שנת הלימודים האקדמית נפתחת בימים אלה וממשיכה לאתגר את הסטודנטים ואת מוסדות האקדמיה, שנדרשים לבצע התאמות נוכח המציאות המורכבת.
אף שנרשמת יציבות במספר הסטודנטים והסטודנטיות, בקרן אייסף לחינוך חוששים כי המתח הנפשי והמצב הכלכלי מדירים את האוכלוסיות המוחלשות מספסלי האקדמיה, וכי סטודנטים משרתי מילואים, למרות ההקלות שניתנו להם לאחרונה, יתקשו ויפתחו פערים מחבריהם הממשיכים להתקדם אל עבר סיום התואר ותחילת קריירה.
מנכ"לית קרן אייסף לחינוך גלית כהן כספי אומרת ל"מעריב": "האקדמיה דורשת התמודדות מנטלית ותשומות כלכליות, ועבור רבים זה יותר מדי במקביל להתמודדות עם המלחמה ונגזרותיה. 10% מהמלגות שהענקנו השנה הן מלגות חוזרות לסטודנטים שנפגעו מהמלחמה, אבל אני מאמינה שזו רק טיפה בים של סטודנטים שנשרו, הקפיאו את הלימודים או ויתרו עליהם בגלל המצב ובדרך כלל מגיעים מאוכלוסיות ללא גב כלכלי ונפשי.
"המשמעות היא שלאחר שנים של צמצום פערים, צעירים רבים יתקשו להתקדם ולהשתלב במשק ובחברה הישראלית בשנים הקרובות. הממשלה והמועצה להשכלה גבוהה חייבות לדאוג שהצעירים הללו לא ישלמו את מחיר המלחמה גם בעתיד".
חן אסרס, סטודנטית לעבודה סוציאלית במכללת ספיר ולוחמת מג"ב במילואים, תתחיל את שנת הלימודים במהלך סבב המילואים השלישי שלה. "שנת הלימודים הקודמת הייתה מתסכלת מאד מבחינתי. אני לא מוכנה לוותר על שירות מילואים ואגיע בכל פעם שיקראו לי. אני גאה בכך, גם אם משלמת בירידה בציונים כי נאלצתי ללמוד בין משימות מבצעיות או בהפוגה קצרה בבית. מפריע שלא מצליחים למצוא פתרונות מספקים ובמובן מסוים משאירים אותנו מאחור, אבל אני נחושה לסיים את התואר וגם להמשיך להגן על המדינה".
חן, מלגאית קרן אייסף, מספרת שעברה לשדרות עם תחילת הלימודים, פונתה לאחר השבת השחורה אך חזרה מהר לעיר ומתכננת להשתקע בה.
נועה, סטודנטית במכללת ספיר, חזרה לגור בקיבוץ דורות למרות החוויות הקשות שממשיכות להיות נוכחות. "בשנה שעברה במקביל להתמודדות עם המצב המשכתי להגיש מטלות אקדמיות. זה אחד הדברים ששברו אותי ושקלתי לפרוש מהלימודים כמה פעמים" היא מספרת, "אבל למרות הכל אגור גם בשנת הלימודים הקרובה בדורות ואמשיך ללמוד במכללה כי אני מרגישה שרק כאן מבינים אותי".