חיידק הדיזנטריה המסוכן מתפשט בישראל: משרד הבריאות מדווח על גל תחלואה גבוה בחודשים האחרונים בחיידק "שיגלה", אחד החיידקים הגורם למחלת שלשולים דמיים והקאות, התייבשות, ועלול להוביל לסכנת חיים בעיקר בתינוקות ובמדוכאי חיסון. החיידק נמצא עמיד למרבית סוגי האנטיביוטיקה, ובמשרד קוראים להקפיד על כללי היגיינה מקסימליים.
שר הבריאות: "עלינו להבטיח הזדקנות מוצלחת בבריאות ובאיכות חיים טובה"
מה סוג הפעילות הגופנית שבה שורפים הכי הרבה קלוריות? | ד"ר מאיה רוזמן
שיגלה נמנה על משפחת "חיידקי גרם שליליים", האופייניים למערכת העיכול והשתן. מדובר בחיידק מידבק ביותר, שעלול לגרום למחלה קשה במיוחד בפעוטות מתחת לגיל חמש. הדבקה במהלך חצי השנה הראשונה לחיים אינה שכיחה, ככל הנראה משום שבגיל זה הילדים אינם שוהים בגני ילדים וצורכים בעיקר חלב אם או פורמולות.
חיידק השיגלה מועבר לרוב באמצעות מזון מזוהם או מגע בין בני אדם הנושאים את החיידק או חולים בזיהום ממנו. לאחר ההדבקה דוגר החיידק בגוף בין 12 שעות למספר ימים, ואז גורם לתסמינים האופייניים הכוללים חום גבוה, כאבי בטן, הקאות, אובדן תיאבון, חולשה וכאבים בעת יציאות. סימן ההיכר הקלאסי של המחלה הוא שלשול מימי ההופך לדמי רירי. הסיכון המרכזי מההדבקה בחיידק היא דלקת קרום המוח, המתבטאת בהקאות, הכרה מעורפלת, פחד מאור, ולעתים אף פרכוסים וסכנת חיים. במקרה של תשובה חיובית לחיידק בתרבית מעבדה, ניתן טיפול אנטיביוטי.
על תחילתו של גל העלייה בשיעור ההדבקות דיווחנו כאן לראשונה ב"מעריב" כבר בחודש ינואר: נתוני משרד הבריאות כבר אז הצביעו על 4,679 הדבקות במחלה בישראל אשתקד, בהשוואה לכמה מאות מקרים בשנים קודם לכן. כעת מדווח משרד הבריאות כי העלייה במספר המקרים נמשכת, והתחלואה נמצאה בעיקר בגני ילדים. במשרד סבורים כי נתוני התחלואה בחודשים האחרונים שמגיעים למאות מקרים – תואמים את גל העלייה של אשתקד וכי מספר המקרים האמיתי אף גבוה יותר ואינו מדווח למשרד.
מנתוני המשרד עולה כי 30% ממקרי התחלואה אותרו במחוז ירושלים, 26% במחוז המרכז, ו-20% במחוז תל אביב. בשאר אזורי הארץ דווח על שיעור תחלואה נמוך יחסית. מניתוח של המרכז למעבדות בריאות הציבור בירושלים עולה שבשנתיים האחרונות חיידק השיגלה בישראל עמיד ביותר למרבית סוגי האנטיביוטיקות השכיחות, ורוב הזנים הם מהזן "שיגלה סוני".
במשרד הבריאות קראו לרופאים, להורים ולצוותי הגננות להקפיד על שמירת היגיינת ידיים ומזון, שטיפת ידיים במים זורמים ובסבון לפני הכנת מזון ולאחר היציאה מהשירותים, החלפת קרש חיתוך מחורץ מאחר שבחריצים עלולים להתרבות חיידקים. בתוך כך קוראים במשרד להימנע משטיפת ביצים ולהקפיד שהביצים נושאות חותמת המעידה על מקורן ותוקפן. לאחר תום שימוש בביצה כמו לצורך אפיה בישול או טיגון יש לשטוף ידיים היטב.
כדי לצמצם התפתחות חיידקים בבשר ודגים, יש להפשירם במקרר ולמנוע מגע של הבשר הנא עם מזונות אחרים. לאחר רכישת ירקות ופירות יש לשטוף אותן במים וסבון להסרת לכלוך חומרי הדבקה וחיידקים. במקרה של ילד הסובל מתסמיני הדיזנטריה ובהם שלשול או הקאות, יש להרחיק את הילד ממוסד הלימוד עד 24 שעות לאחר הפסקת השלשול. במקרים של התפשטות נרחבת של המחלה בקרב ילדי הגן, יש לדווח ללשכת הבריאות המחוזית.