איך העור שלנו בנוי? העור שלנו מקורו מרקמה ראשונית בשם אקטודרמה (גם רקמת המוח מאותה רקמה). שטחו כ - 2 מ' מרובע. העור שלנו הוא הקשר שלנו עם העולם החיצון, מגן עלינו מפני מחוללי מחלות ואלרגנים, מווסת את חם גופינו, מודד את הטמפרטורה באמצעות אברי חישה והשיער מאזן ומתעל את החיבור עם העולם החיצון. ד"ר מוניקה אלמן, המנהלת הרפואית של 'מכבי אסתטיקה' עם כל התשובות:

יש שתי שכבות חשובות: אפידרמיס שהיא השכבה העליונה, אימונו גנית מאוד והיא קשורה לחלק השני - הדרמיס. החיבור ביניהן הוא באמצעות קשר של 9 שכבות חיבור. כדי לשמור על תקינות השכבות, הפעילות הסינרגטית שלהם חשוב מה אנחנו מכניסים לגופינו. 2 ק"ג בגוף האדם הם חיידקים ופטריות שניזונים מהמזון שאנחנו אוכלים. לכן, יש חשיבות ל"ביוטיקה" פרהביוטיקה – מזון למיקרואורגניזמים הבריאים של המעי.

המעיים שלנו הם
המעיים שלנו הם

כדאי לדעת שהמעיים שלנו הם "המוח השני שלנו". הם מושפעים מאיכות וסוג התזונה שלנו. המעיים מסוגלים לסנתז חלבונים חשובים אשר הגוף שלנו זקוק להם לצורך פעילות תקינה ומסודרת, ויטמינים חשובים ווויסות הפעילות החיסונית החשובה ביותר למניעת דלקות של המעיים. מזונות מעובדים העשירים בחומרי שימור יכולים לגרום להופעה ישירה של פצעים - החמרה של אקנה בדרגות שונות - דבר הגורם לתסיסה של החיידקים שגרים באופן קבוע בבלוטות החלב שלנו, סתימה של נקבוביות העור והעצמה של הדלקת.

מזונות של מזון מהיר העשירים בטיגון עמוק מביאים לעודף שומניות של עור הפנים והקרקפת עם הופעה של "סבוראיה" הגורם לתגובת שרשרת של אודם, גירוי וקשקשת בגבות, אף וסנטר. 

גלוטן: חלבון הנמצא בדגנים דוגמת חיטה ,שעורה ושיפון. מדובר בחומר הנותן את מרקם אלסטי של בצק. גלוטן ידוע כחומר שעשוי לגרום לרגישים כמו צליאק, רגישות מ - ים וגם לאלו ללא מחלת רקע - לבעיות ספיגה, כאבי בטן, גרד ופריחות עוריות והעצמה של מחלות אוטואימוניות כמו בעיות בבלוטת התריס, ויטיליגו , פסוריאזיס ועוד.

מזון מהיר העשיר בטיגון עמוק מביא לעודף שומניות של עור הפנים והקרקפת (צילום: envato)
מזון מהיר העשיר בטיגון עמוק מביא לעודף שומניות של עור הפנים והקרקפת (צילום: envato)

צבע וריח: ישנם מאכלים שצובעים את עורנו עקב חומר הקרוי בטקרוטן. לכן, הכמות משמעותית מאוד. אכילה רבה של "כתומים" דוגמת גזר, דלעת או בטטה יכולה לגרום לשינוי צבע העור. עמבה למשל, מאד פופולרית ואהובה למאכל, יכולה לגרום להופעה של צבע כתום בהפרשות שלנו כמו שינוי צבע הזיעה.

חריף: אכילה של אוכל מאד מטובל וחריף יכולה לגרום להרחבה של כלי דם, הגברה של הזיעה שלנו בפנים ולתחושה של צריבה ואי נוחות בקרקפת ובגוף. כמו כן, גם לגרום להפרשת יתר של חומצות בקיבה וצרבות. 

סוכר: חומר האנרגיה שהגוף שלנו זקוק כדי לתפעל נכון את כל המערכות. מנגד, אחת הבעיות של הסוכר שהוא גם מקור אנרגיה לדלקות, פטריות, חיידקים וסרטן, גורם להשמנת יתר ומחלות לב. הסוכר הוא חומר ממכר מענג, וגורם לנו לתלות ורוגע, לכן המידתיות חשובה בייחוד בצריכה של סוכר, וזאת כדי למנוע פירוק של חומרים הגורמים לדלקות, השמנה ותנגודת לאינסולין. 

מאכלים מלוחים: מלחים חשובים לפעילות חשמלית בתאים בגופינו. מאכלים העשירים במלח גורמים לספיגת נוזלים בגוף, הרחבה של כלי דם ונפיחות ברקמות עם ירידה בתפקוד התקין שלהן.

שומנים: גם הם חשובים לפעילות תקינה של התאים בגופינו החל מתאי המוח ויתר הרקמות. אנחנו זקוקים לשומנים בתזונה שלנו. כל תא בגופינו בנוי מחלבונים ושומנים, אך חשוב לדעת  שאכילת יתר של שומנים גורמת לנזק בלתי הפיך לכבד, התעבות של כלי דם ובעיה של מחלת לב כללית. . 

אלכוהול: יוצר הרחבה של כלי דם עד כדי התפרקות של כלי הדם, החל מכלי דם קטנים ועד פגיעה בכלי דם מהמוח ועד הרגלים. נכון שמידתיות של שתיה אינה מזיקה אך כמות מוגזמת גורמת לפגיעה בלתי הפיכה בכל הגוף עד כדי קריסת מערכות. 

קפאין: ידוע כחומר מעורר וממריץ, חומר פסיכואקטיבי. גם כאן החשיבות לכמות ומינונים משפיעה לטובה אך גם כמות מוגזמת גורמת להפרעות בשינה חרדה.

העור והמזון מתחזקים קשר של אהבה. העור מתחדש אחת לחודש. שכבת הבסיס של העור נבנית בצורה מחזורית, מתאי בסיס ועד התאים הנשירים בעור. אנחנו מאבדים 1% של קולגן מגיל 20 ואילך ומאבדים מגיל 30 כפית שומן (זה מקביל ל - 5 מזרקי מילוי של 1מ"ל).

כמוסות קולגן (צילום: אינגאימג')
כמוסות קולגן (צילום: אינגאימג')

מה ההבדל בין תזונה ומזון? 

תזונה משביעה את הביוכימיה ומזון את האהבה והתשוקה. אכילה משפיעה על מצב הרוח ובריאות הגוף והנפש. ויטמינים חיוניים לפעילות תקינה של הגוף, בניית תאים, חומרי ויסות וזרזים של תגובות ביוכימיות.

נזקים:

מזון מעובד המכיל שומן רווי, גלוטן וחומרי שימור גורמים לנזקים בגוף ובעור.

גנטיקה ואפיגנטיקה: 

7% גנטיקה משפיע על חיינו. 

93% אפיגנטיקה: אורח חיים, מזון, שמחת חיים, פעילות ספורטיבית, סקס, זהירות משמש, מה מורחים וטיפולים אסתטיים משפיעים על איכות ובריאות העור.

לסיכום : שיפור איכות העור ובריאותו תלויה באורח חיים, רפואה מודרנית, הבנה של תהליכים מורכבים בשיפור המטען הגנטי שלנו, שילוב של מזון, תחזוקה נכונה ופעילות המשפרת את היכולות הקוגניטיביות. תוספים ייעודיים, יגרמו גם לאריכות ימים וגם שמירה על איכות העור שלנו.