נער בן 15 מיישוב בצפון הגיע למיון ילדים במרכז הרפואי בני ציון כשהוא סובל מחום גבוה, כאבי ראש, פריחה והקאות, שהחלו ארבעה ימים טרום פנייתו.
מדינה בטראומה: כך השפיעה המלחמה על המצב הנפשי של הישראלים
איך תזהו אם השומן הבטני מסכן אתכם? | ד"ר מאיה רוזמן
במיון הוחל מיד בטיפול במתן נוזלים ובאנטיביוטיקה תוך ורידית רחבת טווח - וכעבור מספר דקות ממתן האנטיביוטיקה, הופיעה תגובה קשה של הנער שהתבטאה ברעידות בגוף, שינויים בלחץ הדם, דופק מהיר, התגברות ההקאות ואי שקט בולט.
ד"ר מרדכי פולק אשר היה כונן, חשד בקדחת המערות ובבדיקת דם מהירה זוהה על ידי צוות המעבדה המיקרוביולוגית חיידק הבורליה תחת המיקרוסקופ.
ד"ר יואל בר שלום , ממיון ילדים במרכז הרפואי בני ציון, מציין כי "בעקבות הממצא בוצע תשאול חוזר של הנער והוא סיפר כי אכן שבוע טרום פנייתו, שהה במשך כשעה במערה מבודדת בגליל התחתון , ושם קרוב לוודאי נעקץ ע"י קרציות רכות הידועות כנושאות את מחולל המחלה".
הנער אושפז מספר ימים במחלקת ילדים, טופל אנטיביוטית בהתאם למחולל, ותחת הטיפול מצבו התייצב והוא שוחרר לביתו.
מנהלת מיון ילדים במרכז הרפואי בני ציון ד"ר אירנה צ׳יסטיאקוב מסבירה: "תגובה מערכתית כזו למתן אנטיביוטיקה מסוג מסוים מעלה את החשד כי מדובר במצב שבו מצוי בדם חיידק מסוג ספירוכטה (בורליה במקרה זה) המועבר לאדם באמצעות עקיצת 'קרצית המערות' וגורם למחלת חום הקרויה 'קדחת המערות".
מנהלת היחידה למחלות זיהומיות במרכז הרפואי בני ציון ד"ר מירית הרשמן-סרפוב, מוסיפה ומתארת: "חשוב לדעת כי המחלה מועברת לאדם באמצעות מציצת דם קצרה, ולרוב הננשכים לא ימצאו קרציות על גופם אלא רק סימן למציצת הדם. הקדחת פורצת לרוב לאחר דגירה של כחמישה ימים ומתאפיינת בהתקפי חום, קוצר נשימה, בחילות, כאבי שרירים, כאבי ראש, ופריחה. בארץ מדי שנה מדווחים למשרד הבריאות מספר מקרים בודדים, וקרוב לוודאי קיים תת אבחון. רוב המקרים המאובחנים הינם בעקבות שהייה ממושכת/ישיבה/לינה אסורה במערות, אך גם בגומחות בע"ח, בונקרים נטושים, ולכן על הציבור להמנע מכניסה לא מבוקרת וללא אמצעי מניעה הולמים למערות שמצב נגיעותן אינו ידוע. מודעות הציבור לסכנה זו חשובה ביותר".