דווקא בעיצומה של מלחמה על אלפי נפגעים ועומסים כבדים בבתי החולים ובמרפאות בשל המחסור ברופאים, יושבים כבר חצי שנה בביתם מובטלים, בוגרי לימודי הרפואה, כשהם ממתינים לשיבוצם בבתי החולים. הסיבה: משרד הבריאות ממאן מסיבות לא ברורות לקיים את ההגרלה שתאפשר להם להשתבץ לעבודה במרכזים הרפואיים ברחבי הארץ.
כבר זמן רב שמתריעים צוותי רפואה על המחסור החמור ברופאים בישראל והעומסים ההולכים וגדלים בבתי החולים, בצל הלחימה הממושכת, אלפי הנפגעים, ועשרות אלפי נפגעי הנפש שחלקם הגדול נותר ללא טיפול. התוצאה היא עומסים כבדים מאוד על מערכת הבריאות, צוותים שקורסים, דחיות של פרוצדורות ותורים ארוכים מאוד בחדרי המיון ובמרפאות.
גם משרד הבריאות בעצמו התריע על המחסור החמור ברופאים: לפני כשבועיים קיים מנכ"ל המשרד, משה בר סימן טוב מסיבת עיתונאים, בה הדגיש כי המשרד עושה מאמצים כדי לפתור את המחסור שלא צפוי להיפתר בשנים הקרובות. מאידך מעכב המשרד מסיבות תמוהות את שיבוצם של מאות רופאים צעירים שסיימו את לימודי הרפואה וממתינים לתחילת העבודה, ובינתיים מובטלים במשך חודשים בביתם.
שנת הסטאז' היא שנת ההכשרה של בוגרי לימודי רפואה, במהלכה הם משובצים בבתי החולים, מתפקדים כרופאים לכל דבר תחת פיקוח רופאים בכירים, אך רשאים לבצע מגוון רחב מאוד של פעולות, בהן קבלת חולים והצגתם בביקורי רופאים, הפנייתם לבדיקות מעבדה והדמייה, מתן הוראות לטיפול תרופתי, כתיבת מכתבי שחרור, סיוע בניתוחים וביצוע פרוצדורות רפואיות שונות.
השיבוץ של כל רופא מתבצע בהגרלה המתקיימת שלוש פעמים בשנה. כל בוגר רפואה מתבקש לדרג את בתי החולים בישראל לפי סדר העדיפות בשיבוץ, ותוכנת מחשב של המשרד מבצעת את ההגרלה ומשבצת כל רופא לפי צרכי המדינה תוך נסיון התחשבות בבקשות. אלא שמאז חודש מאי האחרון לא קיים המשרד אף הגרלה, ומאות ישראלים מובטלים בביתם, כשאינם משובצים לתחילת העבודה. המשמעות היא מחסור עצום ברופאים, וגם דחייה משמעותית ביכולת הרופאים לסיים את הסטאז' ולהתחיל את תקופת ההתמחות. נזכיר כי מדי יום החל בשעה 16:00 המתמחים הם אלה ש"נוטלים פיקוד" על בתי החולים ומתפעלים אותם בעצמם.
"אנחנו מאות רפאות ורופאים צעירים שהגשנו את כל המסמכים הנדרשים למשרד הבריאות וממתינים לשיבוץ בבתי החולים", אומר יהונתן סולומונוב, בוגר לימודי רפואה בחו"ל שסיים את לימודיו בחודש יוני השנה, "בינתיים אנחנו ממתינים כמובטלים, במצב של אי וודאות ולא יכולים לתכנן אפילו חודש קדימה, ולא יכולים להשתלב במערכת הבריאות".
ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "משרד הבריאות מודע לסוגייה ורואה חשיבות רבה בהכשרה איכותית של סטאז'רים וסטאז'ריות. בחודש מאי האחרון התקיימה הגרלה בה השתתפו כ-900 סטאז'רים. מועדי ההגרלות לבוגרי לימודי רפואה בחו"ל נקבעים על ידי המשרד בהתאם למגוון שיקולים הכוללים, בין היתר, את מספר הממתינים להגרלה, את זמינות ההכשרה שעומדת לרשות המשרד ובתי החולים וכן תקציב מתאים ועל כן בתקופה הקרובה יקיים המשרד הגרלה חדשה".