בצל המלחמה תציין ישראל ביום שני ה-25 בנובמבר את היום הבינלאומי למאבק באלימות כלפי נשים, ובמשרד הרווחה אספו נתונים עדכניים על הדיווחים על אלימות במשפחה. בתוך כך, מדיווחים של עובדים סוציאליים למשרד עולה כי במספר מקרים התלוננו נשים על כך שמאז שהוקלו הקריטריונים לנשיאת נשק, השתמשו בכך בני זוגן כאיום כלפיהן, והודיעו להן שבכוונתם לרכוש נשק.

בקשות לבחינת מסוכנות של מבקשי הנשק בעלי הרקע האלים הועברו לעובד הסוציאלי הממונה, על ידי עובדים סוציאליים המלווים משפחות במעגל האלימות מהמחלקות לשירותים חברתיים, ממרכזי הטיפול ומעמותות רווחה שחששו ממצב שאותם אנשים יישאו נשק. כך, במהלך השנה האחרונה, מספר הבקשות של אנשים שכלפיהם יש חשש למסוכנות, עלה מחמש בשנת 2023 ל-90 בשנת 2024. מדובר בקפיצה של כ-85 בקשות בשנה, של גברים עם רקע אלים שמבקשים רישיון נשק.

העלייה הדרמטית חלה מאז ההקלות לנשיאת בנשק של המשרד לביטחון לאומי. חוות הדעת של העובד הסוציאלי הממונה הועברה לאגף כלי ירייה במשרד לביטחון לאומי ובמשטרה במטרה להעריך מסוכנות. עם זאת נציין כי הדעה של משרד הרווחה בנושא לא מחייבת, והמשרד לביטחון לאומי הוא זה שקובע האם אלו יקבלו נשק או לא.

משרד הרווחה מעביר חוות דעת אבל רק המשרד לביטחון לאומי קובע למי יינתן רישיון. איתמר בן גביר (צילום: REUTERS/Nir Elias)
משרד הרווחה מעביר חוות דעת אבל רק המשרד לביטחון לאומי קובע למי יינתן רישיון. איתמר בן גביר (צילום: REUTERS/Nir Elias)

"חשוב לציין כי ישנם גברים שהסכימו מיוזמתם להפקיד את נשקם במשטרה כחלק מתכנית טיפול במרכזים לטיפול באלימות במשפחה שמפעיל משרד הרווחה", אומרים במשרד, אך מדגישים: "יש לציין כי הנתונים על הפניות הם רק ממשפחות המוכרות ומטופלות ברווחה. אנשי המקצוע במשרד מעריכים כי ישנם מקרים רבים נוספים בהם יש חשש לחיי הנשים בעקבות הבקשות לקבלת נשק, וצופים עלייה נוספת בכמות הפניות ככל שתחול עלייה בהיקף הבקשות לקבלת נשק. משרד הרווחה קורא לכל מי שמרגישה מאוימת מכוונת בן זוגה לשאת נשק לפנות באופן מידי למוקד 118 או לאגף לשירותים חברתיים ברשות המקומית ולבקש לעדכן את הממונה במשרד על בדיקת מסוכנות".

מנכ"ל משרד הרווחה והביטחון החברתי, ינון אהרוני, אומר: "גם כאשר המדינה נמצאת במצב חירום, איננו יכולים להרשות לעצמנו שאלימות במשפחה תהפוך לשקופה. דווקא בתקופה רוויית מתחים זו, עלינו להיות ערניים יותר למצוקות ולסימני אזהרה. הנגשנו את מוקד החירום 118 גם בוואטסאפ והוא פועל 24/7. המסר שלנו ברור וחד משמעי - אל תמתינו עם הפנייה לעזרה. אנחנו כאן בשבילכם, עם מעטפת מקצועית מלאה, בכל מקום ובכל זמן".

כמו כן, מנתונים שנאספו במשרד הרווחה עולה כי אסון ה-7 באוקטובר, המשך המלחמה והתחושה הכללית בציבור הישראלי, משפיעים גם על הדיווחים והנתונים המתקבלים בנושא אלימות במשפחה. מתחילת שנת 2024 ועד ל-1 בנובמבר 4,869 פניות בנוגע לאלימות במשפחה. מדובר אמנם בירידה של כ-20% בהשוואה לתקופה המקבילה בשנה, שעברה אבל גורמי המקצוע במשרד מעריכים כי הסיבה לירידה בפניות נובעת מחשש לביצוע מהלכים משמעותיים בזמן מלחמה, פגיעה בתחושת הביטחון ואי ודאות כלכלית.

עוד דווח שמספר הנשים והילדים ששהו במקלטים לנשים נפגעות אלימות וילדיהן מ- 7.10.23 ועד 7.10.24 עומד על 626 נשים ו-933 ילדים. גורמי המקצוע במשרד מעריכים כי לאחר המלחמה צפוי זינוק במספר הנשים שיפונו למקלט עם ילדיהן.