בינה מלאכותית, רפואה מותאמת אישית, רובוטים וחיסונים חדשים: אלה מקצת הפיתוחים החדשים שעולם הרפואה שוקד עליהם בשנים האחרונות וצפויים לצאת לאור ב-2024. הם מעניינים לא רק מההיבט הטכנולוגי, אלא מבטיחים להאריך חיים עוד יותר, לסייע לאבחן מחלות במהירות ובדיוק רב יותר, לרפא מחלות חשוכות מרפא ואף למנוע תחלואה קטלנית.
בשורות מרגשות: נשים התנדבו לתרום חלב אם לפגים וילודים לאימהות שנרצחו
זריקת ההרזיה היעילה ביותר בדרך לישראל - וזה יהיה מחירה | פרסום ראשון
אלה ההבטחות החדשניות שנמצאות בשלבי פיתוח אחרונים ועשויות לשנות את חיינו:
1. בינה מלאכותית
היא נמצאת בשנה האחרונה בכל פינה: גם אם נמנעתם להשתעשע באפליקציות ה-AI, שמבטיחות לעשות בשבילכם הרבה מהעבודה השחורה ולהשיב כמעט על כל שאלה, הבינה המלאכותית תשפיע מאוד השנה על עולם הרפואה. כבר כעת משתמשים צוותי רפואה באלגוריתמים שונים שנוצרו בטכנולוגיית AI כדי להגיע לאבחנות מורכבות, להציע טיפולים חדשניים ולסייע כמעט בכל שלב במסעו של המטופל.
אחת הדוגמאות לשימוש המהפכני בבינה המלאכותית נולדה בישראל: תוכנת הדמיה שפותחה במרכז הרפואי שיבא מאפשרת לזהות מגוון בעיות רפואיות דחופות בבדיקות CT ורנטגן, ושולחת התרעה מיידית לרופאים. כך נחסכים זמן המתנה ועיכובים שעלולים להיות קריטיים. בחברה שוקדים כעת על הרחבת השימוש בתוכנה לבדיקות הדמיה נוספות, שיזהו במהירות עוד לפני שהרופא הגיע למחשב מצבים כמו שבץ מוחי, גידולים סרטניים, או זיהומים מסכני חיים.
2. רפואה מותאמת אישית
כבר היום הטיפול בחולי סרטן מבוסס על תרופות המותאמות אישית למצבם: טיפולים ביולוגיים "בתפירה אישית" ניתנים במחלות ממאירות רבות, ובדיקות חדישות ממפות עשרות גנים ומוטציות ומסייעות לתפור את הטיפול המיטבי עבור החולה.
אבל הרפואה המותאמת אישית רק בראשיתה, והשנה צפוי גל של טיפולים תרופתיים חדשים כאלה, ולא רק בתחום הסרטן: מחלות רבות יגיעו להפוגה או לריפוי לאחר שהותאמו ספציפית לחולה, כי כמו בחיים – דין חולה אחד אינו כדין חולה שני. ההתאמה הספציפית לחולה ולמחלתו תוביל לא רק לשיעורי ריפוי גבוהים יותר, אלא גם לקיצור תקופת ההחלמה.
3. רפואה מרחוק
ישראל היא חלוצה בתחום הטלמדיסין וכבר כמה שנים קופות החולים מאפשרות למטופלים להתחבר לרופאים אונליין ולערוך לעצמם בדיקות באמצעות מכשירים כמו ה"טייטו" הישראלי שעורך בדיקה גופנית מלאה או אולטרסאונד לנשים בהיריון.
אחת המובילות בתחום האבחון מרחוק היא חברת פלסאנמור הישראלית, שפיתחה מכשיר אולטרסאונד מהפכני המאפשר לנשים שעוברות טיפולי פוריות לעקוב מהבית אחר הבשלת הביציות, ללא צורך להגיע פיזית לבדיקות אולטרסאונד תכופות. התמונות מהמכשיר מועברות למחשב שמשתמש בבינה מלאכותית ומנפיק דו"ח מדידות לרופא, כדי שיחליט אם להתחיל מחזור הפריה או להמתין כמה ימים. בחברה שוקדים כעת על פיתוח מכשירי אולטרסאונד נוספים, שיאפשרו לערוך בדיקות נוספות מרחוק.
