מערכת החינוך בערים רבות ברחבי הארץ אמורה לחזור הבוקר לשגרת לימודים מסוימת, זאת בהתאם להנחיות פיקוד העורף. ההנחיות עשויות להשתנות בכל רגע נתון - כך שמומלץ לעקוב באתר פיקוד העורף וגם מול העירייה והמוסד החינוכי.
חוזרים לבתי הספר: מה הם היישובים שבהם יתקיימו לימודים?
"איבדנו אמון בך": ראשי האוניברסיטאות במתקפה חריפה נגד שר החינוך
במשרד החינוך הדגישו כי בשלב זה ועד שיונחה אחרת - לא יכפו על ההורים לשלוח את ילדיהם ללימודים פיזיים, ועליהם להיות בקשר עם המוסד החינוכי ולעדכן אותו בסוגיה - בין היתר לשם שמירה על קשר. עוד הדגישו כי האחריות על העברת תכני הלימודים הללו היא אינה של בית הספר, שכן הם פועלים בכוחות מצומצמים.
הנחיות פיקוד העורף סיווגו את אזורי הארץ לפי צבעים בשיטת הרמזור, כך שאזורים ירוקים יוכלו לנהל שגרה חופשית יותר, עם הגבלות מינימליות או ללא הגבלות כלל. היישובים הירוקים הינם: בקעת בית שאן, העמקים, ואדי ערה, מנשה, הכרמל, המפרץ, מרכז הגליל, גליל תחתון, גליל עליון, ויישובי המועצה האזורית עמק הירדן - שבהם ניתן לקיים פעילויות חינוכיות במקום שאפשר להגיע ממנו למרחב מוגן תקני בזמן ההתגוננות. בנוסף, יש ערים ירוקות - אילת, ערבה, דרום הנגב, ים המלח, בקעה - שבהן ניתן לקיים פעילות ללא הגבלות.
האזורים שמוגדרים במדרג הצהוב וכוללים חזרה לפעילות חלקית הינם בקו העימות: גולן צפון ויישובי המועצה אזורית גולן וקצרין, שבהם נאסר על קיום פעילות חינוכית כלשהי. אזורים נוספים שמוגדרים כצהובים - יהודה, שומרון, שרון, ירקון, השפלה, דן, שפלת יהודה וירושלים - ובהם ניתן לקיים פעילות חינוכית, במקום שאפשר להגיע ממנו למרחב מוגן תקני בזמן ההתגוננות.
ההגבלות החמורות ביותר נרשמות ביישובים הכתומים - בעוטף עזה, מערב הנגב ואשקלון נאסרת כלל פעילות חינוכית או פעילות במקומות עבודה. בנוסף, במרכז הנגב, מערב לכיש ולכיש אין לקיים פעילויות חינוכיות - אך ניתן לקיים פעילויות במקומות העבודה.
ההחלטה הסופית אם לקיים לימודים במוסדות החינוך הנמצאים בערים הצהובות (וחלק מהירוקות) שייכת לערים והצוותים שמכירים את המתרחש, ומתבססת על שיקולים שונים כולל היכולת להביא את הנוכחים למרחבים המוגנים בפרק הזמן הנדרש, ורמת המוכנות, הזמינות והפניות של התלמידים והצוותים.
עוד נמסר כי ההנחיות עשויות להשתנות בכל רגע נתון, וכך גם ההחלטות של הערים והיישובים - לכן מומלץ לעקוב באתר פיקוד העורף, וכן אחר הודעות העירייה או היישוב והמוסד החינוכי עצמו.
בתוך כך, במכתב שנשלח מאגף הביטחון במשרד החינוך לקב"טי המחוזות, נכתב כי "אירועי 7 באוקטובר פגעו בתחושת הביטחון של האוכלוסייה בכלל ושל ההורים והתלמידים בפרט. לאור הרצון והצורך הלאומי לחזור לשגרת חירום, עלתה הכוונה מצד הרשויות לתגבר את האבטחה במוסדות החינוך באמצעות הצבת מתנדבים/הורים חמושים עם רישיון לנשק אזרחי".
עוד נכתב כי אף שהמשטרה ומשרד החינוך אינם מתנגדים למהלך זה, "הם מדגישים כי ההורים שמתנדבים אינם חלק ממערך האבטחה הפורמלי של המוסד החינוכי, כפי שנקבע בהחלטת הממשלה ובחוזרי המנכ"ל של משרד החינוך. הגורם היחיד האחראי על המוסד החינוכי ברשות הינו קב"ט של המוסד החינוכי, באמצעות המאבטח המוצב במוסד החינוכי".