זה נשמע כמו מדע בדיוני, אבל זה כבר פה: חוקרים אמריקנים הצליחו לראשונה לתקשר בין אנשים במהלך חלומות צלולים. חברת REMspace, סטארטאפ שממוקם בקליפורניה ומפתח טכנולוגיות להעצמת שינה וחלומות צלולים, דיווחה על ההישג יוצא דופן: העברת מסר בין שני אנשים ישנים בזמן חלום. החברה טוענת כי הצליחה להחליף מילה אחת שנוצרה באמצעות שפה ייחודית בין שני משתתפים, שהיו כל אחד בביתו, באמצעות ציוד מיוחד שכולל שרת, מכשירים ייעודיים, חיישנים ורשת Wi-Fi.

על פי דיווחי החברה, הטכנולוגיה הזו עשויה להפוך בעתיד לכלי מרכזי בתקשורת, וליצור הזדמנויות מסחריות חדשות שיאפשרו אינטראקציה במרחב החלום. עם זאת, ראוי לציין כי הטכנולוגיה טרם עברה ביקורת עמיתים או נבחנה מחדש על ידי חוקרים בלתי תלויים. אם יתברר שהממצאים אמינים, הדבר יהווה אבן דרך חשובה בתחום חקר השינה, ויפתח אפשרויות יישומיות בתחומים כמו טיפול בבריאות הנפש, הדרכות מיומנויות, ועוד.

התעלפויות ופציעות רכיבה: 2,842 נזקקו לטיפול רפואי במהלך הצום
תקרית בינלאומית בלבנון: עמדות יוניפי"ל הותקפו - בעולם מאשימים את צה"ל

חלומות צלולים, התופעה שעליה מתבסס המחקר, מתרחשים כאשר אדם מודע לכך שהוא חולם ומסוגל לכוון את פעולותיו במהלך החלום. תופעה זו מתרחשת בשלב השינה הידוע כ-REM (תנועות עיניים מהירות), השלב שבו מתרחשים רוב החלומות. במהלך הניסוי, שני המשתתפים היו כל אחד בביתו, וחוקרי REMspace עקבו אחר גלי המוח שלהם מרחוק באמצעות מכשירים שפותחו במיוחד לצורך הניסוי. המכשירים הזינו את המידע לשרת שהצליח לזהות את הרגע המדויק שבו אחד המשתתפים נכנס למצב של חלום צלול.

מוחו של רדוגה. השבב נראה בצילום הרנטגן (צילום: REMspace)
מוחו של רדוגה. השבב נראה בצילום הרנטגן (צילום: REMspace)

בשלב זה, השרת ייצר מילה אקראית מתוך שפה ייחודית והעביר אותה לאוזניות של המשתתף הראשון. במהלך החלום, המשתתף חזר על המילה שנאמרה לו, והשרת קלט ואחסן את התגובה שלו. שמונה דקות לאחר מכן, כאשר המשתתף השני נכנס למצב של חלום צלול, השרת העביר את המילה שהושמעה בחלומו של הראשון אליו, והיא נמסרה לו באותו האופן. כשהתעורר, חזר המשתתף השני על המילה שהועברה אליו, ובכך הושלמה התקשורת בין השניים במהלך חלום.

REMspace הצליחה לחזור על הניסוי בהצלחה עם זוג נוסף של משתתפים, אך החוקרים מבהירים כי יש לערוך ביקורת מקיפה לפני שניתן יהיה להצהיר על הצלחה מוחלטת בתחום התקשורת הבין-חלומית. עם זאת, המייסד של REMspace, מיכאיל רדוגה, בטוח בתוצאות ומאמין שהן יסללו את הדרך למהפכה בתקשורת במהלך השינה. רדוגה בן ה-40 ידוע בניסויים השאפתניים שלו, ולעיתים קרובות גם בשיטות יוצאות דופן.

רדוגה עורר עניין ציבורי רב בשנת 2023 כאשר ביצע ניסוי מסוכן ביותר שבו ניסה להשתיל שבב במוחו במטרה לשלוט בחלומותיו. הניסוי בוצע ללא כל הכשרה רפואית, והסתיים לאחר חמישה שבועות שבהם הוסרו השבב ואלקטרודה שנשתלו בראשו של רדוגה בבית חולים. הוא השתמש בכלים שרכש מחנות חומרי בניין וביצע את הניתוח לאחר צפייה בהדרכות ביוטיוב ותרגול על חמישה כבשים.

מוחו של רדוגה. השבב נראה בצילום הרנטגן (צילום: REMspace)
מוחו של רדוגה. השבב נראה בצילום הרנטגן (צילום: REMspace)

רדוגה עצמו הודה כי היה מוכן לסכן את חייו בניסוי זה, אך הדגיש כי מטרתו העיקרית הייתה ללמוד כיצד ניתן לשנות את מהלך החלומות באופן מלאכותי. ניסוי זה לא זכה לאישור מגורמים מדעיים רשמיים, ולא פורסם בכתבי עת מדעיים, אך רדוגה טוען כי היה זה הכרחי עבורו להבין את גבולות האפשרי בטכנולוגיות שליטה בחלומות.

כעת, רדוגה מתמקד במטרה שאפתנית נוספת – לאפשר תקשורת בזמן אמת במהלך חלומות צלולים. לדבריו, תעשיית השינה והחלומות הצלולים עתידה להפוך לתעשייה הגדולה הבאה לאחר הבינה המלאכותית (AI), עם אינספור יישומים אפשריים. אם חזונו יתממש, ייתכן שהאפשרות לתקשר בתוך חלום תהפוך בעתיד לכלי יום-יומי בשימוש נרחב, דבר שלא נוכל לדמיין את חיינו בלעדיו.

בעוד שהניסוי האחרון של REMspace מעורר התרגשות רבה, חשוב לזכור שהתקשורת הבין-חלומית עדיין דורשת מחקר וביקורת נוספים לפני שניתן יהיה להצהיר בביטחון על הצלחתה. הטכנולוגיה החדשה עשויה לשנות את הדרך שבה אנו תופסים את השינה ואת החלום, אך דרכה להכרה מדעית עדיין רחוקה.