המרכז הרפואי ת״א איכילוב הודיע היום (שלישי) כי ילודה שנולדה לפני מספר ימים הדרדרה במהירות, שעות ספורות לאחר לידתה. חרף טיפול נמרץ ומהיר ביילודה ולמרות מאמצי החייאה, הרופאים נאלצו לקבוע את מותה. בית החולים מסר עוד כי הוא בודק את נסיבות המקרה ודיווח על כך למשרד הבריאות.

הערב, שעות לאחר ההודעה מאיכילוב, פרסם בית החולים סורוקה כי עדכן את משרד הבריאות לגבי תינוקת שנפטרה גם היא זמן קצר לאחר הלידה, באותו המועד.

תינוקות בתינוקיה (צילום: הדס פרוש פלאש 90)
תינוקות בתינוקיה (צילום: הדס פרוש פלאש 90)

מדובר באירוע בלתי־צפוי ובלתי־נמנע של היפרדות שילייה במהלך לידה, ולמרות הטיפול המהיר באישה וביילודה ומאמצי הצוות הרפואי, נאלצו הרופאים לקבוע את מותה של התינוקת. בסורוקה מסרו עוד: ״אנו משתתפים בצער המשפחה״.

היפרדות שליה היא מצב חירום רפואי חמור, המתרחש כאשר השליה, שמחוברת לדופן הרחם ומספקת לעובר חמצן ותזונה במהלך ההיריון, מתנתקת באופן חלקי או מלא מדופן הרחם לפני הלידה. מצב זה עלול להוביל לסיבוכים חמורים עבור האם והעובר כאחד.

היפרדות שליה עלולה להתרחש בכל שלב של היהיריון, אך היא נפוצה יותר בשליש השלישי. בין התסמינים העקריים של המצב מופיעים דימום וגינלי, כאבים עזים בבטן התחתונה או בגב, והרגשה של התכווצות רחם מתמדת. עם זאת, במקרים מסוימים הדימום עשוי להיות פנימי בלבד, ולכן אין כל סימן חיצוני ברור.

היפרדות שליה. אירוע בלתי צפוי  (צילום: שאטרסטוק)
היפרדות שליה. אירוע בלתי צפוי (צילום: שאטרסטוק)

הגורמים להיפרדות שליה אינם תמיד ידועים, אך גורמי סיכון כוללים לחץ דם גבוה, חבלות בבטן, עישון, שימוש בסמים, או היסטוריה קודמת של היפרדות שליה.

אבחון מוקדם של המצב מתבצע על ידי בדיקות אולטרסאונד ומעקב רפואי צמוד. הטיפול משתנה בהתאם לחומרת ההיפרדות ולשבוע ההיריון, ויכול לכלול מנוחה מלאה, אשפוז, או לידה מוקדמת.