טלמדיסין. בדיקה מלאה בלי לצאת מהבית
4. מציאות מדומה
תחום ה-VR מוכר לכם אולי מעולם המשחקים, אבל בעולם הרפואי הם משמשים כבר כמה שנים לטיפול בחרדות, בכאב כרוני, בלימודי רפואה ובאימון צוותים רפואיים לקראת ניתוחים ופרוצדורות מורכבות.
השנה ימשיך השימוש במציאות מדומה להתרחב ויאפשר לשפר את יכולת הדיוק בטיפולים שונים, יסייע לאבחן מחלות שונות מרחוק, להכין צוותים רפואיים לפעולות שונות לפני התרחשותן, ולאפשר למטופלים להשתמש במשקפי VR לעוד טיפולים פסיכולוגיים.
5. טיפול בגיל השלישי
ישראל היא מהמובילות בעולם בתוחלת החיים: זו של הנשים עומדת על 84 שנים בממוצע, והגבר הישראלי חי בממוצע כ-81 שנים. הארכת תוחלת החיים מביאה עמה אתגרים רבים למערכת הבריאות ולגוף האדם, שכן קשישים נדרשים ליותר תמיכה וטיפולים רפואיים. ברחבי העולם החלו בשנים האחרונות לשים דגש על האוכלוסייה המבוגרת, שמתמודדת לא רק עם מחלות כרוניות ובעיות אורתופדיות אלא גם עם בדידות.
בשנה האחרונה הושם דגש משמעותי על תחום הרפואה מרחוק, שגם בו ישראל היא מהמובילות, המאפשרת אשפוז של מטופלים בביתם ואף רובוטים שמהווים מעין עוזר אישי למבוגרים שחיים בגפם. הרובוטים הללו יכולים להתריע מפני מצבי חירום, לסייע בחלוקת תרופות, וגם ואולי בעיקר – להפיג ולו במעט את הבדידות.
6. הדפסת אברים בתלת ממד
המדפסות התלת ממדיות תפסו תאוצה בעולם בשנים האחרונות, ובתחום הרפואה הן כבר משמשות לייצור חלקי עצם שמושתלים בניתוחים אורתופדיים, קרניות שמופקות מתאי גזע, וחלקים דנטליים ותותבות.
תחום הדפסות התלת ממד ימשיך להתפתח גם השנה: מחקרים בוחנים אפשרות להדפיס עוד חלקים של גוף האדם, וכן טיפולים שיאפשרו לייצר תרופות בהתאמה אישית לכל מטופל במקום התרופות הקיימות כיום שהן בעלות מינון קבוע לכל המטופלים.
הדפסה בתלת ממד. חלקי גוף כבר הושתלו בבני אדם
7. עוד חיסוני mRNA
מגפת הקורונה חוללה מהפכה בעולם החיסונים: טכנולוגיית ה-mRNA שפיתחה מודרנה מאפשרת לפתח חיסונים במהירות ובדיוק רב, ולעדכן כל חיסון תוך שבועות במקום שנים. חברות שונות עובדות כיום על פיתוח של שלל חיסונים, שיספקו הגנה מפני נגיפים אלימים הגורמים למחלות קשות, ואף למוות.
תרכיב שנמצא בשלבי פיתוח אחרונים הוא החיסון של מודרנה נגד הנגיף CMV, אחד משני נגיפי מחלת הנשיקה (השני הוא הנגיף EBV). נגיף CMV מסוכן ביותר לנשים הרות וגורם להפלות, פגיעה מוחית בעובר וחירשות. בחברה עומדים לסיים בקרוב את השלב השלישי והאחרון בפיתוח החיסון, והתוצאות עד כה מבטיחות.
מודרנה מפתחת חיסונים נוספים בטכנולוגיית mRNA, ובהם לנגיף EBV הגורם אף הוא למחלת הנשיקה, חיסון לנגיף ההרפס, לנגיפי מעיים, תרכיבים ניסיוניים שינסו להילחם בנגיף ה-HIV וחיסונים נוספים נגד מחלות סרטן.
