הרשות הארצית למדידה והערכה במשרד החינוך מפרסמת היום (רביעי) את תוצאות הסקרים שנערכו במערכת החינוך במהלך שנת תשפ"ג (לפני מלחמת "חרבות ברזל"). סקר התלמידים הגדול ביותר שנעשה במערכת החינוך, והשתתפו בו 230,751 תלמידים בכיתות ה'-י"א. בסקר המורים השתתפו 31,978 מורים המלמדים מעל 30% משרה, בסקר המנהלים השתתפו 924 מנהלים ובסקר ההורים 994 הורים. 

רק 58% מהתלמידים מעידים שההוראה מקדמת למידה משמעותית ושהמורים קשובים לצרכי התלמידים  

מסקר התלמידים עולה כי 35% מהתלמידים השיבו שהעליבו אותם, קיללו אותם או צחקו עליהם (עלייה של 3% ביחס לשנת הלימודים תשפ"ב), 15% השיבו שהפיצו עליהם שקרים או שמועות כדי לפגוע בהם וכ-5% השיבו שהם מתמודדים עם חרם או נידוי חברתי. עם זאת, מרבית התלמידים מרגישים שייכים לבית הספר שלהם: 76% מהתלמידים השיבו כי טוב להם בבית הספר ו-64% דיווחו שבית הספר הוא מקום שנעים להיות בו. רק 27% מהתלמידים השיבו שהשירותים בבית הספר בו הם לומדים נקיים ותקינים ו-61% מהתלמידים השיבו שהכיתה שלהם היא מקום שנעים ונוח להם ללמוד בו.

רק 58% מהתלמידים בממוצע מעידים שהמורים מפגינים אכפתיות וקשובים למה שקורה להם. אחוז דומה מעידים ששיטות ההוראה הקיימות מקדמות למידה משמעותית. רק 62% אמרו שההוראה בכיתה רלוונטית לעולמם ויכולותיהם.

עלייה בדיווחי ההורים על אלימות כלפי ילדיהם מצד חברים

בשנת תשפ"ג חלה עלייה של 4% ביחס לשנת הלימודים הקודמת (תשפ"ב) בדיווחי הורים על אלימות מצד תלמידים אחרים כלפי ילדיהם. 9% מההורים מדווחים על אלימות מילולית (כמו קללות ועלבונות מצד תלמיד אחר) ו-6% על אלימות חברתית (כמו חרם, הפצת שמועות, הפצת שקרים וכו'). רק 44% מההורים השיבו כי הם מרוצים מהאופן שבו בית הספר מטפל במקרי האלימות כלפי ילדיהם.  כמו כן, חלה ירידה של 9% בשיעור ההורים שסבורים כי בית הספר עושה מאמצים רבים למנוע אלימות ולטפל בה.

אחד מכל עשרה מורים חווה אלימות מתלמידים ואחד מכל 20 מצד הורים

מסקר המורים עולה כי 85% מהם שבעי רצון מעבודתם ו-80% השיבו כי הם חשים שבבית הספר יש אוזן קשבת לצרכיהם. יחד עם זאת 46% השיבו כי הם חשים שמוטל עליהם עומס כבד מדי בעבודתם ו-21% השיבו כי הם התעייפו מעבודתם.

9% מהמורים דיווחו כי הם חוו אלימות מצד תלמיד, ו-5% דיווחו כי הם חוו אלימות מצד הורים. 6% מהמורים השיבו כי הם חשים מאוימים מצד הורים (חשש מתלונות שווא, פגיעה ברכוש, פגיעה ברשתות החברתיות או פגיעה פיזית). עם זאת, שמונה מכל עשרה מורים דיווחו שהם בקשר קבוע עם ההורים, מעדכנים אותם וקשובים לכל בעיה.  

בקרב המנהלות והמנהלים, רוב גדול של 94% חשים שהם מצליחים לשנות אבל 83% אומרים כי מוטל עליהם עומס כבד, 20% עייפים מעבודתם ו-12% חשים תסכול. בקרב הנשאלים ההורים 49% סבורים כי רוב המורים משקיעים מאמצים על מנת להפוך את הלימודים לרלוונטיים. מדובר בירידה של 8% ביחס לתשפ"א. 65% מההורים אומרים כי רוב המורים מעודדים את ילדיהם להביע את עמדתם האישית בנושאים השונים.