ארגוני הסביבה הגדולים בישראל דורשים לעצור את חקיקת חוק האקלים שמקדמת בכנסת השרה להגנת הסביבה עידית סילמן. דווקא הם, שאמורים להיות הדוחפים הראשיים והמברכים על חוק האקלים - חוק שאמור לחייב את הכלכלה הישראלית בהגבלה קשיחה של פליטות גזי חממה וסנקציות בצידה - מוצאים עצמם נלחמים כעת נגד החוק. זאת כיוון שהגרסה שסילמן מקדמת היא גרסת כניעה למשרדים הכלכליים החזקים יותר בממשלה, שהתנגדו לכל חקיקה "עם שיניים".

"זהו חוק חלש, לא מחייב, מסורבל ולא רלוונטי למצב החירום העולמי שבו אנו נמצאים. 'ישראבלוף' על מלא. הנוסח הנוכחי לא רק שאינו קובע יעדים ברורים להפחתת פליטות, אלא אף מעניק לממשלה גמישות כמעט בלתי מוגבלת לשנות את היעדים ואת אופן יישומם בדיעבד לאחר החקיקה.

"זהו כישלון מוסרי, סביבתי וכלכלי ובגידה בעתיד הדורות הצעירים בישראל, הממוקמת באחד האזורים המתחממים בקצב המהיר ביותר בעולם", מדגישים ראשי הארגונים במכתב דחוף ליו"ר ועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת ח"כ יעקב אשר (יהדות התורה).

ח"כ אשר מעוניין לאשר את החוק בוועדה לקראת הקריאה הסופית במליאת הכנסת, לפני שיטוס בשבוע הבא עם נשיא המדינה הרצוג לוועידת האקלים השנתית שתינעל באזרבייג'ן.

השרה סילמן, שכבר הגיעה השבוע לוועידה באזרבייג'ן עם ראשי משרדה, משבחת את החוק שהתפשרה עליו, ואמרה בוועידה כי "החוק יוביל לשינוי אמיתי לטובת עתיד בר קיימה".

עם זאת, לדעת המתנגדים, האמת המרה היא שבליבת החוק אין כל יעדים קשיחים להפחתת פליטות, המציבים בפני התעשייה סנקציות על אי־עמידה ביעדים, כמו בעולם המפותח.

סילמן נכנעה הלכה למעשה למשרד האוצר, משרד האנרגיה ומשרד ראש המממשלה שעליהם מופעל לחץ אדיר מצד התעשיינים, כדי שאלה יוכלו להתערב ביעדים ולשנותם בהתאם ל"צורכי המשק", גם בניגוד לעמדתו של המשרד להגנת הסביבה.

"חוק חלש וחסר שיניים שאם יעבור יהיה קשה מאד עד בלתי אפשרי לשנות, והוא יביא יותר נזק מתועלת. לכן זה זמן חירום לעצור את החקיקה בכנסת ולא לאפשר לממשלה להציג הישג ריק בוועידת האקלים הבינלאומית רק לצורכי תעמולה ירוקה", מדגיש בפני "מעריב" תומר גרטל, רכז קשרי ממשל בארגון מגמה ירוקה.

על הפנייה ליו"ר ועדת הפנים של הכנסת חתומים הארגונים מגמה ירוקה, צלול, אדם, טבע ודין, גרינפיס, מחאות הנוער והסטודנטים למען האקלים ואחרים, והם מזהירים כי במקום פעילות נחרצת של הממשלה בתחום האקלים, נוסח החוק המוצע ינציח מדיניות שולית, דלה ואיטית.

הם קוראים ליו"ר הוועדה אשר לקבל אחריות ולעצור את קידום החוק להצבעה. לדבריהם, "חוק הכניעה של סילמן הוא בניגוד גמור להתגייסות המדינות המפותחות להילחם בעליית הטמפרטורה הממוצעת של כדור הארץ שמחמירה עוד ועוד את שיבוש האקלים, משבר המזון והיקף ותדירות אסונות הטבע בעולם; מאבק שעיקרו הגבלתם של השימוש בדלקים מאובנים ושל פליטות גזי חממה לאטמוספרה ומעבר לאנרגיות מתחדשות, דלקים ותחבורה בני קיימה". מהמשרד להגנת הסביבה לא התקבלה תגובה לדברים.