סקר חדש שנערך בקרב משתתפי תוכנית רואד של עמותת אלומה חושף תמונת מצב מורכבת בנוגע לעתיד ההשכלה הגבוהה בחברה הערבית בישראל. הממצאים, כפי שמתפרסמים ב"מעריב", מצביעים על פערים מגדריים משמעותיים, השפעה חזקה של המשפחה על קבלת ההחלטות ונטייה גוברת ללימודים בחו"ל.
תוכנית רואד של המל"ג, המופעלת על ידי עמותת אלומה פועלת להרחבת הנגישות לאקדמיה הישראלית בקרב החברה הערבית, הבדואית והדרוזית. הסקר המקיף נערך בקרב כ־1,400 צעירים, רובם ילידי 2006, מסיימי כיתות י"ב.
את הסקר הובילו נע'ם אבו חרפה סמארה, מנהלת תוכנית רואד, וסגנה ד"ר סלמאן סויד, בשיתוף פעולה עם חנין מטר ממכון אהרן למדיניות כלכלית באוניברסיטת רייכמן.
אחד הממצאים המטרידים ביותר את ראשי התוכנית הוא כוונתם של הצעירים הערבים, אלו שהם בעלי פוטנציאל גבוה להשתלב באקדמיה בישראל – ללמוד דווקא בחו"ל. 11% מהמשתתפים הצהירו על כוונתם ללמוד בחו"ל, 35% נוספים שוקלים אפשרות זו ברצינות. 16% מהגברים מתכננים לימודים בחו"ל לעומת 9% בלבד מהנשים.
נע'ם אבו חרפה סמארה, מנהלת תוכנית רואד, מביעה דאגה עמוקה: "מגמה של יציאה ללימודים בחו"ל מהווה נסיגה משמעותית במאמצים לשילוב צעירים ערבים באקדמיה הישראלית. המשך מגמה זו עלול להחזיר אותנו שנים לאחור, לסכן את ההתקדמות שהושגה בשילוב החברה הערבית בהשכלה הגבוהה בארץ, ולהוביל לאובדן הון אנושי יקר ערך למדינה".
כ־70% מהנשים הביעו כוונה ללמוד באקדמיה בישראל, ו־57% מהגברים הצהירו על כוונה דומה. יותר מ־40% מהגברים ציינו שאינם מתכוונים ללמוד בארץ או שטרם החליטו.
"אנו עדים לכך שגברים רבים עלולים לפנות לאפיקים שליליים במקום לאקדמיה", מציינת נע'ם ומוסיפה: "זה עלול להוות איום על עתיד החברה הערבית בישראל. הגברים הם לרוב המפרנסים העיקריים במשפחה, ואם הם לא ירכשו השכלה גבוהה, הדבר עשוי להשפיע לרעה על המצב הכלכלי והחברתי של החברה כולה".
מהסקר עולה כי אף שיותר מ־60% מההורים של המשתתפים אינם אקדמאים (בקרב האבות, יותר מ־27% הם בעלי השכלה יסודית בלבד), להורים וגם לסביבה החברתית השפעה ניכרת על קבלת החלטות של הצעירים הערבים לגבי לימודים, יותר מזו של מערכת החינוך.
רק 14% מהמשתתפים חושבים שיצטרכו לדחות את לימודיהם בגלל קושי כלכלי.
"זהו ממצא מעניין", משתף ד"ר סלמאן סויד, סגן המנהלת ומנהל חברה דרוזית בתוכנית רואד. "למרות המצב הכלכלי המאתגר בחברה הערבית, נראה שהצעירים אופטימיים לגבי יכולתם לממן את לימודיהם. חשוב לזכור שרבים מההורים מתמודדים עם אבטלה ומצב כלכלי קשה, במיוחד בצפון הארץ".
אבו חרפה סמארה מדגישה כי "ממצאי הסקר מדגישים את הצורך הדחוף בפעולה מערכתית לחיזוק ההשכלה הגבוהה בחברה הערבית. יש צורך בליווי וייעוץ אישי לצעירים, בהעלאת מודעות בקרב ההורים, ובשיפור הנגישות למידע על אפשרויות הלימוד בארץ".