על רקע מלחמת שבעה באוקטובר, דוח אובדן המזון השנתי של ארגון "לקט ישראל" המתפרסם זו השנה התשיעית, חושף תמונה מטרידה של בזבוז המזון בישראל. במהלך שנת 2023, אבדו 2.6 מיליון טונות מזון, בשווי של 24.3 מיליארד שקלים. מדובר בעלייה של 3% לעומת השנה הקודמת, כאשר אובדן המזון מהווה כיום 1.3% מהתוצר הלאומי ומגיע ל-38% מכלל המזון המיוצר בישראל.
כמחצית מהמזון האבוד - 1.2 מיליון טונות בשווי 8.6 מיליארד שקלים , הוא מזון ראוי למאכל ובר הצלה. פוטנציאל ההצלה העיקרי נמצא בשלב הקמעונאות וההפצה (4.5 מיליארד ש"ח) ובשלב החקלאי (2.1 מיליארד ש"ח). "הצלת מזון זה יכולה לתת מענה מלא ולסייע לביטחון התזונתי של כלל אזרחי המדינה והאוכלוסיות הנזקקות בפרט וכך גם לצמצם את הפערים החברתיים שהולכים ומעמיקים" מדגישים בלקט ישראל.
השפעת המלחמה
הדו"ח, שנערך על ידי חברת BDO בשיתוף המשרד להגנת הסביבה ומשרד הבריאות, מציג ניתוח מקיף של השפעות המלחמה על אובדן מזון והביטחון התזונתי בישראל: המלחמה הוסיפה נזק כלכלי של 1.6 מיליארד ש"ח רק בתשעת חודשי המלחמה הראשונים (עד סוף יוני 2024), מתוכם כמיליארד שקלים בשל אובדן מזון ישיר, 200 מיליון שקלים מנזקים סביבתיים, ו-370 מיליון שקלים מעלויות בריאותיות בשל הגידול באי-הבטחון התזונתי. הפגיעה בחקלאות הישראלית הייתה משמעותית במיוחד, כאשר 32% משטחי החקלאות בישראל נמצאים באזורי העימות בדרום ובצפון. הירידה החדה במספר העובדים הזרים, שהגיעה עד ל- 59% בחודשים הראשונים למלחמה, גרמה לאובדן של 228 אלף טון תוצרת חקלאית, מזון שיכול היה להזין מאות אלפי משפחות בתקופה קריטית זו.
אי הביטחון התזונתי עולה
מאחורי המספרים היבשים מסתתרת מציאות קשה - 1.5 מיליון ישראלים חיים כיום באי-ביטחון תזונתי, גידול מ-1.4 מיליון בשנת 2022. הדוח צופה כי מספר זה צפוי לעלות בחדות בשל המצב הביטחוני והכלכלי המתמשך. ההשלכות ניכרות גם בהיבט הכלכלי, כאשר המשק משלם 5.5 מיליארד ש"ח בשנה על הוצאות בריאות עודפות הקשורות לתזונה לקויה, עלייה מ-5.2 מיליארד ש"ח הקודמת. אובדן המזון מהווה גם נזק סביבתי בהיקף של 4.1 מיליארד שקלים בשנה."
יש צורך בתכנית הצלת מזון לאומית
המלחמה חשפה את השבריריות של מערכת המזון בישראל," אומר גידי כרוך, מנכ"ל לקט ישראל. "228 אלף טון של תוצרת חקלאית הלכו לאבדון במהלך בחודשי הלחימה, בזמן שמשפחות רבות הצטרפו למעגל העוני. איננו יכולים להמשיך ולהסתמך על גורמים חיצוניים כדוגמת ייבוא על מנת למזער את תופעת הרעב שהולך ומעמיק בישראל. בעלות של 1.2 מיליארד ₪ נוכל להציל מזון בשווי 4.3 מיליארד ₪ ולחסל את אי הביטחון התזונתי בישראל".
הדו"ח מציע שני צעדים מרכזיים לפתרון: קביעת יעד לאומי לצמצום אובדן המזון, והקמת צוות בין-משרדי לגיבוש תוכנית לאומית להצלת מזון לטובת משפחות נזקקות, תוך ליווי והכוונה תזונתית מקצועית. רמי רוזן, מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה, אומר: " הדו"ח של לקט ישראל מחזק את הצורך הדחוף במהלך זה, ואנו פועלים להשלמתה של תוכנית פעולה הכוללת יעדים, מדדים וכלי מדיניות ישימים".