שאם נתחיל עכשיו ליישם את התוכנית הזו, תוך שנה נוכל לסיים אותה. האלטרנטיבה לתוכנית היא המשך מלחמה בינינו ובין העזתים, לאלפי שנים".
איך אתה מתמודד עם הטענה שדחיפת אנשים לעזוב את אדמתם היא מעשה לא מוסרי?
“מי שמתנגד לביצוע רצונם של העזתים לעזוב את הרצועה הוא בעצם בעד לכלוא אותם. זה שיא חוסר המוסריות. זה אנטי־ליברלי, להתנגד ליציאת אנשים מרצונם".
רבים רוצים לעוף
במסיבת עיתונאים שקיים בשבוע שעבר סמוך לפגישתו עם ראש הממשלה בנימין נתניהו פרש הנשיא טראמפ את תוכניתו לעתיד רצועת עזה. “היא תוכל להיות הריביירה של המזרח התיכון", הוא אמר. “רצועת עזה הייתה סמל של מוות והרס, ורעה לאנשיה, רעה במיוחד למי שגר בה. במקום זה נפנה למדינות עם לב הומניטרי, שבסופו של דבר נעביר אליהן את 1.8 מיליון האנשים שבעזה".
“הופתעתי שטראמפ דיבר על התוכנית הזו בפומבי, אמר אותה ככה, בצורה ישירה ולא בין השורות", טוען סניה ולדברג, יזם, איש שיווק ופעיל חברתי, חבר בתנועת “עזה לעולם". “הוא פחות או יותר לקח את התוכנית שאנחנו חשבנו עליה, ואני לא יודע איך היא הגיעה אליו, ואמר אותה בצורה ברורה ופשוטה. זה נתן גב מאוד רציני לתוכנית שלנו. הופתעתי לטובה".
מה חשבת על ההתנגדות הגורפת של מדינות כמו צרפת ובריטניה? שלא לדבר על המצרים והירדנים שכביכול אמורים לקלוט את המהגרים.
“במדינות רבות באירופה דוגלים בתפיסה סוציאל־דמוקרטית. לצערי הם לא מבינים שיש הבדלים בין תרבויות ובין אנשים. המטרה של טראמפ היא לגרום לשלטונות האלה לפשוט את הרגל, בעיקר דרך מכסים שהוא מטיל על חלקם. הוא ידאג להחליף את השלטון במדינות האלה בשלטון יותר ימני. יש לנו פה הזדמנות לכך שהעזתים יעזבו את הרצועה מרצון, בלי מלחמה ובלי בלגן. בתקופת הנשיאות של ביידן לא יכולנו לעשות זאת, טראמפ מביא רוח חדשה".
כשהקמתם את התנועה, שמונה כיום עשרות חברים, אילו תגובות קיבלתם?
“רוב האנשים שעוקבים אחריי ברשתות אלו אנשים שמסכימים איתנו. ברור שהיו כאלה שתקפו את הפוסטים שלי בטירוף, אבל אחרי שטראמפ פרסם את ההצהרה שלו, דעת הקהל השתנתה והגיעה תמיכה ציבורית. אנחנו באים ואומרים שהעזיבה של העזתים לא תהיה בכוח, לא באלימות. צריכים לפתוח להם את הגבול, את מעבר רפיח, ולתת להם לצאת. לתת להם להחליט לבד מה לעשות".
הוסיף כי "אתה יודע שמאז פרוץ המלחמה עזתים רבים שילמו 5,000 דולר כדי לברוח מעזה? רבים רוצים רק לעוף משם. גם אם אתה לא מסכים עם התוכנית, בוא ניתן להם את האופציה ונראה מה הם יעשו".
עדיין רבים מאוד מהעזתים אינם מעוניינים לעזוב.
“אלו שלא מעוניינים לעזוב, לא מעוניינים כרגע. אבל ברגע שהם יראו שעזתים רבים עוזבים – הם ירצו לעזוב. ואם לא, אפשר לתת להם כסף ובשביל כסף הם יעזבו כי הם מבינים שהם לא יכולים לחיות ולהתפתח בעזה. לא נוציא אותם בכפייה, הכל מרצון. זה יוריד באופן דרסטי את הכוח של חמאס וימוטט אותו. אני לא חושב שיש פתרון אחר. אנחנו שוחרי שלום, וזו תוכנית שנותנת לעזתים את האופציה ואת רשות הבחירה לעזוב".
“אני חושב שאם עזתי רוצה להגר – צריך לאפשר לו. לפי הסקרים, חצי מעזה תתרוקן, ואז זה יגרור עזתים נוספים לעזוב", טוען צחי לוי, חבר נוסף בתנועת “עזה לעולם".
סיפר כי “העזתים הם התומכים הכי גדולים של תוכנית טראמפ. אם מחר בבוקר מצרים פותחת את מעבר רפיח, אתה תראה שזה מאוד ישים. חמאס משתיק את החגיגות של העזתים על התוכנית של טראמפ כי הוא יודע שברגע שהתוכנית הזו תצא לפועל, הוא יחוסל. אני חושב שהאינטרס של מדינות העולם, גם של המדינות המתנגדות לתוכנית, הוא שיהיה שקט במזרח התיכון, למרות שאני חושב שלא כל כך אכפת להן מה קורה בעזה".
"אני לא מתעסק בלשכנע את דעת הקהל או לשנות אותה, אני רק מציג את דעתי ואת הרעיון שאנחנו חושבים שהוא הכי יעיל לבעיה הזו. אני חושב שיש קונצנזוס, גם מימין וגם משמאל, לרעיון הזה. אנחנו לא מדברים פה על טרנספר, אלא על לתת לכל מי שרוצה לעזוב את עזה, לעזוב".
לוי סבור שתושבי הרצועה צריכים להתיישב במקומות שונים בעולם: “לדעתי לא צריך להעביר אותם רק למצרים או לירדן. ישראל צריכה לעבוד בלמצוא להם מקומות רבים שהם יוכלו לבחור ולהגר אליהם. צריך לפזר 5,000 עזתים במקום אחד, 10 אלף עזתים במקום אחר וכדומה".
"עשו את זה עם פליטים במלחמת העולם השנייה, אז אפשר גם עכשיו. מהלך כזה גם ישפר את הסכמי השלום של ישראל עם מצרים וירדן, ובעיקר יביא סוף לחמאס ולארגוני הטרור בעזה".