בחודשים האחרונים, במהלך תקופת המלחמה - הרצון של תלמידים לצאת למסעות לפולין הולך ומתחזק. מאז שחודשה ההרשמה למסעות אלו, מדווחים במרכז ההדרכה "המעורר", של תנועת דרור ישראל, על ביקוש גובר בקרב התלמידים לצאת למסע החינוכי.

מתוך בתי הספר שביקשו להוציא משלחות למסעות השנה, ישנו גידול של כ־20% בכמות התלמידים המעוניינים להצטרף ולקחת חלק פעיל בהם. "לא ניתן שלא לקשור את תמונת המצב הביטחונית הישראלית לנתונים האלה. ישראל ידעה ימים טובים יותר, הן מבחינה ביטחונית והן מבחינה מורלית, והמילה אחדות קיבלה משמעות אחרת מאז שהחלה מלחמת חרבות ברזל", אומרים בתנועה.

יותם מארק, מנהל "המעורר", מעיד: "הביקוש הגובר מתכתב עם מציאות ישראלית קשה שפוקדת אותנו כבר עשרה חודשים. הנוער הישראלי מבקש להתחבר למקורות, ללמוד על ההיסטוריה ולקבל ערכים מבית". יציאת תלמידים מישראל למסעות לפולין הפכה לחלק בלתי נפרד מתוכניות החינוך בבתי הספר התיכוניים ובארגונים ועמותות השותפים לארגון המסעות, שהחלו כבר באמצע שנות ה־60 ומאז הפכו לאבן דרך בחינוך הישראלי לשימור זיכרון השואה.

עם זאת, בשנים האחרונות סבלו המשלחות לפולין משיבושים ועצירות פתאומיות של המסעות החשובים, בין אם במהלך מגיפת הקורונה, ששיתקה את העולם, ובין אם בשל המצב הביטחוני בשנה האחרונה. לכל אלו הצטרפו גם היחסים בין ישראל ופולין, שידעו בשנים האחרונות מתח בשל התבטאויות של הממשל הפולני הקודם על חלקה של פולין באסון השואה.

לאחרונה החל מרכז החינוך הבלתי פורמלי והרב־תחומי "המעורר", מבית התנועה החינוכית־חברתית דרור ישראל, לשוב ולארגן את המסעות לפולין. אלעד הירש, מדריך מסעות לפולין מטעם "המעורר", אומר: "במיוחד בתקופה הקשה הזו, החיבור להיסטוריה היהודית מדגיש את הצורך לחזק ולבצר את הכוח של העם היהודי ואת הקשר שלו לשורשיו, כשגילויי הגבורה מתקיימים לצד גילויי האובדן והעצב. אנחנו גאים לקחת חלק בפרויקט רב־השנים".

מרכז "המעורר" מפתח ומשכלל כבר יותר מ־20 שנה כלים חינוכיים על ידי פעילויות בעלות ערכים ציוניים, סמינרים העוסקים בחשיבות חוסנה החברתי של החברה הישראלית וארגון מסעות לפולין, אשר במהלכם עוקבים חברי המשלחת אחר סיפורן של תנועות הנוער הציוניות החלוציות שקמו באירופה.