איך מורידים את מספר המעשנים ומפחיתים נזק? תשכחו ממה שאמרו לכם על תחליפי העישון. מאמר ביקורתי שהתפרסם לאחרונה בכתב העת המדעי היוקרתי THE LANCET על ידי צמד החוקרים רות' בוניטה ורוברט ביגלהאול (בכיר לשעבר בארגון הבריאות העולמי), טוען שגישתו של ארגון הבריאות העולמי לאסור על תחליפי עישון או להתייחס אליהם באופן זהה לסיגריות- מטעה, גורמת נזק וחייבת להשתנות.
ארגון הבריאות העולמי ממליץ כמדיניות לאסור באופן מוחלט חלופות עישון מבוססות ניקוטין, או להתייחס אליהם כשווים לסיגריות ותחת אותה הרגולציה. לטענת החוקרים, "הם אינם מוצרים דומים מבחינת הנזק שהם גורמים". אחרי הכל, כך הם אומרים, "העשן שבסיגריות הוא שגורם למחלות הקשורות בעישון, ולא הניקוטין שנמצא בתחליפים".
בעיית העישון היא אומנם בעייה מהותית בישראל (למעלה מ20% מעשנים בישראל, כך לפי דוח העישון של משרד הבריאות), אך לאור הנושאים הרבים שאנחנו מתמודדים איתם כמדינה, כנראה שהיא לא עומדת בראש סדר העדיפויות. לראייה, מדינת ישראל, לא מקדישה מאמצים למחקר עצמאי בנושא כמו מדינות מפותחות רבות אחרות דוגמאת שוודיה, ניו זילנד ובירטינה, ובמקום זאת מיישרת קו עם מדיניות ארגון הבריאות העולמי (הWHO) שממליץ כאמור לאסור באופן מוחלט על חלופות עישון, או להתייחס אליהם כשווים לסיגריות ותחת אותה רגולציה.
"כדי להפחית את ההשפעות הבריאותיות המזיקות של צריכת טבק", טוענים כותבי המאמר, "יש לאמץ את גישת הפחתת הנזק (THR) : עידוד השימוש בתחליפי עישון מבוססי ניקוטין תוך הסדרה רגולטורית". הם מסבירים כי "הפחתת נזקי טבק היא הדרך המהירה והיעילה ביותר להורדת שכיחות העישון, ומניעת מקרי מוות הקשורים לעישון".