נשים רבות אושפזו בשנים האחרונות במצב קשה מאוד עם פגיעה חמורה בכליות לאחר החלקת שיער, ומחקר שנעשה בעקבות כך במרכז הרפואי שערי צדק אישש את החשד באשר להימצאותם של חומרים מסוכנים בחלק מן המוצרים להחלקת שיער, בהם משתמשים במספרות השונות. לאחר הצגת הנתונים ובעקבות הקמה ועבודה של ועדה מקצועית, משרד הבריאות הודיע הבוקר (ראשון) כי בחודש האחרון נשללו רישיונות של מוצרים רבים המשמשים להחלקת השיער.
את המחקר הוביל צוות המכון לנפרולוגיה במרכז רפואי שערי צדק בראשון ד"ר אלון בניה ומנהלת המכון פרופ' לינדה שביט. הוא התפרסם לאחרונה בכתב העת המדעי American Journal of Kidney Diseases של האיגוד האמריקאי לנפרולוגיה, וסיכם את העבודה והמאבק לביטול הרישיונות לחומרי החלקת שיער המסוכנים לנשים.
היה זה מחקר ארוך טווח שארך שלוש שנים, הציג 26 מקרים של נשים בטווח גילאים 14-58, (גיל ממוצע 28) מרביתן ללא מחלות רקע שהגיעו לחדרי המיון השונים בארץ עם אי ספיקת כליות חמורה. בעקבות זאת, החל בירור מעמיק והתגלה המכנה המשותף לכולן, כל הנשים ללא יוצאת מן הכלל עברו החלקת שיער מספר ימים קודם.
המחקר חשף את החומר המסוכן לכליות, חומצת גליקולית שנמצאה בחומרי ההחלקה היא ככול הנראה הגורם לכשל הכלייתי החמור.
בעקבות העבודה האינטנסיבית שכללה השתתפות בוועדות ושיח עם משרד הבריאות, בחודש האחרון נשללו רישיונות מעשרות תכשירים להחלקת שיער המכילים חומצה גליקולית.
בעקבות המחקר, הועברו הנחיות מעודכנות לכל צוותי הרפואה בארץ לתחקר נשים עם סימנים של בחילות, הקאות וכאבי בטן עם אי ספיקת כליות חריפה האם ביצעו החלקת שיער בימים שלפני.
"החלקת שיער קיימת בכל העולם ולכן חשוב להקפיד על החומרים בהם משתמשים", ציינה פרופ' שביט. "לשערי צדק הגיעו נשים במצב קשה, בהן אישה הרה עם פגיעה חריפה בכליות שחלקן עדיין במעקב. בבדיקת רקמת הכליה שבוצעה לאחר ביופסיית הכליה בחלק מהנשים נמצא חומר פירוק של חומצה גליקולית שנספגה בדם של המטופלות דרך הקרקפת ושקעה בכליות. חלק מהנשים נזקקו אף לטיפול בדיאליזה בעקבות כשל כלייתי חמור".
"חשוב לעורר את המודעות של הנשים וגם של מעצבות ומעצבי השיער להשתמש רק בתכשירים מותרים ולהיצמד להוראות היצרנים", הוסיפה. "אני שמחה שהצלחנו למנוע עוד מקרים רבים של סכנת חיים בנשים שמבקשות לעבור החלקת שיער עם חומרים בטוחים".