מנהל גף אקלים בשירות המטאורולוגי בבית דגן, ד"ר עמוס פורת, מסר כי מתחילת העונה, ירדו באזורי המרכז והדרום רק כ-30%-20% מכמות המשקעים הממוצעת לאותה תקופה. באזור הצפון המצב היה במעט טוב יותר, כאשר כמויות המשקעים הסתכמו בכ-50% מהממוצע הרב שנתי לאותה תקופה.
"כמויות משקעים כל כך מעטות מתחילת החורף לא היו בארץ כבר כ-25 שנים", סיפר ד"ר פורת. שנת בצורת מוגדרת, כאשר יורדים כ-80%-70% מהמשקעים בכל מהלך החורף. ד"ר פורת מסר עוד, כי על פי כמה מודלים של חיזוי, כמויות המשקעים במהלך החורף צפויות להיות 80% ומטה.
"אומנם ההערכות הן על סמך העבר, כי בהמשך החורף יהיו יותר ימים גשומים ויירדו כמויות גבוהות יותר של משקעים, אך אם לא יקרה דבר בלתי צפוי, מסתמן שבסיכום החורף זו תהיה שנת בצורת", הוא ציין עוד.
בינתיים, הימים החמימים נמשכים. על פי תחזית השירות המטאורולוגי בבית דגן, היום ייתכן עד לשעות הצהריים גשם מקומי לאורך מישור החוף. ברביעי ובחמישי צפוייה עלייה קלה בטמפרטורות – ביום רביעי בעיקר במישור החוף וביום חמישי בצפון ובהרי המרכז.
רק ביום שישי, צפוייה על פי התחזית מערכת גשומה, כאשר במהלך היום יחלו לרדת ממטרים מקומיים מלווים בסופות רעמים ברוב אזורי הארץ, כאשר בנחלי המרכז קיים חשש לשטפונות.
מיעוט המשקעים והחשש מבצורת, גורם לחששות בקרב החקלאים. לדברי, ירון בלחסן, מנכ"ל ארגון מגדלי הפירות בישראל וחקלאי ממושב רמות נפתלי. מטעי הגליל והגולן - אסם הפירות של מדינת ישראל, תלויים במקורות מים "נעדרי חלופה", שהם בעיקר נחלים ומאגרי מים המתמלאים ממשקעים. זאת, מאחר ואין מי קולחין באזור. לכן, צפי לחורף שחון עלול להשפיע על זמני הפריחה וכן על הנבת הפרי ואיכותו. זאת למרות שבשנתיים האחרונות מאגרי המים התמלאו במשקעים בכמות מספקת.
מנכ"ל מועצת הדבש, אופי רייך, התריע כי בשנת בצורת הפריחה האביבית מוגבלת, דבר שעלול לתת אותותיו על ימי אגירת הדבש והתפתחות הכוורות לייצור דבש.
הדבוראי שי רייקין, ממכוורת 'דבש רייקין' בשדה אליעזר סיפר עוד: "החשש הינו מהעדר פריחה עתידית שלאחר החורף, ומכך שמיעוט המשקעים עלול להביא לפגיעה בהתפתחות הכוורות באביב, עקב מסחור בפריחה דבר שעלול לפגוע ביכולת האבקה".
עופר (פושקו) מושקוביץ מנהל מטעי האבוקדו של קיבוץ משגב-עם המפונה בגבול הצפון, סיפר מבחינת מגדלי הפירות, עצירת הגשמים מכבידה ומגבירה מאוד את העלויות העיקריות של ענף החקלאות, שזה כוח אדם ועלויות המים.
"מדובר על שנה בה לא היינו אמורים להשקות, ולכן עצירת הגשמים מצריכה מאיתנו סדר יום ותוכנית עבודה שונה, ודאגה לכוח אדם נוסף לטובת טיפולי ההשקיה, מה שלא קיים בדרך כלל בחורף, כמו גם שינוי סדר הפעולות הרגיל. מדובר על תוספת של כמויות מים לא מבוטלות שזו עלות מכבידה, עם תוספת של מעל 10% מים לדונם", הוא הסביר.
בכנס מגדלי אבוקדו בגליל, שקיים בית האריזה "אבוקדו גל" של החברה לפיתוח הגליל, ציין מיקי נוי, מדריך גידולים סובטרופיים, כי בניגוד לנהוג בחודשי דצמבר גשומים, בהם הדרישה להשקיה באבוקדו מועטה, בחודש דצמבר הנוכחי כל עוד לא יורד גשם ההמלצה למגדלים היא להשקות את המטעים במנות גדולות פעמיים בשבוע.
מיעוט המשקעים גם עלול להשפיע על מקורות המים והכנרת. אושרי ילוז, מהנדס רשות ניקוז ונחלים כינרת, הסביר: "כשמדובר בשנת בצורת, תקופת החורף מתאפיינת באירועי גשם קיצוניים ונקודתיים, במקום התפרסות רחבה של ימי גשם. כתוצאה מכך, עוצמות הגשם באירועים אלה הן חזקות יותר, דבר שמוביל להגברת מהירות הזרימה בנחלים, וכן מעלה את הסיכוי להצפות, שעלולות לגרום לנזקים במרחבים שונים של שטחי מגורים ושטחי חקלאות.
יו"ר איגוד ערים כנרת, עידן גרינבאום התריע, כי בשנה האחרונה רשות המים ביצעה שאיבה של כמיליון וחצי קוב ליום, לטובת המוביל הארצי,
"בסך הכל נשאבו למעלה ממילארד קוב מים מהכינרת, זאת בנוסף לאידוי הטבעי של המים בעונת הקיץ", הוא התריע – "כי הוא מקווה שיהיה חורף גשום, שימלא את הנחלים והכינרת שוב במים, ויועיל לענף החקלאות ולשדות הבר, וכן מקווה כי רשות המים תעשה חשיבה ותכנון מחדש, לגבי השנים הבאות וכמות המים הנשאבת מהכינרת והשארתה במפלס גבוה".