מבצע החיסונים נגד נגיף הפוליו ברצועת עזה אמור להתחיל בזמן הקרוב, כאשר בסוכנות הידיעות הערבית סקיי ניוז ערבייה טענו היום (שבת) כי במרכז הרצועה המבצע כבר החל. בלשכת ראש הממשלה הכחישו כי את הדיווחים על הפסקת אש כללית לצורך מתן חיסוני פוליו בעזה.

"ישראל תאפשר מסדרון הומניטרי בלבד, שדרכו יעברו הגורמים המחסנים; וכן יוקמו אזורים מתוחמים שיהיו בטוחים למתן החיסונים לשעות בודדות. ישראל רואה חשיבות במניעת התפרצות מחלת הפוליו ברצועת עזה, כולל במטרה למנוע התפשטות מגיפות באזור כולו", הדגישו.

לפי ה"וושינגטון פוסט" מבצע החיסונים הנוכחי כולל את המנה הראשונה של החיסון והוא יארך שלושה עד ארבעה ימים בכל אזור - כאשר הוא אמור להתחיל במרכז רצועת עזה ולאחר מכן לעבור לצרום והצפון. מבצע החיסונים דורש הפוגות הומניטריות באזורים בהם יתקיים. לפי ה"וושינגטון פוסט" כל הפוגה כזו תארך שמונה או תשע שעות בכל יום. עוד דווח כי הילדים יצטרכו לקבל מנה נוספת לאחר ארבעה שבועות. 

נתניהו יאשר? צה"ל והאו"ם סיכמו על הפסקות אש ברצועת עזה לצורך חיסוני פוליו  
איגודי הרופאים לשרי הבטחון והבריאות: סכנת הפוליו בעזה מתממשת

חיסון נגד פוליו, רצועת עזה, חרבות ברזל (צילום: רויטרס)
חיסון נגד פוליו, רצועת עזה, חרבות ברזל (צילום: רויטרס)

ב"וושינגטון פוסט" צוין כי עקב קשיים לוגיסטיים הנובעים מפגיעה בתשתיות נוכח הלחימה ברצועה, יתכן ששלושת הימים לא יספיקו כדי להגיע ל-90% מהאוכלוסייה, המכסה הדרושה לחיסון על מנת לבלום מגיפה בעלת פוטנציאל התפשטות עולמי. מומחים אמרו ל"וושינגטון פוסט" שחיסון של כל הילדים או כמעט כל הילדים בו זמנית הוא קריטי להפסקת ההדבקה - אך הודו כי הדבר אינו אפשרי בתקופת מלחמה כאשר יש ספק ביחס לשמירה על ההפסקות ההומניטריות.

עוד צוין כי לפי מומחים, חיסון של חלק מהאוכלוסייה או מבצע חיסונים שייפרס לאורך זמן רב עלולים להוות סכנה בפני עצמם, שכן כך תתאפשר הדבקה נוספת, תוך פוטנציאל שהנגיף ישתנה ויהפוך לעמיד יותר. צוין כי עובדי הסיוע יסמנו את הציפורניים של הילדים שחוסנו לצורך תיעוד. 

לפי הפרסום, עד כה ארגון יוניסף, קרן החירום הבין-לאומית של האו"ם לילדים, הכניס לתוך רצועת עזה 1.2 מיליון מנות חיסון נגד פוליו שמאוחסנות בשכונת דיר אל באלח. צוין כי 400 אלף מנות נוספות צפויות להגיע לרצועה בימים הקרובים. 

ריק פיפרקורן, העומד בראש פעולות ארגון הבריאות העולמי בעזה ובגדה המערבית, אמר ל"וושינגטון פוסט": "אני לא אומר שזו הדרך האידיאלית קדימה, אבל זו דרך ישימה קדימה. לא לעשות כלום יהיה ממש רע. אנחנו חייבים לעצור את ההדבקה הזו בעזה, ועלינו להימנע מהתפשטות מחוץ לעזה".

חיסון נגד פוליו, רצועת עזה, חרבות ברזל (צילום: רויטרס)
חיסון נגד פוליו, רצועת עזה, חרבות ברזל (צילום: רויטרס)

לפי ה"וושינגטון פוסט", ארגון הבריאות העולמי ושותפיו דוחפים בתקופה האחרונה להתחיל במבצע החיסונים במהירות האפשרית, כאשר תינוק בן 11 חודשים, שמתואר כראשון שלקה במחלה ברצועת עזה מזה 25 שנים, כבר לא יכול להזיז את איבריו כלל. 

כידוע, הופעתה המחודשת של מחלת הפוליו ברצועת עזה מהווה איום משמעותי, הן על האוכלוסייה בעזה, הן על החטופים והחיילים שנמצאים ברצועה והן על הציבור בישראל, במידה ותצא מגבולות עזה. לפי ה"וושינגטון פוסט", המחלה הזיהומית והקטלנית ביותר משפיעה על מערכת העצבים ומהווה אתגר משמעותי להכלה מכיוון שלרוב האנשים שנדבקים בה לא מופיעים תסמינים, או שמופיעים תסמינים קלים דמויי שפעת, וכך הם עלולים להפיץ את הנגיף מבלי לדעת.

כזכור, ארגון הבריאות העולמי הזהיר מפני התפשטות נגיף הפוליו לאחר שהתגלה ביולי בשש דגימות ביוב בדרום רצועת עזה ובמרכזה. ג'רמי קונינדיק, בכיר לשעבר בממשל ביידן ונשיא ארגון "פליטים אינטרנשיונל", אמר ל"וושינגטון פוסט": "אם היית רוצה לרקוח במעבדה, תרחיש מושלם להתפשטות פוליו, זה היה נראה במידה רבה כמו שעזה נראית היום".