מעל שליש מהפגיעות בתינוקות ופעוטות עד גיל 4, וכ-40 אחוז מכלל הפגיעות בילדים עד גיל 17 מתרחשות בבית. הפגיעות הללו כוללות בעיקר נפילות, כוויות, חנק עקב בליעת חפצים קטנים, טביעות באמבט או בבריכה הפרטית והרעלות משתיית חומרי ניקוי או תרופות. את רוב החבלות, ההרעלות והסכנות אפשר למנוע בקלות על ידי הקפדה על כללי בטיחות פשוטים ומתן הסברים לילדים. אלה ההמלצות העיקריות של ארגוני הבריאות בעולם.

הממשלה בדרך לפירוק? "כל סעיף וסעיף באולטימטום של גנץ הוא פצצה"
אירופה נגד עדן גולן: "הפרצוף האמיתי נחשף, למה לא השעו אותה"

המקום המסוכן ביותר בבית הוא מוקד הפעילות המרכזי – המטבח: כל אביזר או חפץ הנראים לנו המבוגרים טרוויאלים ולא מזיקים, עלולים לגרום לפגיעה הרת הסון. תרופות, גם כאלה שכיחות בשימוש יומיומי, כמו אקמול, עלולים לגרום לפגיעה קשה וקטלנית אצל התינוק והילד. גם חומרי הניקוי העדינים ביותר עלולים להסתיים בהרעלה קשה ומסכנת חיים. הקפידו להציב כל חומר ניקוי, תרופה או נוזל במקום גבוה רחוק מהישג ידו של הילד. 

אל תתפתו להעביר חומרי ניקוי או חומרים מסוכנים אחרים לכלים הנראים כמו מכלי מזון, ובהם פחיות ובקבוקי שתיה, שקיות סנדוויצ'ים או כלי אחסון מזון. אחת ההרעלות השכיחות נגרמת לאחר שהילד סבר כי המדובר בבקבוק שתיה, בעוד שבפנים נמצא חומר ניקוי חומצי. 

ילדים רבים מובהלים לחדרי המיון בתקופות של חגים או ערבי שישי או אירוח, כשהבישולים בבית בעיצומם. הילדים סובלים מכוויות חמורות לאחר שהתקרבו לסיר או מחבת עם תבשיל רותח או לקומקום חשמלי. לכן, אל תשאירו את הילדים בלא השגחה והרחיקו אותם ממקומות נמוכים, מהשולחן או מהשיש אם מונחים שם סירי מזון. זכרו: מספיק שהילד ימשוך את המפה או את ידית הסיר ותכולתו עלולה להישפך על גופו ולגרום לכוויות קשות ביותר. 

מזונות מסוימים עלולים גם להוות סכנת חנק. אין לתת לילד מתחת לגיל חמש פיצוחים, פופקורן וסוכריות, ולא להשאירם במקום נגיש. כמו כן, הקפידו לחתוך לאורך מזונות מאורכים כמו נקניקיות או מלפפונים. טבעות עלולות להגיע בקלות לקנה הנשימה ולהביא לחנק ומוות.

גם חדר האמבטיה הוא מקום מסוכן לילדים. אל תאפשרו לעולם לתינוק או לילד לשהות לבד בחדר האמבטיה. ודאו שטמפרטורת המים החמים אינה עולה על 45 מעלות צלזיוס. הרחיקו תנורי חימום או מפזרי חום מהישג ידם של הילדים. אלה עלולים לגרום להתחשמלות כשהסביבה רטובה, או לכוויות קשות על גופו החשוף של הילד. אם השתמשתם בבריכה מתנפחת, בדלי, באמבט פלסטיק או בגיגית, רוקנו את המים מתוכם לאחר השימוש. אל תשכחו לרוקן גם את האמבטיה מיד עם תום הרחצה. 

כדי למנוע החלקה, מומלץ להניח שטיחון מגומי או מדבקות פלסטיק על קרקעית האמבטיה וגם על הריצפה. אחסנו תרופות, חומרי ניקוי ותכשירי איפור במקום גבוה ורחוק מהישג ידם של הילדים. 

הזאטוט שלכם יודע לטפס? הוא יגיע גם אל האפטרשייב והבשמים האלכוהוליים שעלולים לגרום לצריבות וכוויות על עורו, ולמצב מסכן חיים בבליעה. הרחיקו את כל התמרוקים מהישג ידם.

סקרנותם של הילדים והאנרגיות שלהם מביאים אותם לכל פינה בבית, גם אל החלונות. לא אחת התפרסמו מקרים טרגיים של ילדים שנפלו מהחלון. אל תיקחו צ'אנסים: התקינו סורגים על כל חלונות הבית והרחיקו רהיטים שעליהם הילד עלול לטפס וכך ולהגיע אל החלון. ודאו שהעציצים על אדן החלון או בבית מכילים צמחים שאינם רעילים. בבית עם ילדים מומלץ לא לגדל צמחי מרפא, צמחים המניבים פירות עגולים קטנים או צמחים לא מוכרים.  

את כל שקעי החשמל החשופים כסו באמצעות מכסה פלסטיק תואם. סכנת התחשמלות: מכשירי החשמל שבבית עלולים לגרום להתחשמלות, במיוחד אלה בעלי כבל מתנתק כמו קומקום חשמלי. הקפידו שהמכשירים יהיו מאובטחים, ושלא ניתן יהיה להגיע אל חוטי החשמל. מציתים וגפרורים חביבים על הילדים. הקפידו לאחסן גם אותם במקום גבוה ומחוץ להישג ידו של הילד. הקפידו גם שפינות הריהוט תהיינה מעוגלות. אם הן אינן כאלה, כסו אותן במגינים רכים. 

אין כמעט יום שלא מובהלים תינוקות וילדים לחדרי המיון לאחר חבלת ראש. הסיבה השכיחה ביותר היא נפילה ממיטת ההורים. גם תינוקות וגם פעוטות מתגלגלים ונוחתים על הריצפה. חלק מהפגיעות מסתיימות בסדק, ורובן ככולן מחייבות על פי הנוהל לבצע CT ראש השווה למאות צילומי רנטגן. במקרים מסוימים נדרש גם אשפוז בבית החולים לצורך השגחה. את כל הצרה הזו תוכלו למנוע פשוט בכך שלעולם לא תשאירו את התינוק, גם לא לשניות ספורות - לבד, על מיטה או משטח גבוה ללא מעקה.  

דוקטוק - הסלנג של הרופאים

בָּלִיתִי: סלנג המתאר בליעה של חומר ניקוי, חפץ זר או תרופה במינון יתר, לרוב על ידי ילדים, אך גם במבוגרים במקרה של ניסיון אובדני. לדוגמא: "הגיע למיון בליתי. תני לו פחם פעיל, נריץ לו בדיקות דם ונעלה אותו לאשפוז".

הטיפ השבועי

מדינת ישראל היא הראשונה שהגתה את רעיון טיפת חלב אי שם בשנות השישים. התחנות הללו לבריאות האם והילד הביאו למהפכה בריאותית משמעותית לא רק בשיעור החיסונים הגבוה של ילדי ישראל, אלא גם במעקב האחיות אחר הגדילה התקינה של הפעוט, ולא פחות חשוב – הדרכת ההורים. במהלך הביקורים מגיל חודש ועד 5 שנים, האחיות יבדקו, ימדדו ויסבירו לכם ההורים גם על הבית הבטוח ומניעת אסונות. לכם רק נותר להגיע לביקורים במועד ולהקשיב היטב לעצות ולתדרוכים.