קדחת מערב הנילוס ממשיכה להתפשט ברחבי גוש דן: קרוב ל-30 חולים כבר אושפזו בחשד למחלה, חמישה מהם אושפזו ביחידה לטיפול נמרץ כשהם מורדמים ומונשמים. במערכת הבריאות החלו לדון בחשש מהדבקה של מאות במהלך הקיץ, עם עשרות אישפוזים ביחידות לטיפול נמרץ.

כפי שדיווחנו לראשונה ב"מעריב", בבית החולים בילינסון אישרו בדיקות המעבדה כי שני החולים שנפטרו חלו בקדחת מערב הנילוס. בבית החולים מאושפזים עוד שלושה מונשמים. גם בבתי החולים תל השומר ואיכילוב מאושפזים חולים מונשמים. חולה נוסף בשנות השישים לחייו אושפז בבית החולים וולפסון כשמצבו בינוני.

בינתיים במערכת הבריאות כבר נערכים לאפשרות של מאות נדבקים נוספים, כשבסיכון מוגבר נמצאים קשישים בעשור השביעי והשמיני לחייהם. במשרד הבריאות קראו לציבור לדווח לרשות המקומית על כל צבר יתושים או מאגר מים, להתמגן מפני עקיצות ולפנות לבדיקה רפואית בכל החמרה.

"ישראל נגועה בקדחת מערב הנילוס משנות החמישים" מסביר הפרופ' נדב דוידוביץ, ראש התוכנית לבריאות הציבור באוניברסיטת בן גוריון, "מסקר שנערך לפני עשור נמצא שכעשירית מאוכלוסיית ישראל כבר נחשפה למחלה, שיעור שהוא גבוה ממדינות אחרות. עם זאת רק אחוז אחד מהנדבקים יפתח מחלה קשה".

לדברי פרופ' דוידוביץ, ייתכן שצבר המקרים הגבוה בראשיתו של הקיץ, נובע משינויי האקלים שהובילו גם לעומס נגיפי גבוה בגופם של הציפורים המעבירים את הנגיף ליתושים. "המפתח הוא מניעה" מסביר פרופ' דוידוביץ, "יש בהחלט צבר תחלואה גבוה במרכז הארץ וייתכנו גלי תחלואה נוספים במהלך הקיץ. אנחנו לא צריכים לחכות לאישפוזים של עשרות בטיפול נמרץ אלא לנקוט בפעולות מיידיות של איתור מאגרי יתושים, והתמגנות".

בתוך כך הבהלה מהקדחת מגיעה גם אל רשתות הפארם: בסופר-פארם מאשרים כי נרשמה עלייה בביקושים לתכשירים דוחי יתושים במהלך השבוע שעבר, לאחר הדיווחים על תחלואה בקדחת הנילוס המערבי. מדובר על גידול של פי שניים ברכישת מוצרים בקטגוריה, כשבאיזורים בהם דווחה התחלואה, כמו למשל בצפון תל-אביב, נרשמו ביקושים גבוהים עוד יותר.

בעקבות התפרצות קדחת הנילוס: ד"ר איתי גל מסביר - כך תדעו אם נדבקתם במחלה

שאלות ותשובות

מתי הופיעה המחלה לראשונה בארץ?
על פי נתוני משרד הבריאות המחלה נפוצה בישראל שנים רבות ונוטה להופיע בשיאי גלים בקיץ. התיעוד הראשון של קדחת מערב הנילוס כהתפרצות נרשם בישראל בשנים 1954-1950 ובשנת 1957 תועדה התפרצות שנייה.
 
בשנות השבעים והשמונים תועדה שוב פעילות מוגברת של הנגיף. בשנת 1997 אובחנה המחלה בעופות, לראשונה נפגעו להקות אווזים לפיטום שנמצאו רגישים במיוחד, והמחלה התבטאה שנה מאוחר יותר בהתפרצות רבת היקף. בשנת 2000 הייתה בארץ התפרצות עם יותר מ-400 מקרי מחלה. משנת 2001 ועד היום אובחנו מדי שנה עשרות בודדות של מקרים.
 
מהו שיעור ההדבקה בישראל?
מדי שנה מדווחים בישראל כמה עשרות חולים, רובם בעשור הרביעי ומעלה לחייהם. גל התחלואה בקיץ הנוכחי גבוה מאוד ועל פי התחזית רק יילך ויחמיר.
 
