סקר חדש של קרן טראמפ, החושף את חלומותיהם ומחשבותיהם של בני הנוער לגבי עתידם, כשנה אחרי המלחמה, מספק הצצה מעניינת לשאיפות, לתחומי העניין ולתמיכה החברתית והמשפחתית שמלווים את דור העתיד של ישראל‎.

הסקר, שבוצע בקרב בני נוער בגילי 15־18, מראה כי התחום הפופולרי ביותר שבו ירצו לעסוק בעתידם המקצועי הוא הייטק, עם כ־33% שציינו שזהו התחום שבו הם שואפים להתקדם בקריירה. 

בין הממצאים המפתיעים: הבנות שואפות לקריירה בתחום אף יותר מבנים. נוסף להייטק, המקצועות המובילים שהוזכרו כוללים רפואה (12%), קצונה בצה"ל (10%) ואומנות או משחק (10%).

אלי הורוביץ מנכל קרן טראמפ (צילום: גדי סיארה)
אלי הורוביץ מנכל קרן טראמפ (צילום: גדי סיארה)

ומה בני הנוער מאמינים שצריך ללמוד כדי להגשים את החלום? בעוד הם מזהים את האנגלית (61%) והמתמטיקה (50%) כבסיס להגשמת חלומותיהם, העדיפויות משתנות בהתאם למקצוע. רוב השואפים לקריירה בהייטק מצביעים על מתמטיקה כחשובה ביותר (79%), לעומת השואפים לקריירת משחק שמייחסים חשיבות לאנגלית (60%), ומי שמכוונים לקצונה בצה"ל רואים בערבית כחשובה ביותר (38%).

אחד הנתונים המעודדים בסקר הוא תחושת התמיכה שמקבלים בני הנוער מהוריהם - כ־84% מהם ציינו כי ההורים מעודדים ותומכים מאוד בדרכם להגשמת החלומות. עם זאת, התיכוניסטים פחות מרוצים מהממשלה כמסייעת להם בהתפתחותם האישית, כאשר 71% מהם מרגישים כי הכלים שהמדינה מספקת עבור הצעירים להצלחה הם בינוניים ומטה. 

ומה עם השפעת המצב הביטחוני? באופן מפתיע, אף על פי שלעיתים קרובות הוא מהווה מכשול, רוב בני הנוער (83%) טוענים כי המלחמה אינה פוגעת בשאיפותיהם.

סוגיית השפעות המלחמה על תלמידי ישראל תוצג בהרחבה במסגרת כנס החינך הבינלאומי "תתארו לכם", שיתקיים בעוד כשבועיים בתל אביב ושיזמו תשע קרנות פילנתרופיות מובילות בתחום החינוך. הכנס יעסוק בין השאר בקידום המצוינות בחינוך, יצירת שוויון הזדמנויות, ההשפעות העתידיות של AI על מערכת החינוך ונושאים רבים נוספים.

מנכ"ל קרן טראמפ אלי הורביץ אומר ל"מעריב": "בני הנוער באים ואומרים בלי להתבלבל שהם רוצים ללמוד, להשקיע ולהגיע להייטק. הם מצפים מהמבוגרים לחזור ולהשקיע בחינוך, ולאפשר להם להגשים חלומות ולהגיע רחוק. צריך להקשיב היטב למה שהצעירים אומרים, כי העתיד שלהם הוא הסיכוי של כולנו".