העלייה בטיפולי הפוריות בישראל מביאה שוב ללידות מרובות עוברים: הבוקר נולדו במרכז הרפואי מעיני הישועה רביעייה - שלוש בנות ובן בלידה מוצלחת. לאם ולתינוקות שלום. היולדת, לוותה על ידי צוות המרכז הרפואי עד לשבוע 32 להיריונה. הלידה בוצעה בניתוח קיסרי.

לאחר הלידה המוצלחת, נולדו ארבעת התינוקות במשקלים הנעים בין 1,260 גרם ל-1,730 גרם, בשבוע היריון שנחשב מתקדם יחסית למצב זה. לכל אחד מהתינוקות הוצמד טיפול אישי על ידי רופא בכיר מהפגייה ואחות בכירה. בשלב זה התינוקות זקוקים לתמיכה נשימתית ומקבלים טיפול צמוד וממוקד.

"היריון רביעייה הוא בר סיכון, בגלל הסיכון הגדול ללידה מוקדמת מאוד של פגים קטנים" מסביר למעריב הפרופ' אריאל מני, מנהל אגף נשים במרכז הרפואי מעייני הישועה", "לרוב הוא מתרחש לאחר טיפולי פוריות, כשהתרופות לביוץ לעתים נעשה ביתר ואז משתחררות יותר ביציות לחצוצרה שפוגשות כל אחת זרעונים.

"בעולם שבוע הלידה הממוצע לרביעייה בעולם הוא שבוע 29, שאלה פגים קטנים מאוד. אנחנו הצלחנו למשוך אותם לשבוע 32 וחצי, יותר מהממוצע העולמי, תוך כדי שהייה מאושפזת היא קיבלה תרופות שאישפרו לנו לשמור את העוברים עוד קצת ברחם, כדי לסייע להבשלתם לקראת היציאה לאוויר העולם". 
 
לידה של רביעייה, כמו זו שהתרחשה במרכז הרפואי מעיני הישועה, היא אירוע נדיר ומיוחד, עם שכיחות נמוכה במיוחד בעולם. לידת רביעייה מתרחשת אחת לכמה מאות אלפי לידות, והשכיחות משתנה בהתאם לגורמים גנטיים, גאוגרפיים וטכנולוגיים. במדינות שבהן קיימת נגישות לטיפולי פריון, כמו הפריה חוץ-גופית, נצפית עלייה במקרי רביעיות, אם כי שיטות מתקדמות להפחתת מספר העוברים בשלב מוקדם הפחיתו את השכיחות לעומת שנים קודמות.

רביעייה יכולה להיווצר בשתי דרכים עיקריות: האחת היא חלוקה של ביצית מופרית אחת למספר עוברים – מה שיוביל לרביעייה זהה גנטית. הדרך השנייה, הנפוצה יותר, היא הפריה של מספר ביציות שונות, אשר עשויה להתרחש באופן טבעי או באמצעות טיפולי פוריות. בלידות מסוג זה ייתכן שילוב של עוברים זהים ושאינם זהים מבחינה גנטית.

זרעונים במרוץ לעבר הרחם. לעתים נקלטות כמה ביצות  (צילום: שאטרסטוק)
זרעונים במרוץ לעבר הרחם. לעתים נקלטות כמה ביצות (צילום: שאטרסטוק)

ההיריון המרובע מציב אתגרים רפואיים משמעותיים עבור האם ועבור העוברים. אחד הסיכונים המרכזיים הוא לידה מוקדמת, שנחשבת כמעט בלתי נמנעת במקרים של רביעיות. הממוצע ללידה של רביעייה נע סביב שבוע 30-32, רחוק משבוע 40, הנחשב למועד הלידה המלא. לידה מוקדמת עלולה להוביל לקשיים רפואיים לעוברים, כולל תסמונת מצוקה נשימתית, בעיות התפתחותיות וסיכון גבוה יותר לזיהומים.

בנוסף, קיים סיכון גבוה לסיבוכים רפואיים עבור האם, ובהם יתר לחץ דם הריוני, רעלת היריון ודימומים כבדים. ניתוח קיסרי הוא דרך הלידה המקובלת במרבית המקרים של רביעיות, בשל מורכבות המצב והסיכון הרב הכרוך בלידה טבעית. במרכזים רפואיים מתקדמים, כמו מעיני הישועה, ישנה היערכות מיוחדת ללידות מסוג זה, הכוללת צוותים מיומנים מתחום המיילדות, טיפול נמרץ יילודים ומומחים נוספים.

הפרוגנוזה עבור רביעיות תלויה במידה רבה במועד הלידה ובאיכות הטיפול הניתן לאחריה. בעזרת טכנולוגיות מתקדמות ופיקוח רפואי צמוד, הסיכויים לשרידות ולבריאות ארוכת טווח עבור התינוקות הולכים ומשתפרים. מחקרים מצביעים על כך שעם הטיפול המתאים, מרבית הרביעיות גדלות ומתפתחות בצורה תקינה, אם כי ייתכנו אתגרים בריאותיים או התפתחותיים הדורשים מעקב צמוד.

בישראל, כמו במדינות מתקדמות אחרות, קיימת תשתית רפואית שמאפשרת להתמודד עם לידות נדירות ומורכבות מסוג זה. הטיפול מתחיל עוד במהלך ההיריון, עם מעקב רפואי אינטנסיבי ומדורג, וכולל הכנה מדוקדקת של הצוותים לקראת הלידה. לאחר הלידה, התינוקות מועברים לעיתים קרובות ליחידות טיפול נמרץ יילודים, שבהן מתאפשרת השגחה צמודה, ויסות חום, תמיכה נשימתית ותזונתית, וטיפול בזיהומים.