טרגדיה בבית החולים העמק: המטופל שאובחן לפני שבוע כחולה בכלבת נפטר היום. המטופל בן ה־77 אושפז לפני שבוע במצב קשה עם סימנים שהיו חשודים ככלבת. דגימות שנשלחו למעבדה בבית דגן אישרו את אבחנת הצוות המטפל והיחידה למחלות זיהומיות ומניעת זיהומים.
לדברי ד"ר ביביאנה חזן, מנהלת היחידה למחלות זיהומיות: "מדובר במחלה חשוכת מרפא ומכאן החשיבות של חיסון חיות הבית ופנייה מיידית ללשכת הבריאות במקרים של נשיכה של כל יונק. חיסון נגד כלבת לאחר הנשיכה מצילה חיים". משרד הבריאות מנהל את החקירה האפידימיולוגית של המגעים של המטופל.
שאלות ותשובות באשר למחלת הכלבת
מהי מחלת הכלבת?
כלבת היא מחלה זיהומית קשה של מערכת העצבים המרכזית, הנגרמת על ידי נגיף התוקף את המוח ומוביל לשיתוק, כשל נשימתי ולבסוף מוות. המחלה אינה ניתנת לריפוי לאחר הופעת הסימנים הראשונים, אך ניתן למנוע אותה באמצעות חיסון במידה ונחשפים לנגיף בזמן.
מהי שכיחות הכלבת בעולם?
הכלבת גורמת למותם של למעלה מ־50 אלף בני אדם מדי שנה, כש־99% מהמקרים נובעים מנשיכות כלבים. מרבית מקרי התמותה מתרחשים בהודו ובאפריקה. במדינות מערביות, כמו ישראל, המחלה נדירה יותר הודות למערכות חיסון מתקדמות, אך בתקופה האחרונה נצפתה עלייה במקרי הכלבת בקרב בעלי חיים בישראל.
אילו בעלי חיים עלולים להידבק בכלבת?
נגיף הכלבת יכול להדביק כל בעלי החיים ממחלקת היונקים, כולל בני אדם. עם זאת, רוב המקרים מועברים באמצעות נשיכת כלבים, חתולים וחיות בר כמו שועלים, תנים וזאבים. בעלי חיים אחרים, כגון עטלפים, גיריות ונמיות, יכולים לשמש מאגר לנגיף ולהפיצו.
איך נדבק בעל החיים בנגיף?
הדבקה בכלבת מתרחשת לרוב דרך נשיכה, או במגע של רוק נגוע עם פצע פתוח. לאחר חדירת הנגיף לשריר, הוא נע לאורך מערכת העצבים לכיוון המוח, וגורם לדלקת מוחית נגיפית שמובילה לשחרור הנגיף ברוק ולהופעת תסמיני המחלה.
מהם סימני המחלה אצל בעלי חיים?
הסימנים משתנים בין בעלי חיים שונים, אך כוללים שינויי התנהגות חריגים. ייתכן שהחיה תהפוך ידידותית יתר על המידה, או תוקפנית ולא תחשוש מאויבים טבעיים. בסיום המחלה מופיעים שיתוק, קשיי בליעה וקצף מהפה.
כיצד מתבטאת מחלת הכלבת בבני אדם?
המחלה מתבטאת בחום, כאבי ראש, עייפות, שינויי התנהגות ורתיעה ממים. במקרים קיצוניים מופיעים פרכוסים ושיתוק, והמחלה מסתיימת במוות כתוצאה מכשל נשימתי תוך שבוע מהופעת הסימנים הראשונים.
מה עליכם לעשות אם ננשכתם?
יש לשטוף את הפצע במים וסבון, לפנות לאחות לקבלת חיסון אנטי טטנוס אם לא חוסנתם בחמש השנים האחרונות, ולגשת ללשכת הבריאות המחוזית להערכת הצורך בחיסון נגד כלבת. חשוב לשים לב לתסמינים מקומיים של חום, נפיחות או כאב באזור הנשיכה.
איזה טיפול נדרש אם ננשכתם?
לאחר נשיכה ייתכן שתופנו לקבלת חיסון נגד כלבת. מדובר בשני סוגי חיסונים: חיסון סביל הניתן סביב מקום הנשיכה וחיסון פעיל הניתן בסדרה של חמש זריקות במועדים שונים לאחר האירוע.
כיצד ניתן להימנע מנשיכות?
יש להימנע מליצור מגע עם בעלי חיים תוקפניים ולהתרחק מחיות זרות או משוטטות. הקפידו לחסן את חיות המחמד שלכם, ולהרחיק מקורות מזון מחיות בר.