עשרות מתנדבים של עמותת אקואושן, לקידום שמירת הסביבה הימית והחופית, ופרויקט "מדע אזרחי", בשיתוף רשות הטבע והגנים וארגונים סביבתיים וממשלתיים נוספים, פועלים יחדיו כדי לאסוף נתונים על מגוון בעלי החיים השוכנים בים ובחופים.

הפרויקט מהווה אבן פינה בשמירה על האקולוגיה הימית בישראל ותורם להקניית ידע נרחב בנושא. מלאכת איסוף הנתונים מתבצעת על ידי מתנדבי אקואושן בצוותים שונים, המסיירים בחופים, דוגמים תאי שטח קבועים ומבצעים צלילות בעומק הים. כל זאת תוך שימוש בציוד חקר מתקדם ובשיטות ניטור מקצועיות, וכן על ידי שימוש באפליקציות ייעודיות לצורך העברת נתונים יעילה.

הפרויקט החל לפני מספר שנים, צבר תאוצה בשנה האחרונה וכיום הוא מתפרש באופן נרחב לאורך חוף הים התיכון בישראל, כשהיקף אתרי הניטור - הן החופיים והן הימיים - גדל משמעותית. המינים המנוטרים משמשים כסמנים לבריאות הסביבה הימית והחופית, וההמידע הנאסף מסייע לזהות אם המינים מצליחים לשרוד ולהתפתח בתנאים הקיימים. מעקב אחר תפוצתם וגודלם מאפשר למידה וקידום פעולות לשמירה על המגוון הביולוגי ובתי הגידול השונים.

"המאמצים של המתנדבים אינם מסתכמים רק באיסוף הנתונים, והם הופכים למעשה לשגרירי סביבה כשהם משפיעים על הקהילה ומפיצים ידע וערכים המקדמים מודעות סביבתית", אומרת עינת צוקרמן טל, מנהלת תחום קשרי קהילה בעמותת אקואושן. "אנו גאים במתנדבי ומתנדבות העמותה, על המסירות וההתמדה שלהם בפרויקט החשוב הזה.

לא מובן מאליו שאנשים תורמים מזמנם למען השמירה על הסביבה הימית והחופית, בדגש על תקופה שבה המציאות קשה ומורכבת. אנו מאמינים בערך הרב של המידע הנאסף ובטוחים כי יוביל לשימור מינים ולהגנה על בתי הגידול השונים.

"מתנדבי הפרויקט מגיעים מתחומי עיסוק ועניין שונים, אך לכולם מכנה משותף אחד והוא הרצון לשמור ולהגן על הים והחופים. הם עוברים הכשרות ייעודיות לפי הפעילות הנדרשת בשטח, רוכשים ידע נרחב ופעולתם מסייעת לאחר עיבוד והנגשה של הנתונים להפצת המידע הרלוונטי לגורמים מקצועיים שונים כגון גופי אקדמיה ומחקר, רשויות מקומיות וממשלתיות ועוד".

להצטרפות לפרויקט אפשר לפנות לדוא"ל [email protected]