המלחמה בדרום נכנסה הבוקר (שני) ליומה השלישי, זאת כאשר ישראלים רבים עדיין נצורים בבתיהם, ולחימה נרשמת ברחבי העוטף - במקביל למספרי הנרצחים, הפצועים, החטופים והנעדרים שממשיכים לעלות כל העת. ד"ר אורי יצקר, מנהל המרכז לבריאות הנפש לילדים ולנוער במרכז הרפואי זיו, הסביר בשיחה עם מעריב כיצד ניתן לסייע לילדים בהתמודדות עם המצב. "יש כמה דרכים נכונות לדבר עם הילדים ונכון שכל אחד ואחת יבחרו לפעול בדרך שמתאימה להם - בהתאם לילדים ולמה שהם עצמם יכולים", הדגיש, "הדבר הכי חשוב הוא להתבונן על המצב ממבט על ולהבין שאנחנו בימים הכי קשים ומערערים שיש - לכן תגובות של לחץ, מתח, חרדה ובטח הן דבר תקין לחלוטין. מדובר במנעד רגשות בריא והילדים שלנו הם בני אדם שחווים רגשות - לכן חשוב לתת לזה מקום".
"חשוב לנו, כהורים, לאפשר לכל אחד מהילדים להביע את רגשותיהם - באופן עצמאי וגם לגשת לשאול אותם איך הם מרגישים וממה הם חוששים ומה מעסיק אותם. בעצם, חשוב לתת לרגשות שלהם תיקוף - ולהבהיר להם שלכולם יש פחדים, כולם חשים לחץ ועצב רב", הוסיף ד"ר צוקר, "הילדים מפרשים את הסיטואציות השונות לפני האופן בו ההורים שלהם מגיבים - בדיבור וגם ברגש, וזקוקים לביטחון. לכן, חשוב להיות קשובים להם, כי אנחנו נמצאים בסיטואציה קשה. חשוב להבהיר להם שהמצב קשה אבל יש לנו צבא ששומר עלינו ובתי חולים שפועלים כסדרם, וכולנו נמצאים ביחד ונוכל להתמודד". לדבריו, חשוב להעניק לילדים את התחושה של הביטחון ונוכחות ההורים - שיבינו שהם לא לבד".
הוא הוסיף: "לצד הביטחון, צריכים לשמור על איזון מסוים בין זמני משחק והוצאת לחץ -לבין זמנים בהם נחשפים לחדשות. מבחינת הסביבה של הילדים, חשוב ליצור לו סביבה בטוחה ושקטה עד כמה שניתן, תוך שאנחנו מוודאים שהוא יקבל גם אופציה ומקום לעשות דברים נוספים וגם נוכחות הורית וחברית - במידה והדבר מתאפשר".
ומה לגבי המשפחות שפונו?
"כדאי ליצור לילד חוויות מוכרות ככל הניתן לסדר היום המקורי שלי, בעצם - להתקרב כמה שיותר לשגרה - במצב החוסר שגרה שמלווה אותנו".
בסיום דבריו הדגיש: "מנעד התגובות רחב וגדול ואנחנו צריכים להיות ערניים לכך - כי בסופו של דבר, זו סיטואציה מאוד לא נורמטיבית. במידה ויש שינויים קיצוניים אוד בהתנהגות - כדאי לפנות לקבלת סיוע מקצועי, אבל בכל מקרה לאפשר לילדים להתבטא ולדבר על זה, ולא להיבהל מהתגובות כי זו תקופה קשה מאוד".