פרסום ראשון: שר האנרגיה והתשתיות, אלי כהן (הליכוד) מקדם בימים אלה תכנית כוללת לשימוש במרחב הימי על גבי איים מלאכותיים כבסיס להקמת מתקני אנרגיה ותשתיות, כמו תחנות כוח ומתקני אגירה.
על פי התכנית השאפתנית, בעתיד איים אלה יוכלו לשמש גם כבסיס להקמת מבני מגורים, שדות תעופה ועוד. בנוסף תקודם הנחת כבלי חשמל תת ימיים, שיוכלו להתחבר לרשתות חשמל בינלאומיות וכך למכור חשמל למדינות אירופה ואחרות ולקבל מהן גיבוי בשעות חירום. על פי התכנית, בשלב הראשון ייערך מיפוי מרחבי של הים התיכון ולבסוף ייבחרו מיקומים אפשריים עבור הקמת המתקנים ורצועות התשתית.
שאלה גדולה שעולה מהתכנית היא על ההשפעות הסביבתיות רחבות ההיקף והפגיעה הנופית הקשה בהפיכת מרחב הים התיכון הישראלי הפתוח לשורה של אתרי בנייה ענקיים. זאת לצד השאלה אם מתקני ייצור האנרגיה המתוכננים יתופעלו על אנרגיות מתחדשות כפי שפרסמנו לראשונה בחודש שעבר או יכללו גם תחנות כח נוספות המבוססות על גז מחצבים שיגדילו את פליטות גזי החממה בישראל.
התכנית צפויה לגרור התנגדויות מציבור שומרי הסביבה הימית, ארגוני ורשויות שמירת הטבע, רשויות מקומיות, הספורט הימי, התיירות הימית וכו' אבל לעת עתה השר כהן מגבש את הצעת ההחלטה לקידום בממשלה ללא היוועצות מקדימה ומשותפת עם הגופים שאמונים על בחינת ההשפעות התכנוניות והסביבתיות האדירות של הרעיון, כמו המשרד להגנת הסביבה האמון על תסקירי ההשפעות הסביבתיות של פרוייקטים ומינהל התכנון שאמור לאשר בתכנית מיתאר ארצית כל מיזם דומה.
לשאלת מעריב אומרים במשרד האנרגיה כי הצעת ההחלטה קובעת שתוקם ועדת היגוי ייעודית לתכנית, שבה ייוצגו מלבדם גם משרדי הגנת הסביבה, הפנים, התחבורה, האוצר, הביטחון ואחרים. בחודשים האחרונים עבדו במשרד האנרגיה על תכנון פנימי של הפרוייקטים המוצעים יחד עם חברת "בר דב הנדסה וניהול" ו"פז כלכלה והנדסה" כשבשבועות הקרובים התכנית תוצג בפני מינהל התכנון ולאחר מכן תגיע להחלטת ממשלה ובמשרד מדגישים דווקא את היתרונות הסביבתייים בראייתם: "שימוש במרחב הימי מהווה מרחב נוסף לתכנון וקידום תשתיות אנרגיה לאור הצפיפות ביבשה בישראל.
הוא מרחיק מפגעים סביבתיים ורעשים ממרכזי אוכלוסייה, מונע פגיעה בשטחים ירוקים ומפנה יותר קרקעות לבנייה למגורים. יתרון נוסף הוא היכולת לקדם ולבחון טכנולוגיות חדשות מעולמות האנרגיה אשר לא ניתן ליישמן ביבשה כגון שימוש בגלי הים ובזרמי הים לייצור חשמל".
השר כהן עצמו משוכנע: "שימוש במרחב הימי כבסיס להקמת מתקני אנרגיה ותשתיות חיוני להתפתחות המשק. התוכנית תגדיל ותגוון את מקורות האנרגיה של ישראל, תחזק את הביטחון האנרגטי לצרכי המשק העתידיים, תפחית את זיהום האוויר ברחבי הארץ ותאפשר הפניית שטחים ביבשה לטובת מגורים וטבע". נוסח ההצעה לא מצביע על מקורות תקציביים קשיחים לתכנית לאומית בסדר גודל כזה שלא יכולים להגיע מתקציב המדינה. לשאלת מעריב מאין יבואו תקציבי העתק הנדרשים, מדברים במשרד האנרגיה על כך ש"סביר שהמיזמים יתופעלו במתכונת B.0.T", מתכונת שבה היזמים שיבחרו במכרזים הם אלה שיממנו את ההקמה ויחזירו את ההשקעה עם רווח בתקופת ההפעלה הראשונה של הפרוייקט בשיטת זיכיון מהמדינה.