פריצת דרך רפואית משמעותית: בדיקת דם חדשה הצליחה לאבחן את מחלת האלצהיימר בדיוק של 90%, בהשוואה לבדיקת רופא המגיעה לדיוק של 61% בלבד. לדעת החוקרים ניתן יהיה בעתיד לבצע את בדיקת הדם כבר בעשור הרביעי לחיים, ולאבחן את המחלה שנים לפני התפרצותה. ממצאי המחקר החדש פורסמו בכתב העת הרפואי JAMA Neurology.

הנחיות חדשות לטיפול ב"אמבה אוכלת מוח" | פרסום ראשון
המזון הכי טוב לתינוק: מה הופך את חלב האם לייחודי? | כל השאלות

"הטכנולוגיה של בדיקת דם לאבחון של מחלת אלצהיימר בעזרת סמנים ביולוגים מבשילה ומגיעה לשימוש קליני כבדיקה בעלת דיוק איבחוני גבוה", אומר ל'מעריב' פרופ' דוד טנה, מומחה לנוירולוגיה מביה"ח רמב"ם והיו"ר היוצא של האיגוד הנוירולוגי בישראל, "בדיקת הדם היא פריצת דרך באבחון המחלה וצפויה לשנות את התחום. כבר כיום מוצעות בישראל בדיקות דם לאבחון אלצהיימר, ונפעל להנגיש אותן לציבור המטופלים".

בדיקת הדם החדשה מודדת שני חלבונים בדם, האחד מהם הוא "טאו 217" והשני – "עמילואיד", שניהם מצטברים במוחם של החולים. רמתו של החלבון "טאו 217" המצטבר במוח, עולה גם בדם החולים לרמה של עד פי 8 בהשוואה לאלה ללא המחלה, מה שאיפשר את פיתוח בדיקת הדם. מחקר שפורסם כבר בחודש ינואר האחרון, מצא שבדיקת החלבון בדם משקפת את רמת החלבונים במוח המצברים במחלת האלצהיימר, בדיוק של 96%. 

במחקר החדש נבדקו 1,213 אנשים שגילם הממוצע 74. הם עברו הערכות קוגניטיביות בשוודיה ועברו את בדיקת הדם החדשה המתחקה אחר שני החלבונים האופיינייים, טאו ועמילואיד.  השילוב בבדיקת הדם החדשה של שני החלבונים - הוביל לדיוק של 90% באבחון האלצהיימר. מכיוון שמרבצים של חלבונים אלו מצטברים במוחם של החולים שנים לפני תחילת התסמינים, החוקרים מאמינים כי בעתיד ניתן יהיה לאבחן בני אדם כבר בגיל 30-40, ואולי להציל את חייהם מהמחלה חשוכת המרפא באמצעות תרופות חדישות.

אלצהיימר  (צילום: אינג אימג')
אלצהיימר (צילום: אינג אימג')

כ־120 אלף ישראלים לוקים במחלות דמנציה, שהמרכזית בהם היא אלצהיימר. מדובר במחלה ניוונית מתקדמת, שהורסת בהדרגה את תאי המוח ומביאה להידרדרות בתפקוד השכלי, אובדן זיכרון ופגיעה ביכולות החשיבה, הריכוז, הלמידה והתקשורת. אין כיום תרופה המרפאת את המחלה והטיפולים הקיימים מצליחים לעכב במעט את התקדמותה, אם הם ניתנים בשלב מוקדם. במרבית המקרים חולי אלצהיימר מתים בתוך 10 שנים מרגע האבחון.