שיעור הרופאים בישראל בשנת 2020 היה 3.3 רופאים ל-1,000 נפש, מעט פחות מממוצע ה-OECD -3.7 רופאים ל-1,000 נפש. קובע מבקר המדינה מתניהו אנגלמן.
המבקר מתריע עוד, כי המחסור ברופאים במקצועות מסוימים יוצר תחרות קשה על כל רופא, פיתוי של מרכזים רפואיים חזקים לגייס רופאים על חשבון מרכזים חלשים ופריפריאליים, התארכות תורים וסגירת שירותים בפריפריה וזינוק במחירי הרפואה הפרטית. זה כבר קורה, לטענת מחברי דו"ח הביקורת, בתחום בריאות הנפש, אבל נוכח המחסור הקיים והצפוי ברופאים בישראל, המצב עתיד להחריף לתחומי מומחיות נוספים ברפואה.
נתון בלתי נתפס: ברשויות המקומיות ממשיכים לצפצף על בעלי המוגבלויות
בעקבות המלחמה: התגברות משמעותית של תקיפות סייבר על ישראלים
"אבטחה של מיליוני תיקים": מבקר המדינה בקריאה לרשות מקרקעי ישראל
למשרד הבריאות יש מודל לחיזוי שיעור הרופאים הצפוי ל-1,000 נפש, והוא גיבש תוכנית פרטנית להגדלת מספרם של לומדי הרפואה בישראל.
אולם, שלא כמו מדינות מתקדמות בעולם כדוגמת ארה"ב, אנגליה, קנדה, צרפת, אוסטרליה ובלגיה, אין למשרד הבריאות מנגנון מקצועי לתכנון אסטרטגי של כוח אדם רפואי, שיאפשר לו לגבש תוכנית רב-שנתית מתאימה לצורכי האוכלוסייה.
המשרד גם לא ביצע הערכת מצב מדויקת ובפרט לא מיפה את הנתונים לגבי הרופאים המומחים בכל תחום והמחסור בהם ולא העריך את הצורך העתידי ברופאים על פי תחומי התמחות ופיזור גיאוגרפי.
עוד עלה מהביקורת, שלמשרד הבריאות אין נתונים מלאים על אלפי רופאים השוהים בחו"ל (משרד הבריאות העריך כי בשנת 2022 כ-3,700 רופאים שהו בחו"ל), על משך שהייתם שם, על רופאים שעברו לחו"ל ושבים ארצה ועל מועד חזרתם הצפוי, ואין למשרד מערך או תוכנית סדורה להשבתם.
לפי נתוניהם של נציבות שירות המדינה ומשרד הבריאות, קיים מחסור ברופאים במקצועות האלה: גריאטרייה, נוירולוגיית ילדים, הרדמה, טיפול נמרץ, כירורגייה כללית, כירורגיית ילדים, רפואה פנימית, אונקולוגיה, רפואה דחופה (טיפול נמרץ), פתולוגיה, רדיולוגיה, שיקום, נוירולוגיה, רפואה משפטית ופסיכיאטרייה.
כך למשל, בשנת 2022 המליצה הוועדה לבחינת מקצוע הנוירולוגיה בבתי החולים ובקהילה להגדיל את מספר הנוירולוגים בכ-300 רופאים מומחים, כדי למלא את צורכי האוכלוסייה באותה העת. בתחום הפסיכיאטרייה נאמד המחסור בשנת 2019 בכ-280 רופאים (בבתי חולים ובקהילה). מבקר המדינה מציין, כי הצורך ברופאים פסיכיאטריים והמחסור בהם בשירות הציבורי בולט במיוחד נוכח מלחמת "חרבות ברזל" אשר לה השלכות על הבריאות הנפשית והחוסן הנפשי של כלל הציבור בישראל.
לפי חישוב של משרד הבריאות לחיזוי שיעור הרופאים בשנים הבאות (החישוב לא כלל גידול במספר הסטודנטים לרפואה), בשנת 2035 המחסור ברופאים אף יגדל, כך ששיעור הרופאים יהיה 3.02 רופאים ל-1,000 נפש, קטן משיעורם בשנת 2020 - 3.3 רופאים ל-1,000 נפש.