המכללה האקדמית תל-חי פתחה היום (ראשון) את שנת הלימודים האקדמית תשפ"ה עם 4,400 סטודנטים, בעיצומו של תהליך הפיכתה לאוניברסיטת קריית שמונה והגליל. כ-1,300 מהם הם סטודנטים חדשים שמתחילים את דרכם האקדמית בתוכניות לתואר ראשון ולתואר שני בשלוש פקולטות: הפקולטה לחינוך והוראה, הפקולטה למדעי החברה והרוח והפקולטה למדעים וטכנולוגיה.

עם זאת, נרשמה ירידה של 30% במספר הסטודנטים החדשים לתואר ראשון בהשוואה לשנה שעברה, בעוד שהביקוש לתארים מתקדמים נותר גבוה ואף ישנן רשימות המתנה ארוכות.

השנה האחרונה הייתה מהמאתגרות ביותר בתולדות המכללה, הנמצאת בגבולה הצפוני של קריית שמונה. עם פרוץ המלחמה, פונו שני הקמפוסים של תל-חי, ומזה למעלה משנה לא ניתן לקיים בהם לימודים פרונטליים. כ-60% מהסטודנטים והסגל האקדמי והמנהלי נאלצו לעזוב את בתיהם. למרות זאת, המכללה ניהלה מערך הוראה מרחוק, ובמקרים מסוימים נערכו מפגשים פרונטליים בקמפוסים מארחים ברחבי הארץ. 

מנכ"ל המכללה, אלי כהן, מציין כי "תל-חי וקיים" הוא המוטו של המוסד: "על אף הקשיים הרבים, המשכנו בפעילותנו במרץ. במהלך השנה האחרונה, מרבית ההוראה התבצעה מרחוק, אך נערכו גם מפגשים פרונטליים ולימודי מעבדה בקמפוסים אחרים. רבים מהסטודנטים שלנו, על אף היותם מפונים, המשיכו לעסוק בפעילות קהילתית משמעותית, סייעו לילדים, לבני נוער ולמשפחות מפונות מהצפון ומהדרום".

לקראת שנת הלימודים החדשה, הנהלת המכללה הכשירה מרחבי למידה חדשים בתל אביב ובכרמיאל עבור סטודנטים למדעי החברה והרוח, ובחיפה עבור סטודנטים למדעים וטכנולוגיה. קמפוס קצרין של הפקולטה לחינוך והוראה נותר פעיל מאז תחילת המלחמה, והוא מהווה מרכז חשוב ללימודים פרונטליים.

לדברי נשיא המכללה, פרופ' אליעזר שלו: "תל-חי מתמודדת עם אתגרים רבים, אך אנו ממשיכים לפעול ולהתפתח, למרות היותנו המוסד האקדמי היחיד שעודנו מפונה. הסטודנטים שלנו מהווים חלק בלתי נפרד מהקהילה בגליל, ומעורבים בכל תחומי החיים – מחינוך ועד רווחה. יש ביניהם רוח של 'ציונות חדשה' – אכפתיות ואחריות חברתית, עם הבנה שהמשימה שלהם תהיה להחיות את הגליל ולבנות מחדש את הקהילות שנפגעו".

כעת, תל-חי מתקדמת במימוש חזונה להפוך לאוניברסיטה בשיתוף פעולה עם הוועדה בראשות פרופ' חיים טייטלבאום ושר החינוך יואב קיש. "אנו עובדים על תכניות חדשות, כולל מסלולי דוקטורט, ומקבלים חוקרים חדשים״, מוסיף פרופ' שלו. "המלחמה תשאיר את חותמה, אך אנו מקווים לסיומה הקרוב ולחזרתם של החטופים, תושבי הצפון והסטודנטים לבתיהם כדי להפריח מחדש את הגליל".