ישנם שני סוגי ברזל שגוף האדם זקוק להם: ברזל הֶמָטיני (heme) וברזל אל-המטיני (nonheme). האופן שבו הגוף סופג כל אחד מסוגי הברזל שונה וניתן להשיג אותם ממגוון רחב של מזונות.
מומחים ממליצים על תזונה מאוזנת המספקת את שני סוגי הברזל לגוף כדי למנוע אנמיה. אך במקביל, הם הזהירו מפני הסיכונים הקשורים ישירות לצריכת יתר של מזונות המכילים רמות גבוהות של ברזל, בין היתר סיכון לשבץ מוחי, מחלות לב והשפעות על המעיים.
לפי מה שפורסם באתר DNA India, זוהי רשימת המזונות העשירים בברזל שמומלץ לצרוך במהלך עונת החורף:
1. בשר אדום
בשר אדום עשיר בחלבון, אבץ וסלניום ובוויטמינים רבים מהסדרה B. כמו כן, הוא המקור הנגיש היחיד להשגת ברזל heme, שנמצא בדם ובשרירים ומהווה כשני שלישים מהברזל התזונתי.
2. בשר הודו
בשר תרנגול הודו נחשב למזון בריא וטעים וכמו כן, הוא מקור טוב לברזל ובמיוחד בשר תרנגול הודו כהה.
3. דגים
דגים נחשבים למזונות עשירים בחומרים מזינים, וחלק מהסוגים, כמו טונה, מכילים אחוז גבוה במיוחד של ברזל.
4. קטניות
קטניות נחשבות לאחד המקורות הטובים לברזל. צריכתן יכולה לעזור בהורדת משקל, במיוחד מכיוון שהן מכילות הרבה סיבים מסיסים שיכולים להפחית צריכת קלוריות. לדוגמה, מנה של 100 גרם עדשים שחורות מכילה 9 מ"ג ברזל.
5. זרעי פשתן
זרעי פשתן נכללים באופן נפוץ בין המקורות הטובים לברזל וויטמין K, אבץ ומנגן. הם גם בין המקורות הטובים ביותר למגנזיום.
6. טופו
טופו הוא מקור טוב לברזל, תיאמין ומינרלים רבים, כולל סידן, מגנזיום וסלניום. הוא מספק גם 22 גרם חלבון.
7. שוקולד מריר
כל מנה של 28 גרם שוקולד מריר מכילה 3.4 מ"ג ברזל. היא מכילה גם סיבים פרוביוטיים המזינים חיידקים ידידותיים במעיים.
8. קינואה
גם קינואה מכילה אחוז גבוה יותר של חלבון בהשוואה לדגנים רבים אחרים, בנוסף להיותה עשירה בפולאט, מגנזיום, נחושת ומנגן ועוד יסודות תזונתיים רבים.
9. ברוקולי
ברוקולי מכיל הרבה יסודות תזונתיים. כוס אחת, המכילה כ-156 גרם ברוקולי מבושל, מספקת 1 מ"ג ברזל.
10. תרד
ולמרות מיתוגו כעשיר בברזל - 100 גרם תרד מספקים רק כ-3 מ"ג ברזל בלבד.