קורבנות קדחת הנילוס: משרד הבריאות מעדכן כי אדם נוסף נפטר מהמחלה, השלישי במספר. חשש שנפטר נוסף הלך לעולמו בעקבות ההדבקה בנגיף.

תסמינים שנמשכים עד שנתיים: מי נמצא בסיכון גבוה ללקות ב"לונג קוביד"?

עד כה אובחנו לפחות 42 איש החולים בקדחת מערב הנילוס, מתוכם 36 אושפזו מהם חמישה מונשמים.  בבית החולים שיבא נקבע מותו של נפטר שלישי, לאחר פטירתם של שניים בסוף השבוע בבילינסון. חשש שאדם נוסף בבילינסון, הרביעי במספר, שהלך לעולמו, נדבק בנגיף. כל החולים מאזור המרכז.

קדחת הנילוס המערבי: שאלות ותשובות
מחלת קדחת מערב הנילוס נגרמת בשל הדבקה בנגיף השוכן בטבע בקרב ציפורים. מהלך המחלה מתחיל ביתושות העוקצות עופות ומעבירות אליהם את הנגיף, שממשיך לחיות בגוף העופות. בשלב הבא היתושות שוב עוקצות, ומעבירות את הנגיף לבעלי חיים ולבני אדם.
 
מתי הופיעה המחלה לראשונה בארץ?
על פי נתוני משרד הבריאות המחלה נפוצה בישראל שנים רבות ונוטה להופיע בשיאי גלים בקיץ. התיעוד הראשון של קדחת מערב הנילוס כהתפרצות נרשם בישראל בשנים 1954-1950 ובשנת 1957 תועדה התפרצות שנייה.
 
בשנות השבעים והשמונים תועדה שוב פעילות מוגברת של הנגיף. בשנת 1997 אובחנה המחלה בעופות, לראשונה נפגעו להקות אווזים לפיטום שנמצאו רגישים במיוחד, והמחלה התבטאה שנה מאוחר יותר בהתפרצות רבת היקף. בשנת 2000 הייתה בארץ התפרצות עם יותר מ-400 מקרי מחלה. משנת 2001 ועד היום אובחנו מדי שנה עשרות בודדות של מקרים.
 
מהו שיעור ההדבקה בישראל?
מדי שנה מדווחים בישראל כמה עשרות חולים, רובם בעשור הרביעי ומעלה לחייהם.
 
אילו אזורים נגועים בישראל?
היתושים הנגועים לרוב נמצאים באזורי השרון, חדרה, פרדס חנה-כרכור בנימינה וקיסריה. עם זאת, מקרי ההדבקה דווחו בכל הארץ. מצפון עד דרום. במקרה הנוכחי תועדו המקרים בצפון תל אביב.

מהם תסמיני המחלה?
המדובר במחלה קלה על פי רוב, אך היא עלולה לגרום גם לתחלואה קשה ולתמותה. לרוב ההדבקה חולפת ללא תסמינים. בחלק מהמקרים מופיעה מחלה דמוית שפעת אשר חולפת מאליה. סימניה כוללים חום, כאבי ראש, חולשה, כאבי פרקים ושרירים, דלקת בלחמית העין, פריחה ולעיתים בחילות ושלשולים. 

בכ-1% מהמקרים המחלה הופכת קשה, עם סימנים נוירולוגיים המתאימים לדלקת קרום המוח, דלקת מוח חדה או שיתוק רפה חד. תקופת הדגירה היא לרוב 7 עד 14 ימים, ובמקרים יוצאי דופן שלושה עד 21 ימים. המחלה אינה עוברת מאדם לאדם.
 
מה לעשות אם נעקצתם?
מרבית היתושים בישראל אינם נגועים במגיב ולפיכך אין סיבה לבהלה. במקרה של תגובה אלרגית לעקיצה המתבטאת בנפיחות, אדמומיות וגרד, או הופעת סימני זיהום המתבטאים באדמומיות חום מקומי, כאב או חום גבוה, או במקרה של הופעת תסמיני שפעת לאחר עקיצה - יש לפנות לייעוץ רפואי.

האם אפשר להידבק מאדם שנדבק בווירוס?
לא, המחלה אינה עוברת מאדם לאדם.

מי נמצא בסיכון?
הסיכון להידבקות נמוך מאוד. בסיכון גבוה נמצאים חולים במחלות כרוניות הגורמות לדיכוי מערכת החיסון, חולי סרטן בעלי מערכת חיסונית ירודה, תינוקות וקשישים.

האם כלבים וחתולים עלולים להידבק ולהדביק?
על פי הספרות הרפואית, הנגיף עובר בטבע על ידי יתושות נגועות בלבד, ואין עדויות המצביעות על הדבקה מבעל חיים לבני אדם.

אם נדבקתי בעבר, האם אוכל להידבק שוב?
הדבקה בנגיף אינה מחסנת מפניו, ועל כן גם מי שנדבק בעבר בנגיף הנילוס המערבי עלול להידבק בו שוב.

האם יש חיסון נגד הנגיף?
לא. עם זאת, בשנת 2015 נכנס לשלב ניסויים קליניים חיסון שהוכח יעיל בניסוי על חיות מעבדה.

כיצד מתבצע הטיפול?
מאחר שלא קיים טיפול נגד המחלה, דרך ההתמודדות היחידה היא במניעת עקיצת יתושים באמצעות שימוש בתכשירים דוחי יתושים, רשתות לחלונות ולבוש מתאים.

מהם סימני האזהרה הדורשים פנייה למיון לאחר עקיצת יתושה?
• חום ממושך מעל שבוע. 
• הקאות מרובות בכל ניסיון שתייה. 
• אי מתן שתן מעל 10 שעות.
• נשימות מהירות (מעל 20 בדקה במבוגר, מעל 40 בדקה בילד). 
• ירידה במצב ההכרה. 
• רתיעה מאור.
• כאבי ראש חריגים בעוצמתם או כאלה המעירים משינה.