משרד החינוך יאשר במקרים חריגים לקצר את שבוע הלימודים לחמישה ימים, זאת בשל המחסור החמור בגננות ועובדי הוראה. בנוסף, יתאפשר לקצר את שעות הלימוד בחינוך המיוחד בכמעט שעתיים. ההחלטה הועברה על ידי מנכ"לית משרד החינוך במכתבים למנהלי המחוזות.
המשבר במערכת החינוך: "המחסור במורים - פוגע בפתיחת שנת הלימודים"
הסתדרות המורים קוראת לפוליטיקאים להתערב במשבר במערכת החינוך
משרד החינוך מסר בתגובה כי הוא "הופך כל אבן כדי לתת מענים ראויים למחסור הקיים בעובדי הוראה. לאור זאת, הוא נוקט בשורה של צעדים ופעולות, שעד עתה הובילו לצמצום המחסור מכ- 6,000 לכ- 2,000 לשנה הקרובה. עם המשך הצעדים הוא צפוי להמשיך ולהצטמצם".
עוד נמסר כי "בשלב זה, המשרד נדרש לתת מענה נקודתי למקרים בהם לא נמצא כח האדם הנדרש במוסדות חינוך מסויימים. מענים אלה יינתנו במשורה ולאחר שמוצו כל האפשרויות כדי לא לפגוע בזכות הילדים לקבל שירותי חינוך ראויים".
בחודש שעבר פרסם משרד החינוך את הנתונים בנוגע למחסור במערכת, זאת לאור הנחיית שרת החינוך, ד"ר יפעת שאשא ביטון, ובמסגרת הצורך בגיבוש תכנית לאומית אסטרטגית להתמודדות עם המחסור והשבחת איכות ההוראה. על פי הנתונים, בסך הכול חסרים כיום במערכת 5,671 מורים ומורות.
מבחינה של הנתונים, עולה כי בגני הילדים חסרים 117 גננות, בחטיבות הביניים 855 מורים ובבתי הספר היסודיים ישנו בסך הכול מחסור של 2,351 אנשי חינוך. בנוסף, בתחום החינוך המיוחד חסרים 1,103 מורים ובחטיבות העליונות המחסור עומד בסך הכול על 1,245. מהסתכלות בנתונים ניתן לראות כי ישנו מחסור חמור של 1,495 מחנכים ומנכות. בנוסף, 871 מורים לאנגלית חסרים במערכת, 352 בלימודי המתמטיקה וכן 329 בתחום הלשון והעברית.
ממיפוי של המחסור במורים על פי מחוזות, ניתן למצוא כי במחוז תל אביב הוא החמור ביותר, עם 1,847 מורים חסרים. במחוז המרכז חסרים 1,642 מורים, במחוז חיפה 457, ובמחוז הדרום 340. מחוזות נוספים שניתן למצוא במיפוי הם מחוז צפון, עם 132 מורים חסרים, מחסור של 305 מורים במחוז ירושלים ומנח"י וכן 948 מורים ומורות שחסרים במחוז התיישבותי.
יו"ר הסתדרות המורים, יפה בן-דוד, הגיבה לנתונים והעבירה איום בנוגע לפתיחת שנת הלימודים הבאה: "אין מספיק עובדי הוראה במערכת. הם בורחים מהמקצוע בגלל השכר והתנאים המחפירים. אני קוראת לראש הממשלה, יאיר לפיד, ולשר האוצר, אביגדור ליברמן, להתעורר ולהתעשת במהרה! אם לא יחתם הסכם שכר בקרוב - לא תפתח שנת הלימודים וציבור ההורים יידע טוב מאוד מי אחראי לגרירת הרגליים הזאת".
בתגובה לנתונים, נמסר ממשרד האוצר: "הנתונים שמפרסם היום משרד החינוך מדגישים את הצורך בתגמול משמעותי של המורים הצעירים, במתן אפשרות לחוזים אישיים במקצועות מבוקשים ובהסכם שיצעיד קדימה את מערכת החינוך".
שרת החינוך, יפעת שאשא ביטון, הגיבה גם היא לנתונים המדאיגים, ואמרה כי "הנתונים מוכיחים מעל לכל ספק שאנחנו בשיאו של משבר חמור בכוח אדם שהתעצם בשנים האחרונות, ומסכן את עתידה של מערכת החינוך. המשבר אינו נקודתי, או במקצועות בודדים, אלא מקיף ועמוק בכלל המקצועות במערכת".