יו"ר מפלגת כולנו משה כחלון חשף היום (שלישי) את הרפורמה במערכת הבנקאות אותה הוא מתכן להוביל בכנסת ה-20. במסגרת הרפורמה שמציע כחלון יופרדו חברות האשראי מהבנקים הגדולים, כך בנק הפועלים ייאלץ להיפרד מישראכרט, לאומי מלאומי קארד ודיסטקונט מכ.א.ל. - פעולה זו תייצר שלושה גופים פיננסיים חדשים ויציבים ללא צורך בהקמת תשתית או העמדת הון עצמי חדש.
בנוסף, במסגרת הרפורמה יופרדו הבנקים מתוך קבוצות בנקאיות קיימות: דיסקונט-מרכנתיל; בינלאומי-מסד-אוצר החייל; מזרחי-יהב. פעולה זו תגדיל את מספר הבנקים בישראל באופן משמעותי ותביא להגברת התחרותיות, והוזלת השירותים הבנקאיים ללקוחות. ואילו שחקנים חדשים ייכנסו לענף הבנקאות - לרבות בנק אינטרנטי קואופרטיבי ובנק הדואר כבנק חברתי. התנאים ייווצרו באמצעות רגולציה רכה יותר ודרישות הון נמוכות יותר למתחרים חדשים ובנוסף ממליצה התוכנית גם על הקמת פלטפורמה טכנולוגית ומערכות מידע, שיאפשרו לשחקנים החדשים להשתמש בתשתית טכנולוגית אחת.
כחלון אמר: "כיום חוסר התחרות והריכוזיות במערכת הבנקאית מובילים לכך שכל משפחה בישראל משלמת שלא לצורך 3,000 שקלים בשנה לבנקים. מדובר ב-8 מיליארד שקלים בשנה שיכלו להישאר בכיסם של הצרכנים. הרפורמה תאפשר ליזמים ולעסקים לגדול, לצמוח ולהניע את גלגלי הצמיחה של המשק ותקטין את הנטל העצום שעל כתפי האזרחים".
כמו כן, התוכנית תפעל להוזלת מחירי העמלות באמצעות הגברת התחרותיות בין הבנקים. לקוחות ישלמו פחות על עמלות בנקאיות שלא לצורך ויצרכו אשראי במחיר אטרקטיבי יותר. תשומת לב מיוחדת ניתנת בתוכנית לפתרון מחנק האשראי ממנו סובלים העסקים הקטנים והבינוניים בישראל שכתוצאה מהרפורמה והתחרותיות יוכלו לקבל אשראי גבוה יותר במחירים טובים יותר.
לדברי יו"ר "כולנו", הרפורמה תביא להגברת התחרות ולהקטנת מרווחי האשראי. "ב-2013 היו הכנסות הבנקים (כולם) כ-41 מיליארדי שקלים שמהם 23 מיליארד הכנסות ריבית נטו ו-18 מיליארד הכנסות שאינן מריבית (בעיקר עמלות). כיום לקוחות משלמים בין 7 ל-11 אחוזי ריבית על הלוואה ומקבלים 0.25 אחוזים על הפיקדון. מרווח זה אינו מתקבל על הדעת והוא תוצאה של מבנה ריכוזי. אנו מאמינים כי שינוי מבנה השוק יצור תחרות שתביא לצמצום המרווחים הפיננסים ולהוזלת השירותים הבנקאיים".
את התכנית הוביל וגיבש כחלון תוך שהוא מתייעץ עם גורמים בכירים בענף ביניהם דרור שטרום, לשעבר הממונה על ההגבלים העסקיים; גל הרשקוביץ, לשעבר הממונה על התקציבים במשרד האוצר; בארי טאף, בכיר לשעבר בבנק ישראל; פרופ' אריה מלניק מאונ' חיפה; ד"ר צח דבי-אהרון; שחר כהן, מנהל אסטרטגיה בחברת הייטק, פרופ' צבי ארד נשיא מכללת נתניה ועוד. בראש וועדת ההיגוי של כחלון עמדו אבי גבאי, ראש המטה של מפלגת כולנו, עו"ד צחי גבריאלי שריכז את התוכנית ויזם ההיי-טק ישראל דנציגר.