הבוקר (שלישי), יום הזיכרון הבינלאומי לשואה, הגיש עו"ד גלעד שר עתירה לבג"ץ בשמם של 19 עותרים, יחידים וארגונים, המבקשים לחייב את המדינה לנמק מדוע אינה פונה לממשלת גרמניה לקבל את השליש החסר מדמי השילומים.
כאמור, בראשית שנות החמישים דרשה ממשלת ישראל בראשות ראש הממשלה דוד בן גוריון שילומים בסך מיליארד וחצי דולר אמריקאי. הסכום היה אמור להיות משולם בחלוקה בין שני חלקי גרמניה דאז: שני שליש – כמיליארד דולר - תשלם גרמניה המערבית הפדרלית, ושליש נוסף, כחצי מיליארד דולר, תשלם גרמניה המזרחית שנשלטה אז בידי ברית המועצות.
גרמניה המערבית שילמה את חלקה בהסכם, אולם למרות מספר בקשות מטעם ממשלת ישראל, בתחילת שנות החמישים ומאוחר יותר בתחילת שנות התשעים, לאחר איחוד גרמניה, לא שילמה גרמניה המזרחית את חלקה. חלק זה – השליש החסר מהסכם השילומים – מוערך כיום בכ-17 מיליארד דולר.
העתירה מנמקת מדוע תביעת השילומים אינה עוד נושא מדיני 'רגיל', שבו מוקנה לממשלה שיקול דעת נרחב האם לבצע פעולה מסוימת או להימנע ממנה. מדינת ישראל ראתה עצמה כמצווה לתבוע מגרמניה את השילומים שהיא חייבת כלפי העם היהודי בכללותו, ולטענת העותרים, יהא זה בלתי סביר באופן קיצוני מצידה להתכחש כעת למשימה זו.
עו"ד גלעד שר, המייצג את העותרים, אמר: "העותרים פונים לבית המשפט הגבוה לצדק כדי שיורה לממשלת ישראל לעמוד במחויבותה ההיסטורית והמשפטית. הם דורשים, כי בית המשפט יורה לממשלה לפנות אל ממשלת גרמניה על מנת להביא אל סיומה הצודק את תביעת השילומים של העם היהודי מגרמניה".
יוזם העתירה ד"ר אהרון מור, מייסד קבוצת העבודה להשבת רכוש יהודי. אשר שימש כיועץ בכיר להשבת רכוש יהודי במשרד ראש הממשלה וכמנהל בכיר להשבת רכוש יהודי במשרד לאזרחים ותיקים: "פנינו לבג"ץ לתקון עוול היסטורי מאחר ולא הצלחנו בשום דרך לגרום לממשלה לפעול בנושא. אנו מקווים כי הממשלה תעשה את הנדרש על מנת שניצולי השואה והעותרים יזכו ולו בצדק חלקי בערוב ימיהם. לא מתקבל על הדעת כי סכומי עתק יישארו בידי גרמניה בזמן שהיא מחויבת לשלם אותם על פי הדין והצדק".