אילו אזורים נגועים בישראל?
היתושים הנגועים לרוב נמצאים באזורי השרון, חדרה, פרדס חנה-כרכור בנימינה וקיסריה. עם זאת, מקרי ההדבקה כבר דווחו בעבר בכל הארץ,  מצפון עד דרום. במקרה הנוכחי תועדו המקרים החודש בצפון תל אביב, רמת גן, גבעתיים, ואזור סביון.
 
מהם תסמיני המחלה?
המדובר במחלה קלה על פי רוב, אך היא עלולה לגרום גם לתחלואה קשה ולתמותה. לרוב ההדבקה חולפת ללא תסמינים. בחלק מהמקרים מופיעה מחלה דמוית שפעת אשר חולפת מאליה. סימניה כוללים חום, כאבי ראש, חולשה, כאבי פרקים ושרירים, דלקת בלחמית העין, פריחה ולעיתים בחילות ושלשולים. 
 
בכ-1% מהמקרים המחלה הופכת קשה, עם סימנים נוירולוגיים המתאימים לדלקת קרום המוח, דלקת מוח חדה או שיתוק רפה חד. תקופת הדגירה היא לרוב 5 עד 21 ימים. המחלה אינה עוברת מאדם לאדם ואין סכנת הדבקה בשהות ליד אדם חולה.
 
מה לעשות אם נעקצתם?
מרבית היתושים בישראל אינם נגועים במגיב ולפיכך אין סיבה לבהלה. במקרה של תגובה אלרגית לעקיצה המתבטאת בנפיחות, אדמומיות וגרד, או הופעת סימני זיהום המתבטאים באדמומיות חום מקומי, כאב או חום גבוה, או במקרה של הופעת תסמיני שפעת לאחר עקיצה כמו חום גבוה, חולשה, כאבי שרירים, קוצר נשימה והקאות  לפנות לייעוץ רפואי. 
 
האם אפשר להידבק מאדם שנדבק בווירוס?
לא, על פי הידוע המחלה אינה עוברת מאדם לאדם. 
 
מי נמצא בסיכון למחלה קשה?
הסיכון להידבקות נמוך מאוד. בסיכון גבוה נמצאים חולים במחלות כרוניות הגורמות לדיכוי מערכת החיסון, חולי סרטן בעלי מערכת חיסונית ירודה, תינוקות וקשישים. 
 
האם כלבים וחתולים עלולים להידבק ולהדביק?
על פי הספרות הרפואית, הנגיף עובר בטבע על ידי יתושות נגועות בלבד, ואין עדויות המצביעות על הדבקה מבעל חיים לבני אדם. 
 
אם נדבקתי בעבר, האם אוכל להידבק שוב?
הדבקה בנגיף אינה מחסנת מפניו, ועל כן גם מי שנדבק בעבר בנגיף הנילוס המערבי עלול להידבק בו שוב.
 
האם יש חיסון נגד הנגיף?
חיסון נגד קדחת מערב הנילוס קיים רק בסוסים. 

איך מתבצע הטיפול?
אין טיפול ספציפי לקדחת מערב הנילוס, וכאמור במרבית המקרים המחלה חולפת מאליה תוך כמה ימים עד שבועות. הטיפול מתמקד בהקלת התסמינים באמצעות מנוחה, שתיה מרובה, תרופות להורדת חום ושיכוך כאבים. במקרים חמורים בהם נדרש אישפוז, ניתן טיפול בעירוי נוזלים, מתן אנטיביוטיקה למניעת זיהומים משניים, ובמקרים קשים גם הנשמה. קיימים נסיונות בחולים קשים עם סיבוכים מוחיים ונוירולוגיים של עירוי בנוגדנים המכונים IVIG למשך חמישה ימים. 
 
כיצד מונעים עקיצות?
מאחר שלא קיים טיפול נגד המחלה, דרך ההתמודדות היחידה היא במניעת עקיצת יתושים באמצעות שימוש בתכשירים דוחי יתושים, רשתות לחלונות, שימוש במאוורר המסייע להרחקת יתושים ולבוש מתאים. אם איתרתם אזור עתיר ביתושים, או מאגר מים, דווחו מיד לרשות המקומית.