בטיסת סיור של מערכת הביטחון שנערכה אמש מול חופי ישראל, התגלו כתמים החשודים כנפט, במרחק של כ-20 קילומטר מערבית לחופי נתניה. הטיסה התבצעה בהמשך לבדיקת החשדות שערך המשרד להגנת הסביבה בעקבות הודעה שקיבל ממערכת הניטור הלווייני EMSA האירופית על חשד לכתם שמן מול חופי הים.
קודם לכן, בעקבות ההודעה שקיבל המשרד להגנת הסביבה ממערכת הניטור הלווייני EMSA האירופית על חשד לכתם שמן כ-35 מייל ימי מערבית לאשדוד, הוצאו טיסות סיור של המשרד להגנת הסביבה ושל מערכת הביטחון. הטיסה המוקדמת של המשרד להגנת הסביבה לא זיהתה ממצאים. בטיסת מערכת הביטחון, שיצאה לבקשת המשרד להגנת הסביבה, התגלו כתמים חשודים, במרחק של כ-20 עד 40 קילומטר מערבית לחופי ישראל, מאזור ראשון לציון עד נתניה, שייבדקו היום מקרוב.
כזכור, אונייה שהגיעה מהמפרץ הפרסי שפכה, כך על פי המשרד להגנת הסביבה, ולדבריהם בנוסף גם על פי מִנהל האוקיינוסים והאטמוספירה הלאומי האמריקאי, מאות טונות של נפט גולמי במים הכלכליים של ישראל. כשבוע לאחר מכן, בחסות מזג האוויר הסוער והים הגלי, החלו להישטף כמויות גדולות של זפת לאורך של כ-160 ק"מ מרצועת חוף הים התיכון של מדינת ישראל, מראש הנקרה ועד זיקים. בהמשך דווח כי הזפת הגיעה גם לחופי צור בדרום לבנון.
בעקבות האירוע פתח המשרד להגנת הסביבה בחקירה. בתחילתו נמצאו כעשר אוניות חשודות שעברו במרחב והזמן בו נמצאו נתוני כתם הנפט. ב-3 במרץ דווח המשרד לאיכות הסביבה כי האונייה Emerald שהייתה רשומה לאורך השנים בבעלות לובית, יצאה מהמפרץ הפרסי ושפכה כנראה בזדון, נפט גולמי. במהלך פריקת הנפט נגרמו עוד מספר כתמי שמן קטנים מול סוריה.
השרה להגנת הסביבה, תמר זנדברג, אישרה את הגדרת האירוע כ-Tier-3 בשלב זה לפי תוכנית המוכנות הלאומית של ישראל, בעל פוטנציאל להיות אירוע זיהום ים גדול או בהיקף אזורי או לאומי. זאת, בשל הפריסה הגיאוגרפית והתזוזה המהירה, ועד אשר יתברר אחרת.
במהלך הבוקר יתרחשו סיורים נוספים באזור החשוד – כולל טיסת זיהוי, כלי שיט פיזיים בעומק הים – כדי לקבל תמונת מצב ברורה גם באשר לצעדים שניתן לנקוט בים. עוד יופעלו מודלים שונים לבדיקת הכתם החשוד וכיווני הרוח והים. בשעה זו אוניית ה"בת גלים" המשותפת למשרד להגנת הסביבה ולחקר ימים ואגמים, נערכת ליציאה לים עם צוות המשרד, ציוד לריסוס דיספרסנטים ודיגום.
אם יתגלה כי מדובר בכתם המשתרע על פני קילומטרים רבים, היכולת לטפל בו בים תהיה מוגבלת למדי. בכל מקרה, עשויות להתרחש בחוף נחיתות, וכלל הגורמים יונחו היום על ידי המשרד להגנת הסביבה להפעיל את תוכניות החירום הלאומיות כדי להיערך. היחידה הארצית להגנת הסביבה הימית, מפעילה ומארגנת את כלל היכולות האזרחיות לטיפול בזיהום בים ובחוף. צה"ל, באמצעות ספינות חיל הים וסיורי אוויר, מסייע במאמצי הניטור וגיבוש המענה. פיקוד העורף נערך לסיוע ככל שהכתם יגיע לחוף. מערך ההסברה הלאומי והמשרד להגנת הסביבה מרכזים את פעילות ההסברה ויעדכנו בהמשך ככל שיידרש.