מטה מודרנה במסצ'וסטס ארה"ב. לא רק חיסוני קורונה
8. רובוטים בבית החולים
בחדרי הניתוח בישראל כבר רגילים להשתמש ברובוטיקה, בעיקר בניתוחים אורתופדיים ובניתוחי ערמונית. הם מסייעים למנתח לנווט לאזור הפגוע, משפרים את הדיוק ומקצרים את ההחלמה. בשנים הקרובות צפויה הטכנולוגיה להמשיך להתפתח וחדרי ניתוח יצוידו ברובוטים לעוד תחומים. חלקם יתוכנתו מראש בנתוני החולה ובתוכנית הניתוח ויבצעו חלק מהפרוצדורה לבד, כאשר המנתח הראשי רק ישגיח מרחוק או ינווט את ההגאים.
הרובוטים צפויים לסייע גם במחלקות עצמן. העומסים בבתי החולים והמחסור בתקנים אופייניים למערכת הבריאות בישראל ובעולם. כמה בתי חולים בעולם כבר הצטיידו ברובוטים שמסתובבים בין המטופלים, מסייעים לאחיות ולאחים לחלק תרופות, לערוך בדיקות בסיסיות כמו לחץ דם ואק"ג, וגם להשיב על שאלות החולים אודות מצבם והצפוי להם בהמשך האשפוז.
אילוסטרציה: רובוט בחדר ניתוח. הכירורג רק משגיח על פעולת הרובוט
9. הדמיה קצרה ומדויקת
מאז המציא וילהלם רנטגן את הצילום הראשון בשנת 1895, עבר עולם ההדמיה הרפואית כברת דרך, וכיום אי אפשר לטפל במחלות רבות ללא סריקות CT ו-MRI. המכשירים הללו עברו בשנים האחרונות שכלולים רבים: הצילומים איכותיים יותר, מדויקים יותר, ומאפשרים "לראות" כל רקמה בגוף. השנה צפויים מכשירי MRI חדשים, המקצרים משמעותית את זמן ההדמיה שלעתים אורך שעה שלמה.
השנה ימשיך להתפתח גם ה"סטטוסקופ החדש" של עולם הרפואה: מכשיר האולטרסאונד החל לשמש את הרופאים גם בחדרי המיון ובמרפאות, ובטכניקה המכונה POCUS הוא מאפשר לאבחן במהירות מגוון עצום של בעיות רפואיות ליד מיטת החולה, לחסוך צילומי רנטגן, וגם להציל חיים. קופות החולים ובתי חולים רכשו מכשירים רבים כאלה, ורופאות ורופאים עוברים בימים אלה הכשרות שיאפשרו להם להשתמש במכשיר שהולך ומחליף את הסטטוסקופ המסורתי.
אולטרסאונד ליד מיטת החולה. אבחנה מהירה ללא קרינה
10. זריקות הרזיה חדשות
השמנת יתר נותרה אחת הבעיות המרכזיות שמובילות לתחלואה ולתמותה גבוהות ברחבי העולם, והביקוש לזריקות הרזיה הוכיח לחברות התרופות שמדובר בבוננזה שכדאי להשקיע בה. זה התחיל עם הזריקה היומית סקסנדה, היחידה שמאושרת בישראל להתוויה של הרזיה; המשיך עם ההצלחה המסחררת של אוזמפיק, זריקה שמיועדת לחולי סוכרת אך התגלתה ביכולתה לדכא תיאבון ולהוביל לירידה משמעותית במשקל; ואחריה אושרה בארה"ב, ולאחרונה גם בישראל, הזריקה וויגובי שהביאה עד כה לשיעורי ההרזיה הגבוהים ביותר.
השנה צפוי טרנד זריקות ההרזיה להאיץ: כמה תרופות נוספות נמצאות בקנה, בהן הזריקה זפבאונד המבוססת אף היא על המרכיב GLP1 הגורם לתחושת שובע, מפחית את רמות הסוכר והשומנים בדם ומוביל לירידה משמעותית במשקל, ומונג'רו שאמורה להגיע לישראל במהלך השנה. אבל להרזיה אין עדיין תרופת פלא: הזריקות אינן יעילות ללא אימוץ אורח חיים בריא ותזונה מאוזנת, הטיפול אינו זול (וויגובי נמכרת בארה"ב בעלות של 900 דולר לחודש), והפסקת הטיפול מובילה מהר מאוד לעלייה במשקל, לעתים אף מעל המשקל ההתחלתי.